Hírolvasó

Nem csupán szórakozás

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 16:53

A szülők többsége már nemcsak a felügyeletet és a szórakozást, hanem gyermeke fejlesztését, fejlődését is elvárja egy nyári tábortól, így a készségfejlesztő táborok előretörése várható volt, olvasható a taborfigyelo.hu oldalon. Minden ötödik táborban kiemelt fontosságú a készségfejlesztés. Milyenek ezek a vakációs lehetőségek? A Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetőjét kérdeztük.

Mint kiderült, a szülők majdnem 20 százaléka szerint a gyerekek egészséges mentális fejlődése, problémáik megoldása ma már ugyanúgy elvárható egyes tábortípusok esetében, mint a lovaglás egy lovastáborban. „A készségfejlesztő táborok térnyerése folyamatos volt az elmúlt esztendőkben. Látható, hogy a szülők abszolút nyitottak, és örömmel küldik gyermeküket ilyen táborokba. A 2019-es táborkínálat csaknem 20 százaléka ebbe a kategóriába esik” – mondta el Tóth Béla, a www.taborfigyelo.hu vezetője.

Lelki egészség

Problémamegoldás, dühkezelés, stresszoldás, az önbizalom fejlesztése, a kommunikációs készségek előmozdítása mind egyre fontosabb szerepet játszik a szülők táborválasztásakor. Nagy hangsúlyt kap ugyanakkor a mozgásos fejlesztés is, ahol a mozgáskoordináció javítása, a testtartás optimalizálása is cél.

„A legfontosabb tudnivaló a készségfejlesztő táborok esetében, hogy kivétel nélkül játékos formában valósulnak meg a programok; a gyerekek azt érzik a célirányos szakmai feladatok végrehajtásakor, hogy vidáman játszanak. Ebből következően abszolút motiváltak maradnak a táborhét alatt, és mindennap örömmel mennek. Ez a motiváció pedig segít a tábor céljának elérésében” – fejtette ki a Táborfigyelő vezetője.

Az országszerte elérhető készségfejlesztő táborok árai nem térnek el nagymértékben a többi vakációs lehetőség díjától, pár ezer forinttal magasabb költségen ilyen tábort foglalhatunk csemeténknek. Fontos tudni azonban, hogy nagyon keresett a kifejezetten készségfejlesztő tematika a tábortípusok között, így a turnusok gyorsan telítődnek.

HBN

Forgassunk és társítsunk is!

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 16:29

Múlt heti Kiskert rovatunkban a vetés, ültetés kapcsán már érintőlegesen írtunk a vetésforgóról és a társnövényekről, olvasóink pedig azt kérték, hogy bővebben is írjunk erről a két nagyon egyszerű, ugyanakkor a termés tekintetében és a kórokozók elleni harcban lényeges módszerről.

Négy csoportban forgassuk

A jó termés tekintetében legalább akkora szerepe van a vetésforgónak, mint például a trágyázásnak vagy a növényvédelemnek. Ha ugyanazt a növényt ültetjük ugyanarra a helyre minden évben, akkor könnyebben kimeríti a saját, egyedi tápanyagigényét az adott területből. Ugyanakkor a saját kórokozói is könnyen elszaporodnak, hiszen minden évben ugyanott találják a táplálékukat.

De hogyan is használjuk a vetésforgót? Először is bátran készítsünk rajzot a kertünkről, fotózzuk le és jegyezzük, hová, melyik évben mit ültettünk. Nem kell minden növényt külön forgatni, hanem négy nagy csoportba foglalva őket érdemes minden évben máshová ültetni, így minden negyedik évben kerülnek ugyanarra a területre a rokonnövények. Van, aki ötéves vetésforgót alkalmaz, és az ötödik évben pihenteti a talajt.

A négy csoportból az első a levél, virág nevű, ezek a saláta, brokkoli, kelbimbó, káposzta, spenót, stb. A második a gyümölcs: paradicsom, paprika, tök, uborka, krumpli, kukorica, padlizsán. A harmadik a gyökér: répa, zöldség, hagyma, cékla, retek, paszternák. Míg a negyedik a hüvelyesek: bab, borsó, földimogyoró, zöldtrágyák. Ebben a sorrendben forgassuk őket, tehát a levelesek helyére kerüljön a gyümölcs, annak a helyére a gyökér, a gyökér helyére a hüvelyesek, míg az ő helyükre a levelesek és így tovább. Vannak olyan növények, amelyeknél nincs feltétlen szükség négy évre, ilyen a fejes saláta, mák, retek, aminél 3, illetve a csemegekukorica, amelynél 2 év a türelmi idő.

