LASKODI APRÓSÁGOK A BIZTOS KEZDET GYEREKHÁZBAN

 

 

 

 

Kedvezményezett:
LASKOD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Projekt neve:
LASKODI APRÓSÁGOK A BIZTOS KEZDET GYEREKHÁZBAN

Projekt azonosító: EFOP-1.4.3.-16-2017-00082

Vissza nem térítendő támogatás összege: 40 MILLIÓ FORINT

Az ellátottak köre: Laskod településén élő 0-3 éves korú gyerekek és családjaik.

EFOP-1.4.3.-16-2017-00082 kiemelt projekt megvalósulási ideje: 2018. február 1. - 2022. január 31.

 

Minden hétköznap/hétfő-péntek/ nyitva tartással 8-12 óra között, tízórai biztosításával és rendszeres napi foglalkozásokkal, programokkal várjuk a 0-3 éves korú gyerekeket nevelő családokat.

A Biztos Kezdet program célja

A Biztos Kezdet Program esélyt ad a programban részt vevő 0-3 éves korú gyermekek, valamint családjaik számára, hogy a gyermekek életének legkorábbi időszakában segítséget kapjanak a testi, értelmi, érzelmi és szociális fejlődésükhöz. A problémák korai felismerése, a programhoz kapcsolódó szakemberek folyamatos támogatása, a gyermekekkel és a szülőkkel való közvetlen foglalkozás hozzájárul a programban részt vevő gyermekek sikeres óvoda-, majd iskolakezdéséhez, az esetleges iskolai kudarcok csökkentéséhez. A Biztos Kezdet program célja a hátrányos helyzetű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek egészséges fejlődésének biztosítását támogató, fejlődési lemaradását kompenzáló, a társadalmi felzárkózást segítő prevenciós szolgáltatás biztosítása.

Mit nyújt a Biztos Kezdet Gyerekház?

- a gyerekház mindenki számára nyitott, szolgáltatásainkat ingyenesen vehetik igénybe a településen élő gyerekek és szüleik

- a gyerekek képességeinek kibontakoztatásához szükséges környezetet biztosítunk, vagy szükség esetén a megfelelő szakemberhez irányítjuk a családot

-  nyomon követjük és segítjük a gyermek fejlődését

-  rugalmasan alkalmazkodunk a helyi igényekhez

- megismertetjük a szülőket a korszerű gyermeknevelési módszerekkel, gyermekükkel való kapcsolatuk tudatos módon történő erősítésének fontosságával

- együtt működünk a szülőkkel, helyi szakemberekkel, intézményekkel és helyi közösségekkel

- kiegészítjük a meglévő szolgáltatásokat és segítjük az azokhoz való hozzáférést

Gyerekekre irányuló szolgáltatások

A gyermekeknek tervezett „mesedoboz”, „zene manó”, „mocorgó”, „pöttöm kezek”, „kisvilágunk” fejlesztő foglalkozásokon éneklünk, mozgunk, kézműveskedünk, felfedezzük a körülöttünk lévő világot, mesélünk, mondókázunk.

Ezen foglalkozások célja, a figyelem, érzelmi nevelés, szókincsbővítés. A közös énekléssel fejlesztjük az anyanyelvi zenei készségeket, oldjuk a feszültséget. A mozgásos, játékos tornával fejlesztjük a kisgyermekek egyensúlyérzékét, mozgáskoordinációját, mely fontos szerepet játszik a beszédfejlődésben. A kézműves foglalkozásoknak az esztétikai érzék, szem-kéz koordináció, és a finommotorikus mozgásban fontos szerepe van.

A tízórait a gyermekek igényeit figyelembe véve mindig közösen készítjük el a szülők bevonásával. A kulturált étkezés szabályainak első lépéseit márjól ismerik a gyerekek és szülők: evés előtt kezet mosunk, megterítünk, leülünk az asztal mellé. A tízórai célja az egészséges ételek fogyasztása(gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, saját kezűleg készített bébiételek), mellyel hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez. Ennek fontosságát folyamatosan tudatosítjuk a szülőkben.

Szülőkre irányuló szolgáltatások

„Süssünk-süssünk valamit” program keretén belül rendszeresen sütünk, főzünk többnyire a szülők ötletei alapján. A program célja a szülők ismereteinek bővítése, valamint a közösségiérzés erősítése. Készítettünk már tortát, muffint, mézeskalácsot, palacsintát, eper dzsemet.

Baba-mama klub: a kezdetektől van, melyet a gyerekházba járóvédőnő tart. Célja az ismeretátadás, a tévhitek eloszlatása, kompetenciák bővítése. A témák között szerepelt a lázcsillapítás, vitaminok pótlása, kötelező- és adható védőoltások, szobatisztaságra nevelés, szoptatás előnyei, leválasztás, hozzátáplálás, fogzás, mozgás fejlődése, várandós gondozás, családtervezés, csecsemő egészséges fejlődése, egészséges táplálkozás stb.

Szülői fórumok: kéthetente. A beszélgetések kötetlenek, szívesen beszélgetnek egymással és velünk is az anyukák.  A fórum témáját mindig érdeklődéssel várják, melyet közösen beszélünk át és vonjuk le a következtetést és a tanulságot.

Kézműves foglalkozások: alkalomszerűek. Közösen készítettük az évszakoknak és az ünnepeknek megfelelő dekorációkat: ajtódíszt, az adventi koszorút, asztaldíszt, képkeretet, mécsestartót, melyet hazavittek otthonuk szépítéséhez az anyukák.

Segítségnyújtás hivatalos ügyek intézésében: A szolgáltatásigénybevétele alkalomszerű. Segítséget nyújtottunk nyomtatványok kitöltéséhez, időpontkéréshez különböző szakrendelésekre.

Szakmai partnerekre irányuló szolgáltatások

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a település polgármesterével, aki figyelemmelkíséri munkánkat és segít minden területen. Szoros kapcsolatban állunk a védőnővel, aki heti 2 órában jelen van agyerekházunkban.Nagyon jó az óvodával való kapcsolatunk, folyamatosan látogatást teszünk az óvodában, segítjük egymás munkáját.

A családsegítő szolgálattal is jó partneri viszonyban állunk, illetve a gyerekházba járószakemberekkel (logopédus, fejlesztő pedagógus). Szakembereink csoportos beszélgetések, tanácsadások során látják el hasznos információkkal az édesanyákat a gyermek egészséges fejlődése érdekében.

Naptár

«  
  »
M T W T F S S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek

 Akadálymentes változat