Védjék meg egymást

Ha meg szeretnénk védeni a növényeinket a károkozóktól, akkor a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb – egyben legtermészetesebb – megoldás az lehet, ha ezt egy másik növénnyel tesszük meg. Ennek egyik módszere, ha társnövényként használjuk őket, azaz egy területre, egymás mellé ültetjük őket, hogy az egyik kifejthesse a másik kórokozóira természetes riasztó, védekező hatását. De olyan növények is vannak, amelyek forrázatként vagy hideg vizes kivonatként használhatóak.

Így társnövényként például a bársonyvirág fonálféreg, a borsmenta cseresznyelégy, a csombor (borsikafű) fekete levéltetű, a fehér árvacsalán burgonyabogár, a kakukkfű levéltetű, káposztalepke, míg a paszternák csiga ellen védi a zöldségeinket, ezeket a növényeket ugyanis nem szeretik, így kerülik. Társnövényként és mulcsként is hasznosítható a zsálya káposztalepke, a körömvirág fonálféreg, illetve a sarkantyúka levéltetű, vértetű ellen, utóbbi teaként is használható. A társnövény mellett forrázatként is használhatjuk a metélőhagymát lisztharmat és varasodás ellen, illetve társnövényként és erjesztett léként a fokhagymát csiga, hangya, levéltetű, atka és szürke penész ellen. A csalán társnövény, trágyalé és hideg vizes kivonatként használható a levéltetű és a hangya ellen. Az erdei pajzsika pajzstetvek, vértetvek és szamócaeszelény ellen használható hideg vizes kivonat és hígítatlan formában. A fehér üröm forrázata hat az atka, földibolha, hernyó, almamoly és sárgarépalégy ellen. A fekete bodza teája a káposztalepkéket riasztja. A paradicsom főzete jó az atkák, levéltetű és káposztalepke károkozása megelőzésére. A rebarbara erjesztett leve a hagymalégy és fekete levéltetű ellen tesz jó szolgálatot. A torma forrázata a palántadőlést és a paradicsom baktériumos megbetegedését előzi meg. Széles a felhasználási lehetősége a gilisztaűző varádicsnak, amelynek forrázatát lemosó permetezésként vagy vegetációs időszakban a hideg vizes kivonatát használhatjuk, méghozzá a baktériumos betegségek, a lisztharmat, a rozsda, atka, málnabogár és szamóca-bimbólikasztó elriasztására vagy elpusztítására.

Horváth Imre

Érdemes lehet ötvözni a megoldásokat

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 15:57

Korábban megkezdett sorozatunkban a fűtési energia fajtáit néztük át, most pedig áttekintjük a különféle üzemű felületfűtési változatokat, megvizsgáljuk, mennyire költséghatékonyak is ezek.

Kezdjük a sort az elektromos üzemű felületfűtési változatokkal: a legegyszerűbb kialakítás a csempeburkolat ágyazóhabarcsába helyezett elektromos fűtőfilm, a másik változat pedig az aljzatbetonba ágyazott elektromos fűtőkábel. Mindkét típusnál elektromos áram a betáplált energia, egy forint bevitt villamos energiával 0,98 Ft hőenergiát tudunk előállítani, tehát ez a rendszer nem költséghatékony.

Nem egyszerű

– A fűtési vízzel működő felületfűtési változatoknál már jobb a helyzet: a padló-, fal- és mennyezetfűtésnél a szerkezetbe van beágyazva a többrétegű műanyag cső, a padló esetében vastagabb, a fal- és mennyezetfűtés esetében pedig vékonyabb csövet helyeznek el – hívja fel a figyelmet Jónás Imre épületenergetikai szakértő. – A csőben keringetett víz alacsony hőmérsékletű, mindössze 28/35 Celsius-fokos. Földgáz esetében, kondenzációs kazánnal 1 forint bevitt-felhasznált energiával 3,4 forint hőenergiát nyerünk, villamos energia esetében ez 0,98, elektromos üzemű levegő-víz hőszivattyúnál 3,5, föld-víz hőszivattyúnál pedig 4,5 Ft a kinyerhető hőenergia. A fentiekből látható, hogy nem egyszerű a döntés, de az kiolvasható, hogy az elektromos direkt üzemű berendezések nem költséghatékonyak – mutat rá a szakember.

A felületfűtés korszerű eljárás, vannak előnyei, de hátrányai is: előbbiek közé tartozik, hogy télen egyenletes légállapotot, kellemes komfortérzetet biztosít a lakásban. Mivel alacsony hőmérsékleten működik, ezért kevesebb befektetett energiával elérhető a fűtési vízhőfok. A hőleadó felület maga az épület szerkezete, ezért télen nagy a hőtehetetlensége, emiatt nincsenek nagy hőingások. Hátrányai közé tartozik, hogy a padló- és falfűtés esetében a berendezési tárgyakkal – például bútorzat – takarjuk a hőleadó felületet, így a hő hasznosulása romlik. A fal esetében az arra szerelhető tárgyak elhelyezése körülményes, mert a falfúrás megsértheti a fűtővezetéket. Hátrány még az is hogy átmeneti (tavasz-őszi) időszakban a belső légállapot eléggé ingadozik, nem követi rugalmasan a külső időjárás változásait, ezért vagy még hideg van, vagy túlfűtött lesz a légtér a rugalmatlan hőleadás miatt.

Nincs ingyen a napenergia

– A napelemmel termelő villamosenergia-rendszereknél megtévesztő az a teória, hogy a villamos energia ingyen van, ezért az azzal működő berendezés is ingyenes.

Egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni: a napelemes rendszer telepítése pénzbe kerül, az általa napenergiával előállított, szén-dioxid-mentes energiát csakis energiahatékony készülékben szabad hasznosítani, ellenkező esetben elpazaroljuk a megújuló erőforrást. Ideális megoldás lehet a fent leírtak ötvözése, azaz szigetelés és nyílászárócsere, egy levegő-víz hőszivattyú beüzemelése, melynek a villamos segéd­energia-igényét napelemmodulokkal termelt villamos energiával egészítjük ki, így elérhető egy olyan éves energiafelhasználási egyenleg, melynek az értéke zéró. Az energiahatékonyságot nemcsak a pénztárcánk miatt érdemes szem előtt tartani, hanem azért is, mert 2021-től már csak nullaközeli energia­igényű lakások épülhetnek – mondta el Jónás Imre épületenergetikai szakértő.

MSZ

Időjárás-jelentés – 2019. április 19.

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 14:51

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget déli területe fölötti középponttal egy nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el, amely meghatározza szárazföldünk nagy részének időjárását. Területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor az anticiklon peremén – kontinensünk északnyugati, délnyugati és délkeleti vidékei fölött – egy-egy ciklon örvénylik, emiatt Izland és a Pireneusi-félsziget fölött, valamint a Fekete-tenger térségében többnyire erősen felhős az ég, és főként a frontok mentén esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északkeleti tájain 3 és 8, északon és keleten 9 és 15 fok között változik, másutt a délutáni órákra általában 14 és 22 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Franciaország középső vidékén és Olaszországban néhol 23, 25 fokot is mérnek. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is az észak-európai anticiklon déli peremén érkező száraz léghullámok határozzák meg, folytatódik a túlnyomóan napos idő.

Előrejelzés az ország területére péntek estig

Pénteken és szombaton is túlnyomóan derült, napos idő várható, csak főként szombaton északkeleten lehet kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő. Csapadék nem lesz. Az északi, északkeleti szél főként a Dunától keletre pénteken többfelé, szombaton néhol megerősödik, pénteken északkeleten eleinte egy-egy viharos széllökés is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között valószínű, de a fagyra érzékeny helyeken -1, -2 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 18 és 22 fok között alakul.

– MTI –

Lina, a nap lánya

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 12:13

Fotók: Kozma István

Fekete szalag a kapun

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 11:56

A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek. A húsvét előtti 2. és a farsangi időszak vége utáni 45. nap. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről, a liturgiában a húsvéti szent három nap (Sacrum Triduum Paschale) második napja. A nap Magyarországon 2017 óta munkaszüneti nap, dátuma március 20-tól április 23-áig változhat.

Nagypénteken a római katolikus egyházban nem mutatnak be teljes szentmisét, mert a katolikus hagyomány szerint ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. A nagypénteki szertartásból ennek megfelelően az átváltoztatás (konszekráció) kimarad, csak igeliturgia van, áldoztatással. Erre utal a nagypénteki szertartás elterjedt elnevezése a csonka mise is.

A pap a szertartást piros öltözékben végzi – a piros a vértanúság liturgikus színe.

Hallgatás és csönd

A nép körében nagypéntekhez a hallgatás, a csönd kapcsolódott, a tükröt fekete kendővel takarták le, az órát megállították vagy nem húzták fel. A tüzet nagycsütörtök este kioltották, és a húsvéti szentelt tűz parazsából élesztették újjá, addig csak hideg ételt ettek, nagypénteken csak egyszer, kenyeret, sót és száraz növényi eledeleket. Krisztus szenvedését misztériumjátékokban, felvonulásokban, Mária-siralmakban idézték föl. Nagypénteken szokás volt meszelni, takarítani, nagymosást tartani. A legények, ha elmentek is a nekik kedves leányhoz,nem találkoztak vele, csak egy fekete szalagot kötöttek a kapuhoz közeli fára.

ÉM

Hamarosan végleg kicsengetnek a tizenkettedikeseknek

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 11:46

Aki pontosan szeretne tájékozódni az érettségi szabályairól, mindent megtalál a 100/1997. (VI. 13.) korm.-rendeletben; a 40/2002. (V. 24.) OM-rendelet az érettségi vizsga részletes követelményeiről pedig tartalmazza a vizsga leírását, a vizsga témaköreit és az eszközöket is, amelyekről az iskolának kell gondoskodnia. Ezek alapján állítottunk össze egy rövid érettségi kisokost a legfontosabb részletekről, ennek első része olvasható most.

Nem mindegy a fajtája

Az érettségi vizsga lehet rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő, pótló, javító, ismétlő. A rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok befejezésekor első alkalommal tett érettségi vizsga.

Előrehozott érettségit a 11. vagy 10. évfolyamosok tehetnek idegen nyelvből és informatikából. Ha egy 12.-es diák sajnálatos módon nem tudta befejezni a tanulmányait, azaz megbukott valamelyik tantárgyból, a rendes érettségi vizsgajelentkezéseit előrehozott érettségi vizsgajelentkezésre változtatják. Tehát ő is érettségizhet, azokból a tárgyakból, melyekből nem elégtelen az év végi jegye. Ezekben az esetekben nem érettségi bizonyítványt, hanem egy törzslapkivonatot kapnak a vizsga eredményéről, amit gondosan meg kell őrizni a rendes érettségiig.

A pótló érettségi vizsga a vizsgázónak fel nem róható okból meg sem kezdett vagy megkezdett, de be nem fejezett érettségi vizsga folytatása.

A javító érettségi vizsga kevésbé szépen fogalmazva az egyes érettségit kijavító vizsga: a vizsgázónak felróható okból meg sem kezdett vagy megkezdett, de be nem fejezett, illetve a sikertelen érettségi vizsga megismétlése.

Az pedig, aki a középiskola elvégzését követő érettségi vizsgaidőszak kezdetéig nem teljesítette az ötvenórás közösségi szolgálatot, egyáltalán nem kezdheti meg az érettségi vizsgát.

Tisztázandó kérdés, mi a felróható és fel nem róható ok: fel nem róható ok minden olyan gátló körülmény, amely nem a vizsgázó szándékos vagy gondatlan magatartása miatt következett be. Vagyis lekésni a vonatot nem mentség. Ha a vonat késik, az már igen; ilyenkor érdemes igazolást kérni a MÁV-tól, így megmenthető a vizsga.

HBN

Több mint ezer iskola regisztrált idén a digitális témahétre Budapest - Az idén 1043 iskola regisztrált az immár negyedik alkalommal, április 8. és 12. között megrendezett digitális témahétre, ezzel a tematikus program az indulása óta a legmagasabb részvételi arányt érte el - mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért f... Tovább a cikkhez
Tisztifőorvos: szükség van az iskolai egészségfejlesztésre Budapest - Szükség van az iskolai keretek között végzett egészségfejlesztésre, hiszen a család mellett az iskola van a legnagyobb hatással a gyerekekre - mondta az országos tisztifőorvos szerdán sajtótájékoztatón. Müller Cecília kiemelte, az egészséges életmódra történő nevelést már isk... Tovább a cikkhez

Beszéljük ki magunkból a felgyűlt feszültséget!

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 11:11

Hogy elkerüljük a stressz káros egészségügyi következményeit, érdemes néhány egyszerű, fejben elvégezhető módszert elsajátítani. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus tippjeit a Spirit Hotel közleményében olvashatjuk.

Címkézzük át a szituációt!

Vizsgáljuk meg más szemszögből az adott esetet, és ennek hatására megváltozhat a hozzá kapcsolódó stressz mértéke is. Ha például türelmetlen velünk valaki, gondoljunk arra, talán csak nehéz napja van. Legyünk vele kedvesek – sokszor fogjuk tapasztalni, hogy ezek a helyzetek megfordíthatók!

Relaxáljunk!

Stresszes állapotban izmaink megfeszülnek, testünk menekülésre vagy támadásra készül. Egy kis időre ki kell szakadnunk a helyzetből, hogy „kiengedjünk”. Az egyik legegyszerűbb módszer, ha egy percre megfeszítjük, majd kiengedjük az izmainkat. Például ökölbe szorítjuk a kezünket, majd engedünk a szorításon, az így kinyújtott izomban korábban meglévő feszültség enyhülni fog.

Tartsunk szünetet!

Egy hosszabb stresszes időszak után fontos, hogy adjunk magunknak időt a regenerálódásra, amikor a mindennapokból hosszabb időre kiszakadva végre önmagunkra figyelhetünk. Manapság sokan használják az énidő fogalmát az ilyen időszakokra: valóban szükségünk van rá, hiszen a rengeteg külső elvárás mellett a saját igényeinknek is teret kell engednünk.

Hallgassuk meg a másikat is!

Vezessünk be a mindennapjainkba egy olyan félórát, amikor elmeséljük, mi történt velünk – és ilyenkor tényleg hallgassuk meg a másikat is! A nehézségek kibeszélése hatékony módszer a stressz levezetésére, kimutatható, hogy ilyenkor csökken a szervezetben a hozzá kapcsolható hormonok mennyisége, így jó hatással van lelkiállapotunkra.

HBN

Termesszünk a kertben bimbóskelt!

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 10:11

A bimbóskel a káposztafélék családjába tartozik, és művelési szempontokból megegyezik a káposztafélék igényeivel. A túltrágyázástól azonban óvakodni kell, különben csak satnya bimbókat fog kinevelni. Kifejezetten másodnövény, ezért a vetésforgóba és az ültetési tervbe is így lehet kalkulálni vele.

Palántázzuk elő

Legjobb, ha magról palántázzuk. Magjait május közepén vessük cserépbe vagy ládába. Az ilyenkor vetett növények az első fagyokig ellenálló felnőtté cseperednek, sok-sok bimbóval. A magvak 5-6 nap alatt kelnek ki. A palántákat hathetes (4-5 leveles állapot) korukig nevelgessük, majd ültessük ki őket 50-70 x 50-70 centiméter távolságra, a fajta méretétől függően. Ha sűrűn állnak, a bimbók kicsik, lazák lesznek.

A középkötött, kissé meszes talajokat kedveli. A kertben földjét gazdagítsuk komposzttal, érett istállótrágyával, szerves trágyával. A bimbóskel káliumigénye viszonylag magas, a nitrogén­trágyázással azonban csínján bánjunk, mert túlzott nitrogénadagolás hatására bimbói kinyílnak és lazák lesznek. Bórtartalmú lombtrágyával sem árt permetezni őket. A legjobb, ha a szerves lombtrágya mellet döntünk, amelyet néhány hetenként adhatunk, a teljes vegetációs szezon folyamán.

Szeptemberben a növények csúcsát törjük le, hogy ne a növekedésre fordítsák erejüket, hanem a rózsákat fejlesszék.

A bimbós kel télálló -12 Celsius-fokig, sőt a fagytól még ízletesebbek lesznek a bimbók, mert a hideg hatására nő a cukortartalma.

Mindig frissen

Ha módunk van rá, akkor ne is szedjük le, mindig frissen törjünk annyi bimbót, amennyire épp szükségünk van. Mindig a legnagyobb bimbókat szedjük, viszont a leveleket ne távolítsuk el, mert megvédi a bimbót a kemény fagyoktól. A szár mentén, hosszan, a levelek tövében hozza bimbóit.

Ha télen nem akarunk vagy nem tudunk kijárni a kertbe frissen szedni a kelbimbót, akkor szedjük le ősszel, tisztítsuk meg, blansírozzuk, és kiadagolva fagyasszuk le.

Gazigazito.hu

KSH: a legtöbb hitelt használt lakásokra vették fel tavaly

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 09:11

A KSH adatai szerint a lakáshitel-állomány 2018. december 31-én 3324 milliárd forint volt, 10,3 százalékkal nagyobb a 2017. véginél, miközben a GDP-hez viszonyított aránya megegyezett az egy évvel korábbival (7,9 százalék). A devizahitelek állománya 2018 végére már csak 3,5 milliárd forintot tett ki. A teljes hitelállományon belül az állami támogatás nélküli hitelek aránya a 2017. végi 79 százalékról tovább nőtt, és meghaladta a 82 százalékot.

A múlt évtől megváltozott a lakáshitelek minősítése, az eddigi kategóriákat (problémamentes, külön figyelendő, átlag alatti, kétes, rossz) felváltotta a teljesítő kitettség és a nem teljesítő kitettség kategóriája. Az új minősítési kategóriák alapján a teljesítő hitelek aránya elérte a 95 százalékot, ami lefedi a 2017-es problémamentes hitelek arányát (93 százalék), a nem teljesítő kitettség 5,1 százalékos aránya pedig lényegében követi az átlag alatti, kétes és rossz minősítések együttes arányát (4,4 százalék 2017-ben)). Az átstrukturált lakáshitelek a teljesítő hitelek 1,4 százalékát tették ki, miközben ez az arány a nem teljesítő hitelek esetében 33 százalék volt (utóbbi esetben minden harmadik hitel átstrukturált).

A korábbi minősítési kategóriák szerint 2017 decemberére 16 ezer hiteladós törlesztési késedelme volt 31-60 nap közötti, 29 ezer adósé 61 nap fölötti, a 2018-tól alkalmazott új besorolás szerint a nem teljesítő hitelek száma 34 ezer volt.

Az engedélyezett hitelek száma 2018-ban 13 százalékkal, összege egyharmaddal nőtt a megelőző évhez képest. Az egy engedélyezésre jutó átlaghitel 2018-ban elérte a 7,9 millió forintot, ami 1,2 millió forinttal több, mint 2017-ben.

Tavaly az engedélyezett lakáscélú hitelek számának 8,4, összegének 7,8 százaléka volt államilag támogatott, arányuk az előző évihez képest csökkent, akkor 14, illetve 15 százalékot tett ki. Az államilag támogatott hitelek száma 2017 óta közel egyharmaddal, összege 29 százalékkal mérséklődött, ezalatt a támogatás nélküli hitelek száma közel 17 ezerrel (20 százalékkal), összege 238 milliárd forinttal (43 százalékkal) emelkedett.

A pénzintézetek 2018-ban közel 109 ezer lakáshitelt folyósítottak, 823 milliárd forint értékben. Az előző évhez képest a hitelek száma több mint 4 ezerrel (4,1 százalékkal), összege 218 milliárd forinttal (36 százalékkal) nőtt.

A lakáshitelezésben továbbra is a használt lakások vásárlása dominált, tíz folyósított lakáshitelből hét ezt a célt szolgálta. A használtlakás-vásárláshoz folyósított hitelek összege tavaly 596 milliárd forintra bővült, ami 35 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az építéshez nyújtott hitelek száma 4,8 százalékkal, összegük 17 százalékkal nőtt. Az átlagos hitelösszeg 500 ezer forinttal, 4,8 millió forintra emelkedett.

Az újlakás-vásárláshoz nyújtott hitelek ennél gyorsabban nőttek, számuk közel egyharmaddal, összegük majdnem a duplájára emelkedett. Az egy új lakás vásárlására folyósított hitel összege ennek megfelelően egy év alatt 7,6 millióról 11 millió forintra nőtt. Az új lakások építésére vagy vásárlására folyósított hitelek összege együttesen megközelítette a használtlakás-vásárlásra felvett hitelösszeg egynegyedét.

A használtlakás-vásárlásra folyósított hitelek és a használtlakás-tranzakciók éves számának összevetése alapján a lakáshitelből megvalósuló vásárlások aránya meghaladja a 40 százalékot.

A korszerűsítési, bővítési hitelek száma 2018-ban 1533-mal (11 százalékkal), összegük 8,8 milliárd forinttal (negyedével) nőtt az egy évvel korábbihoz képest, miközben az átlagos hitel értéke 2,6 millióról 2,9 millió forintra emelkedett.

A 2017-ben folyósított lakáscélú hitelek átlagos futamideje 14,8 év volt, 2018 végére 15,3 évre emelkedett. A lakásépítési hitelek futamideje a leghosszabb, elérte a 17,5 évet, ezt az új lakás vásárlásoz kapcsolódó hitelek követik (17,4 év), de a futamidő a használt lakások hiteleinél is meghaladta a 15 évet.

A szabályozási környezet a KSH szerint ösztönzi a lakáshitelezést. A 2011-ben létrehozott Nemzeti Eszközkezelő (NET Zrt.) a nem teljesítő hitelek felszámolása révén hozzájárult a lakáshitelezés bővüléséhez. Emellett kiemelt jelentőségű a piac szempontjából a 2016 elején elindított otthonteremtési program, ezen belül a bővített csok, a lakásépítési áfa csökkentése, az áfa-visszaigénylés lehetősége és az államilag támogatott hitel.

A hitelintézetek által folyósított családi otthonteremtési támogatások száma 7,2 százalékkal (31 202-ra), összegük 1,8 százalékkal (71,3 milliárd forintra) nőtt tavaly 2017-hez képest. A támogatásokat elsősorban használt, másodsorban új lakásokra vették igénybe (az esetek 61, illetve 37 százalékában). A teljes összeg 39 százalékát fordították használt, 61 százalékát új lakásra. Az egy folyósításra jutó átlagos összeg használt lakás vásárlása esetén 1,4 millió, új lakás építésekor 2,7 millió, új lakás vásárlásakor pedig 6 millió forint volt.

-MTI-

Közel 20 ezren jelentkeztek a 2020-as pedagógusminősítési eljárásra

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 08:57

A pedagógusok 2019. március 31-ig jelentkezhettek a 2020. évi minősítési eljárásra az intézményvezetőjüknek átadott, kitöltött jelentkezési lappal. Az intézményvezetők a hatályos jogszabály alapján 2019. április 15-ig rögzíthették a jelentkezéseket az Oktatási Hivatal (OH) informatikai rendszerében.

A 2020-as minősítési eljárásra összesen 19 619-en jelentkeztek, a legtöbben – 13 059-en – a pedagógus II fokozatot szeretnék elérni – írta az oktatási portál.

-MTI-

Inzultáltak egy nőt a debreceni vonaton, egy kés is előkerült

Szabolcsi Hírek - 2019, április 19 - 08:27

Egy jegyvizsgáló hívta a rendőrséget április 18-án 12 óra körül, mivel segítséget kért tőle egy utas, akit egy férfi inzultált – olvasható a police.hu-n.

A rendőrök a debreceni vasútállomásra mentek, ahol meghallgatták a nőt, aki elmondta, hogy a Budapestről Záhonyba közlekedő vonaton utazott egyedül egy fülkében, amikor egy ismeretlen férfi beült hozzá, és beszélgetést kezdeményezett vele. A férfi ezután közeledni próbált a sértett felé, aki ezt visszautasította, és el akarta hagyni a kabint, azonban az ismeretlen egy kést vett elő, és nem engedte ki. A nő ezt követően kiabálni kezdett, mire a férfi elfutott – áll a rendőrségi közleményben.

Fotó: police.hu

A rendőrök a beszerzett információk alapján keresni kezdték a támadót, akit rövid időn belül a körzeti megbízottak Debrecenben elfogtak és előállítottak a rendőrkapitányságra.

A nyomozók kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették a 40 éves tiszabecsei lakost.

A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya vele szemben felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértése bűntett és szeméremsértés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja az eljárást, amely során előterjesztést tesz a gyanúsított letartóztatásának indítványozására.

Késik a Mikulás, Luxus Vivi a rajongói segítségét kéri

Szabolcsi Hírek - 2019, április 18 - 20:27

Vasvári Vivi az utóbbi időben többet volt kórházban, mint az elmúlt években összesen. Most újabb probléma merült fel, ezúttal a rajongói segítségét kérte, hátha tud valaki megoldást a bajára: a luxusfeleségnek késik a menzesze.

„Olyan parában vagyok… Lehet van mégis valami hormonális problémám. 6 napja késik a »mikulás«. Nekem ilyen még nem volt. Lehet tényleg inzulin rezisztenciám van? De azt, hogy ha voltam terhelésen és ott minden rendben volt?” – kérdezte Vasvári Vivi kétségbeesetten hatalmas követőtáborától.

Többen írták, hogy talán úton van a következő csöppség, bár ennek kicsi a valószínűsége. Többen is próbálták fejtegetni, hogy mi lehet az ok, de mostanáig nem derült ki.

Forrás: nlcafe.hu

Szexajánlatokkal bombázzák - Luxus Vivinek nem fér bele a "tárogatás" Budapest, Nyíregyháza - Vivi a Playboy Men of the Year partiján jelent meg kedvesével, Szegedi Ferenccel, ahol szívesen mesélt az erotikus fotózásokkal kapcsolatos élményeiről.   A bejegyzés megtekintése az Instagramon &nb... Tovább a cikkhez
Luxus Vivi elárulta, milyen gyakran szexelnek a férjével Nyíregyháza - Vasvári Vivien a közösségi oldalán válaszolt a rajongók kérdéseire.Elárulta például azt, hogy miért is mondtak nemet az Ázsia Expresszre, és egy intim titokról is lerántotta a leplet. Valaki a véleményére volt kíváncsi azzal kapcsolatban, hogy a hosszú távú párkapcsolatokban miért is s... Tovább a cikkhez
"Lehet, hogy sokan megbotránkoznak ezen a videón..." - Most azt az egyet is láthatod, amit Luxus Vivi eddig nem mutatott meg... Budapest, Nyíregyháza - Figyelem, kényes tartalom! Vivi elképesztő felvételt osztott meg az Instagram-oldalán: nevezetesen egy videót a szüléséről. "Életem felvétele! Lehet, hogy sokan megbotránkoznak ezen a videón, de aki szülő, az tudja, hogy miről szól, és nagyon boldog vagyok, hogy @szegedife... Tovább a cikkhez

Újabb varázslat Kisvárdán

Szabolcsi Hírek - 2019, április 18 - 20:27

Mint ahogyan minden évszaknak, úgy minden ünnepnek megvan a maga különleges hangulata. A húsvétnak is. Ünnepi, városi dekorációnkban amennyi munka volt, százszor annyi szeretettel, lelkesedéssel és odaadással készült. Neked, nektek, minden kisvárdainak és minden városunkba érkező vendégnek. Fogadjátok szeretettel – mondta a készítőjük, Sipi Ági.

– Vincze Péter –

Két hétre lezárják a Keleti pályaudvart májusban

Szabolcsi Hírek - 2019, április 18 - 19:12

A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra és állomásokra kerül át.

Jelezték: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel.

A lezárás érinti a többi közt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalat. Felhívták a figyelmet: a lezárással kapcsolatos információk elérhetők a www.mav.hu/keleti oldalon.

A Keleti pályaudvar teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom – olvasható a közleményben.

Azt írták: több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron “javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma”. Úgy folytatták: a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökken a műszaki üzemzavarok száma.

Részletezték: a két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, és a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.

– MTI –

Egy ember sérült meg az árokba borult autóban Nagyhalásznál

Szabolcsi Hírek - 2019, április 18 - 18:26

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy gépkocsi csütörtök délután Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nagyhalász és Tiszatelek közötti úton. A balesethez a nyíregyházi hivatásos és a nagyhalászi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információink szerint a balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők kórházba szállították.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Gyereket sodort el egy gépkocsi Nagykállóban

Szabolcsi Hírek - 2019, április 18 - 18:17

A Levadászva csoport információi alapján a baleset késő délután történt a nagykállói Dózsa György utcában. A szemtanúk szerint egy személygépkocsi sodort el egy gyereket.

László Gyula újabb rekordkísérletekre készül

Szabolcsi Hírek - 2019, április 18 - 17:40

– Elsőként egy 2003-as csúcsomat szeretném túlszárnyalni. Egy pet palackra rakott focilabdával a homlokomon fogok a lehető legtovább egyensúlyozni. A bmx-es számban pedig egy keréken pörgök, közben le- és felveszem a pólómat. Ennek a rekordját is én tartom, de remélem, sikerül megdöntenem. Ez azért is fontos, mert én szeretném a párizsi versenyen Magyarországot képviselni. Ha ki tudok utazni, megmászom az Eiffel-tornyot, miközben egy labdát egyensúlyozok a fejemen – mesélte Gyula, akinek ahhoz, hogy beteljesítse az álmát, támogatókra is szüksége lenne.

Németh Szabolcs és Soltész Péter nyíregyházi személyi edzők vállalták, hogy segítik a nehéz sorsú rekorder fizikai felkészülését.

– Alapos bemelegítés és nyújtás után stabilizációs és mobilizációs gyakorlatokkal fejlesztjük Gyula koordinációját. Reméljük, ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy elérje a kitűzött céljait – mondta Soltész Péter.

KM

360 fokos videó: megvan az újabb magyar rekord Debrecen, Hajdúhadház - László Gyula, a hajdúhadházi labdazsonglőr újabb magyar rekordot állított fel szerdán délután, a debreceni Benedek Elek Fiókkönyvtárban. Gyula a freestyle foci kategóriájában egy négy elemből álló kombinált gyakorlattal ért el újabb magyar csúcsot, a világrekordot túlszárn... Tovább a cikkhez
360 fokos videó: a nyomorból Dubajba? Hajdúhadház - László Gyula, a 29 éves hajdúhadházi roma származású tízszeres Guinness-rekorder nem adja fel, újabb rekordok felállítására készül. A januári mínuszokban látogattuk meg Gyulát otthonában. A fiatalember várt minket, a szobában a kandallóban ropogott a tűz, a ház többi részében azonba... Tovább a cikkhez

Ha kitalálod, hol készült ez a pazar drónvideó, vérbeli szabolcsi vagy!

Szabolcsi Hírek - 2019, április 18 - 16:43

Szabolcs-Szatmár-Bereg madártávlatból - Ön megtalálja a házát? Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ma már nem ritkák a Nyíregyházán készült lélegzetelállító drónfelvételek, a megye többi részét ugyanakkor ritkán láthatjuk madártávlatból. Az OzoneTV pótolta ezt a hiányosságot: egy oktokopterre szerelt kamerával bemutatják Szabolcs-Szatmár-Bereg majd' összes látnivalóját a ... Tovább a cikkhez
Ünnepi dísz és vészjósló fellegek - pazar drónfotók Nyíregyházáról Nyíregyháza - Megérkezett a nyíregyházi drónfotókból készült legújabb válogatás, ami a szokásosnál is változatosabb: a drón repült éjjel és nappal, Sóstótól a vasútállomásig, s közben megörökítette a március 15-ei díszben pompázó utcákat vagy épp a komor felhőket a belváros felett. Fotók: Nyírdró... Tovább a cikkhez

Tartalom átvétel

Naptár

«  
  »
M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek