Hírolvasó

Tetejére állt egy autó Nagydobosnál – Megyei katasztrófavédelmi hírek

Szabolcsi Hírek - 10 óra 9 perc

Lehasadt egy fa ága, amely a gyalogosforgalmat veszélyeztette Nyírbélteken a Vasút utcában hétfőn. A nyírbátori hivatásos tűzoltók dugólétra és kéziszerszámok segítségével a fát eltávolították, a balesetveszélyt megszüntették. Személyis sérülés nem történt.

Lerakódott korom égett egy családi ház kéményében Őrben, a Dózsa György utcában. A mátészalkai hivatásos tűzoltók az izzó részeket eltávolították. Személyi sérülés nem történt.

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személygépkocsi Nagydobosnál, a 4117. számú úton. A járműben egy ember utazott, aki sérülést nem szenvedett. A vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók teljes útzár mellett hajtották végre a műszaki mentést, a gépkocsit áramtalanították, majd kerekeire állították.

Kisvárdán a Tordai utcában egy tárolóban égett hulladék. A kisvárdai hivatásos tűzoltók vonultak az esethez, akik egy gyorssugár és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Egy tányér forró leves minden gyermeknek jut

Szabolcsi Hírek - 10 óra 10 perc

Mit eszünk ma ebédre? – hangzik el a kérdés sok gyermek szájából a téli szünidőben is. Van, ahol ilyentájt szinte minden napra ünnepi falatok kerülnek az asztalra, míg másutt talán még hideg betevőre sem igazán futja, nemhogy finom, meleg ételre. Márpedig azért, hogy ilyesmi lehetőség szerint egyáltalán ne fordulhasson elő Magyarországon, az önkormányzatoknak 2016-tól gondoskodniuk kell a rászorultak ebédjéről az iskolai szünetekben. Kíváncsiak voltunk, „miből főzünk” advent idején, ezért bekopogtattunk néhány önkormányzathoz, hogy az idei lehetőségeikről érdeklődjünk.

Adagonként hatszáz forintból

Dr. Krizsai Anita, a szociális és köznevelési osztály vezetője érdeklődésünkre elmondta: az idei téli szünet – tekintettel arra, hogy az ünnepnapok hétköznapokra esnek – némiképp különösen alakul, hiszen az önkormányzatoknak, így a nyíregyházinak is, összesen három munkanapra kell biztosítani a jogosultak részére a téli szünidőben az étkeztetést. Nevezetesen december 27-én és 28-án, valamint 2019. január 2-án.

– Hasonlóan a nyári szün­időhöz, ezúttal is az önkormányzat gondoskodik az ebéd kiszállításáról, ami levesből és főételből áll. Az állam minden egyes adag elkészítéséhez 285 forint támogatást nyújt, amit a helyhatóság saját forrásból egészít ki adagonként hatszáz forintra. Így színvonalasabb ebédeltetésre nyílik lehetőség, ami arra is garancia lehet, hogy valóban igénybe veszik a szolgáltatást, és nem megy veszendőbe semmi – részletezte az osztályvezető. Elmondta azt is, hogy a megyeszékhelyen 807-en jogosultak a támogatásra, ebből eddig közel hétszáz igény érkezett be a ­hivatalba. Az előre ­kicsomagolt ételt hétköznapokon 10 és 14 óra között juttatják el a gyermekek lakcímére. Előfordulhat, hogy valaki nem tud hozzájutni az ebédjéhez, mert – ilyen vagy olyan okból – akadályoztatva van. Ezt viszont a szülőnek vagy a fiatal törvényes képviselőjének érdemes jelezni a Körte utcai Nyíregyházi Család-és Gyermekjóléti Központ felé.

Kiterjesztett gondoskodás

Hovánszki György, Nyírlugos polgármestere készségesen számolt be lapunknak arról, mennyi gyermekről gondoskodik az önkormányzat az új esztendőig.

– Ebben az évben nálunk 312-en fogják igénybe venni a szolgáltatást. Állami támogatást ugyan csak 154 gyermekre kaptunk, de nálunk se maradhat senki üres gyomorral, ezért 158 bölcsődés, óvodás és iskolás étkeztetéséről mi magunk gondoskodunk. Mindez annyit jelent, hogy a nagyközségünkben azoknak a gyermekeknek is adunk ebédet, akik nem jogosultak rá, ugyanakkor benyújtották az igényt.

– A cserhágói telepü­lésrészre gépkocsival szállítjuk ki, majd egy kijelölt helyen osztjuk szét az éte­lessel érkezőknek az adagokat. Ezzel ellentétben a Szabadság településrészen már ­ételosztó konyhánk is van. Ide ­nyolcvan gyereket várunk. A többi ­nyírlugosi rászorultat a központi konyhán vendé­geljük meg, illetve innen is ­elvi­heti az ételt, aki úgy kívánja. ­Természetesen inkább ez az utóbbi jellemző. Minden adag elfogy, mert a minőség most is az év közben megszokottnak megfelelő – tudatta lapunkkal a település első embere.

Matyasovszki József

Az egyházzal közösen oldják meg

„Nálunk a téli gyermekétkeztetésben mindösszesen tizenegy tanuló vesz részt. A korábbi években átlagban a 25 adagra is volt példa, de annak csak örülni lehet, hogy csökken a rászorultság mértéke.” Mindezt már Dubay László, Nyírpazony polgármestere nyilatkozta lapunknak, hozzátéve azt is, hogy miután az iskolai tanítás végén bezár a konyha, a helyi református egyházközség Simeon Szociális Szolgáltató Központja siet az önkormányzat segítségére.

– Mi megrendeljük az ételt, az egyház pedig fogadja a rászorultakat. Egy adagra 570 forint az állami normatíva összege, nekünk az egyház kiszámlázza az étel árát, végül elszámolunk. Egyébként mindez az év más időszakában is így működik, ha valamilyen okból bezárni kényszerülünk a konyhánkat. Nyáron például felújítás volt, és az egész nyári gyermek­étkeztetést az egyház főzőkonyháján keresztül oldottuk meg – egészítette ki az elmondottakat Dubay László.

Napi horoszkóp – 2018. december 18.

Szabolcsi Hírek - 11 óra 21 perc

Kos (03. 21. – 04. 20.)

Külföldi vonatkozású szerződései ígéretesnek bizonyulnak. Párjával töretlen önök közt a harmónia – az idejük java részét igyekezzenek együtt tölteni!

Bika (04. 21. – 05. 20.)

A Vénusz szemben áll a Bika jegyével. Ma kissé fáradt és kedvetlen lehet, és valamilyen kellemetlen egészségügyi problémája is adódhat.

Ikrek (05. 21. – 06. 21.)

Ez egy olyan időszak, amikor csak azt kellene megtennie, amire az idejéből és az energiájából futja, nem többet. Igyekezzen időt szakítani a pihenésre is, a szerettei társaságában feltöltődhet!

Rák (06. 22. – 07. 22.)

Ma ne szerezzen be nagyobb értékű árukat, és a fontosabb döntéseket is halassza el. A Hold együtt áll az Uránusszal, remélhetőleg új erőt és bizakodást ad önnek.

Oroszlán (07. 23. – 08. 22.)

Sok mindent tervezett erre a napra, de nem halad sajnos olyan gyorsan, mint ahogyan szeretne. A nagyobb beszerzésektől tartsa magát távol.

Szűz (08. 23. – 09. 22.)

Az égiek a rugalmasságát, a felelősségérzetét tesztelik azzal, hogy váratlan események folyton felborítják majd a programját, és hogy következetes és objektív döntéseket kell hoznia.

A cikkbe van ágyazva a szavazás, látogassa meg az oldalt a szavazáshoz részvétel a szavazásban

Mérleg (09. 23. – 10. 22.)

Szüksége lehet néhány nekifutásra, hogy egy bizonyos dolog sikerüljön. Türelemre van szüksége.

Skorpió (10. 23. – 11. 22.)

Kisugárzása felerősödik, több titkos csodálója is lehet. A munkában igyekezzen összeszedett lenni, hogy elkerülje a kellemetlenségeket.

Nyilas (11. 23. – 12. 21.)

Nagyon lassan telnek ma az órák, egyszerűen nem tud előbbre jutni, és ez persze meglehetősen bosszússá teszi. A tervezettnél több erőfeszítésre lesz szükség a sikerhez.

Bak (12. 22. – 01. 20.)

Most megszaporodhatnak az utánajárást igénylő teendői. Vigyázzon, hogy ne legyen túl szoros a napirendje, és elég időt szánjon saját magára, illetve a barátaira!

Vízöntő (01. 21. – 02. 18.)

A bolygóállások az otthona, a szűkebb családja körében generálhatnak feszültséget. Érzi, hogy valami nem jó. Bátran, de ne ingerülten mondja ki, mi zavarja

Halak (02. 19. – 03. 20.)

Szinte egész nap azt tapasztalja, hogy mindenki türelmetlen ön körül. Bölcsessége most kincset ér, remekül kézben tudja tartani az ügyeket.

A tökéletes esküvői frizura titka Nyíregyháza - Minden menyasszony arra vágyik, hogy az esküvője napján a leggyönyörűbb legyen, ehhez elengedhetetlen a Tökéletes ruha, smink, frizura. Azonban nem is olyan könnyű megtalálni az álmokat. Horváth-Korpai Diána mesterfodrász, a diArt Szalon tulajdonosa avat be minket abba a titokba, ho... Tovább a cikkhez
Videó: Karácsonyi ötletbazár kézműveskedőknek Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Olyan tippeket mutatunk a karácsonyi ajándékok és a dekoráció elkészítéséhez, hogy még a Jézuska szája is tátva marad! Forrás: Youtube / 5-Minute Crafts [related-post post_id="4020644"] [related-post post_id="4047655"] Tovább a cikkhez

Krisztina, a nap lánya

Szabolcsi Hírek - 11 óra 24 perc

Fotók: Kozma István

Hátulról ütötte le a debreceni férfit Nyírlugoson némi ételért

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 18:12

A Nyírbátori Rendőrkapitányság rablás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást J. Ernő 35 éves nyírlugosi lakos ellen. A rendőrségre 2018. december 16-án 21 óra 36 perckor érkezett bejelentés, mely szerint néhány perccel korábban Nyírlugoson egy 57 éves debreceni férfit hátulról leütött egy ismeretlen elkövető és elvette a nála lévő, főként élelmiszereket tartalmazó két táskát, majd elszaladt. A rendőrök a bejelentést követően haladéktalanul megkezdték az adatgyűjtést az ismeretlen elkövető azonosítása és mielőbbi elfogása érdekében. Az elvégzett nyomozási cselekmények adatai alapján a rendőrök egy órán belül azonosították és nyírlugosi lakóhelye közelében elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható J. Ernőt. A gyanúsítottat a rendőrök őrizetbe vették és az illetékes ügyészség felé előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –

Visszavonták a Kisvárdai Rendőrkapitányság vezetőjének kinevezését

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 17:22


Farkas József r. dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2018. december 31-ei hatállyal indoklás nélkül visszavonta kapitányságvezetői kinevezését Dr. Barnai Sándor r. ezredesnek, a Kisvárdai Rendőrkapitányság vezetőjének.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –

Videó: Petárdát árult Fehérgyarmaton

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 17:04

A Fehérgyarmati Rendőrkapitányság polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt folytat szabálysértési eljárást egy 27 éves fehérgyarmati és egy 17 éves gacsályi lakos ellen. A rendőrök Fehérgyarmaton akkor vonták intézkedés alá a két férfit, amikor az idősebb egy pirotechnikai termékeket tartalmazó táskát adott át a fiatalabbnak 2018. december 17-én 7 óra 10 perckor. Az eljárás alá vontak a meghallgatásuk alatt elmondták, hogy a termékek átadása azután történt, hogy megállapodtak a vételárban, amit a 17 éves fiú később fizetett volna ki. A szabálysértés elkövetését az eladó és a vevő egyaránt elismerte.– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –

Egyházi szavalóverseny a Nyírvasvári Általános Iskolában

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 17:02


Négy megyéből (Veszprém, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) sőt, határon túlról, Koltóról is érkeztek „adventi hírnökök”. A versmondók a költők szavaival próbálták elmondani lelkük mélyén rejlő imáikat. Így közeledni az Istenhez csodálatos dolog, igazi művészet. Szent II. János Pál pápa szavai szerint: „A művészet a vallás társa, és kalauz az Istenhez vezető úton: olyan, mint egy romantikus szivárvány, amely a földtől és az emberi szívtől a végtelenbe ível.”

A várakozás idejében igazi lelki táplálék volt a hallgatóság számára a tanulók szavalata. Közöttük 24 helyezést és 26 különdíjat osztott ki a nívós zsűri, melynek tagjai egyházi elöljárók, iskolák és közművelődési intézmények vezetői, egyetemi oktatók, magyar tanárok voltak. A megszokottól eltérően plusz különdíjakat is kiosztottak.

Felső tagozaton Papp Gyula egykori igazgató, alsó tagozaton Kalenyák Mihályné egykori tanító emlékére ajánlottak fel díjakat gyermekeik. Jóvoltukból 6 hitvalló gazdagodott egy-egy Szentírással. A zsűri döntése alatt a gyermekeket – agapé – szeretetvendégség várta. Az alkalmat az Úr Jézustól tanult imádság, a Miatyánk elimádkozása zárta.

Az egyházi szavalóverseny díjazottjai

1. évfolyam
I. Barna László- Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
II. Tikász Patrik- Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskola – Nyírlugos
III. Enyedi Zelina – Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
Különdíj: Szemán Dominik – Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskola – Nyírlugos
Különdíj: Mocsár Lizbett – E-P-NY Általános Iskola Penészleki Tagintézmény – Encsencs
Különdíj: Szűcs Marcell E-P-NY Általános Iskola Nyírvasvári Tagintézmény – Nyírvasvári

2. évfolyam
I. Nagy Blanka – Szent Piroska Görögkatolikus Ált. Iskola – Nyíracsád
II. Antal Milán – Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
III. Szűcs Martin – Szent Piroska Görögkatolikus Ált. Iskola – Nyíracsád
Különdíj: Nyíri Dávid- Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
Különdíj: Csollák Nándor Máté – E-P-NY Általános Iskola Nyírvasvári Tagint. – Nyírvasvári
Különdíj: Beri Tamás Milán – Szent László Általános Iskola – Nyírbéltek

3. évfolyam
I. Lebujos Kristóf- Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
II. Gyarmati Mira- Szent László Általános Iskola – Nyírbéltek
III. Sárközi Anita Szabina- Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
Különdíj: Balogh Roxána – E-P-NY Általános Iskola Nyírvasvári Tagintézmény- Nyírvasvári
Különdíj: Kovács Dorka – Széchenyi István Katol. és Német Nemz. Ált. Isk. – Mátészalka
Különdíj: Mátyás Zoé Viktória – Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
Különdíj: Bencze Eszter – Petőfi Sándor Gimnázium- Koltó

4. évfolyam
I. Suba Daniella- Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
II. Márton Zalán – – Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
III. Vakály Virág – Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola – Nyíregyháza
Különdíj: Danó Milán – Eötvös József Általános Iskola – Piricse
Különdíj: Zsigmond Brenda – Csobád
Különdíj: Gugg Máté – Szent Piroska Görögkatolikus Ált. Iskola – Nyíracsád

5. évfolyam
I. Tóth Dániel – Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
II. Prokob Réka- Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
III. Kozák Kevin – Nyírcsászári Terem-Bátorliget Általános Iskola Nyírcsászári Székhelyintézmény – Nyírcsászári
Különdíj: Szeles Fruzsina – Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
Különdíj: Bakos Petra – E-P-NY Általános Iskola Nyírvasvári Tagintézmény – Nyírvasvári
Különdíj: Balogh Viktória- E-P-NY Általános Iskola Nyírvasvári Tagintézmény – Encsencs
Különdíj:Varga Amanda Réka – E-P-NY Általános Iskola Nyírvasvári Tagintézmény – Encsencs

6. évfolyam
I. Fülep Dániel – Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
II. Hornyák Zsófia – Báthory István Kat. Gimnázium – Nyírbátor
III. Molnár Anna – Szent László Katolikus Szakgimn. Gimn. Ált. Isk. és Kollégium- Kisvárda
Különdíj: Vécsi Alexa- E-P-NY Általános Iskola Nyírvasvári Tagintézmény- Nyírvasvári
Különdíj: Milák Adrienn – Nyírcsászári Terem-Bátorliget Általános Iskola – Bátorliget

7. évfolyam
I. Horváth Tamás – Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Gimnázium – Nyíregyháza
II. Toka Levente – Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Gimnázium – Nyíregyháza
III. Zsigmond Gábor- Zrínyi Ilona Általános Iskola és AMI – Csobád
Különdíj: Szőcsi Lionel – E-P-NY Általános Iskola Nyírvasvári Tagintézmény – Nyírvasvári
Különdíj: Sallai Gréta- – Mérk-Vállaj Német Nemzetiségi Általános Iskola – Mérk
Különdíj: Kádár Angéla – Petőfi Sándor Gimnázium – Koltó

8. évfolyam
I. Vaszily Gréta – Általános Iskola- Encs
II. Zichar Patrícia – Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
III. Tillinger Hanna – Kölcsey Ferenc Általános Iskola – Nyírgelse
Különdíj: Harcsa Dorina – Báthory Anna Református Általános Iskola – Nyírbátor
Különdíj: Páll Eszter- E-P-NY Általános Iskola Nyírvasvári Tagintézmény – Nyírvasvári
Különdíj:Haga Zoltán – Mérk-Vállaj Német Nemzetiségi Általános Iskola – Mérk
Különdíj:Guzina Gitta – Nyírcsászári Terem-Bátorliget Ált. Isk. Bátorligeti Tagintézménye – Bátorliget

– Majoros Mária tagintézmény-vezető –

Időjárás-jelentés – 2018. december 17.

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 16:34

Időjárási helyzet Európában:

Oroszország nyugati részén változatlanul anticiklon helyezkedik el, mely alapvetően meghatározza kontinensünk északkeleti felének időjárását. Területén derült és ködös tájak egyaránt előfordulnak, nyugati peremén viszont több helyről jelentenek havazást. Szintén magasnyomás uralkodik Nyugat-Európában, ahol többórás napsütés a jellemző, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Az Atlanti-óceán fölött egy hatalmas kiterjedésű ciklon örvénylik, melynek frontálzónája a Brit-szigetek nyugati partvidékén teszi változékonnyá az időjárást, és csapadékos az idő a Balkán-félszigeten is egy mediterrán ciklon hatására. Európa nyugati tájain és a Földközi-tenger medencéjében kora délutánra általában 5 és 13 fok közötti értékeket mutatnak a hőmérők, de az Ibériai-félsziget déli partvidékén még 20 fok közelébe melegszik fel a levegő. Ezzel szemben szárazföldünk középső és északkeleti részein hideg, téli az idő: nagy területen napközben is fagy, sőt az Ural előterében néhol -10 fok alatt marad a csúcsérték. Kedd estig a Kárpát-medence fölé szárazabb levegő áramlik, így kedden várhatóan nagyobb területen süt ki a nap, és kissé erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Kezdetben az ország nagy részén túlnyomóan borult időre számíthatunk, majd éjszaka egyre nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet, és kedden alapvetően változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütéssel. Holnap reggelig elsősorban a keleti határvidéken hószállingózás, gyenge havazás még előfordulhat, ezt követően már nem valószínű csapadék. Éjszaka többfelé párássá válik a levegő, elsősorban a Dunántúlon, valamint a középső területeken zúzmarás köd is képződik, mely kedden napközben helyenként tartósan meg is maradhat. Az északi, északnyugati szél északkeleten helyenként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -8 fok között várható, de a derült, szélvédett helyeken -10 fok alatti értékek is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire -1 és +5 fok között valószínű, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hidegebb is lehet.

-MTI-

Adventváró: a játék került a középpontba

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 16:26


A rendezvényeink célja a cukorbetegséggel kapcsolatos információk átadása mellett a közösségépítés, hiszen ez a betegség nagyon megterheli a családok hétköznapjait, fontos, hogy érezzék, nincsenek egyedül – mondta Balogh Zsuzsa, az egyesület elnöke.

A délutánt a Burattino Bábszínház előadása nyitotta meg, majd a színpadot a kamaszok uralták, ahol a Labor Café vezetőjével, Fekete Évával közösen játszottak és a szabadulószobában is kipróbálhatták magukat. A családok a pedagógiai szakszolgálat pszichológusainak köszönhetően egymásra találtak, érezni lehetett a versenydrukkot is, hogy kinek lesz magasabb a felépített tornya. A szülőkben megerősödött az a tudat, hogy a játék nagyon hasznos a család életében. A kicsik többek közt karácsonyi manót, ajtódíszt, papírmikulást csináltak, a szülők pedig a nem várt kamaszkorhoz is kaptak útmutatást.

– Jövőre folytatjuk a megkezdett utat, a farsangi délután, főzőklub, kamasztábor, adventi délután mellett vannak újabb terveink – tette hozzá az elnök.

KM

Négyszázezer forintos nyeremény… – Így dőlt be Luxus Vivi a telefonos átverésnek

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 15:46

– Már többször hívtak engem és Fecsót is, de az egész úgy kezdődött, hogy jött egy, természetesen rejtett számról érkező hívás. Egy férfi nagyon meggyőzően felvázolta, hogy nyertem négyszázezer forintot az egyik pláza játékában. Olyan ügyesen csavarta a szavakat, hogy elsőre be is dőltem. Mivel volt bennem bizonytalanság, megadtam egy nem használt bankkártyám adatait. Ahogy megkapták a szükséges számokat, bontották a vonalat. Akkor kapcsoltam, hogy ez biztos csalás, ezért rögtön jeleztem a banknak, hogy zárolják a számlát. Nagyon kitartóak voltak, ugyanis kis idő múlva, nyilván, amikor nem tudtak pénzt levenni, visszahívtak, hogy valami nincs rendben, kellene nekik egy másik kártya… Na, akkor én vágtam le a telefont – mesélte Vivi a Blikknek.

A szélhámosok ezután valósággal rászálltak szegény Vivire és a férjére: azóta is hívogatják őket.

– Szám nélkül ez szinte lehetetlen, de elhatároztam, feljelentést teszek, mert ez tarthatatlan – mondta Vivien. – Hiába küldjük el őket melegebb éghajlatra, nem szállnak le rólunk!

Forrás: blikk.hu

Videó: "Már most imádom az új ciciket" - A kés alá feküdt Vasvári Vivi Budapest, Nyíregyháza - Korábban felröppent a hír, hogy Vasvári Vivi plasztikai műtétre készül, de nem lehetett tudni, miféle szépészeti beavatkozás miatt fekszik a kés alá. A rajongók egy darabig csak találgatták, mi baja lehet Vivinek a saját testével, de most már kiderült: a melleivel nem volt te... Tovább a cikkhez
"Sokkal több mindent csinálunk mi nők-anyukák, mint a férfiak..." - Vivinek is kijutott a családon belüli erőszakból Nyíregyháza Vasvári Vivien ezúttal egy kényes témában, a családon belüli erőszakkal kapcsolatban nyilvánult meg az Instán. Mint írja, neki is kijutott már belőle... Vivi a következőket írta Instán a feltöltött képéhez: "Bántalmazás?! Folyamatosan ilyen hírekbe botlom bele… Olvasom, hogy nem te... Tovább a cikkhez

Sonkádon landolt a kábult búvár

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 15:45


Amikor kimentek megnézni a zaj forrását, egy nagyobb testű, „érdekes” kinézetű vízimadarat találtak, ami a kerti kiskapu mellett landolt. A madár kissé kábultan bolyongott az udvarban, ezért a meglepett háziak befogták, és dobozba helyezték.

Másnap reggel egy segítőkész helyi lakos közreműködésével a jövevény a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársához került, aki beszállította a cégénydányádi tájegységközpontba. A Természetvédelmi Őrszolgálat ornitológusa megvizsgálta a madarat, kiderült, hogy egy öreg, részben még nászruhát viselő sarki búvár (Gavia arctica), amely a Felső-Tisza vidékén ritkán megfigyelhető faj.

A befogott búvár jó kondícióban volt, a szerencsétlen leszállás ellenére nem sérült meg. Rövid lábadozás után egyedi azonosító gyűrűt kapott, majd Szatmárcseke közelében a Tiszánál a természetvédelmi szakemberek szabadon engedték. A madár gyorsan a folyó sodorvonalába úszott, tollászkodott, és nevéhez illően többször lebukott a víz alá.

A sarki búvár védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft. Hazánkban nem fészkel, ősszel és tavasszal főként nagyobb vizeinken jelennek meg vonuló, telelő egyedei. Észak-Amerika és Eurázsia északi tájain, lassú vízfolyások, tavak, tengeröblök fészkelője. A sonkádi madárbarát emberek segítségének köszönhetően, a szakemberek gyors és szakszerű intézkedésének eredményeként a „búvármentés” sikeresen zárult.

– Hunyadi Tünde, Barcánfalvi Péter –

A tökéletes esküvői frizura titka

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 15:31

Azonban nem is olyan könnyű megtalálni az álmokat. Horváth-Korpai Diána mesterfodrász, a diArt Szalon tulajdonosa avat be minket abba a titokba, hogy a leendő aráknak hogy lehet a legtökéletesebb frizurájuk. Mennyire vegyük figyelembe az aktuális trendeket, irányzatokat, ki hogyan válassza ki a színt, formát….

Dia: Mindig vannak irányt adó aktualitások a frizura esetében is, de ez mindenképp személyre szabott. Függ a menyasszony hajtípusától, hajhosszától, külső adottságaitól, a ruha stílusától, hosszától, nagyságától, díszítettségétől, illetve az esküvő hangulatától, stílusától. Minden esetben figyelembe kell venni a vendég haját, igényét és természetesen az anyagi lehetőségeit. Fontos szempont még, hogy milyen a vendégsereg, azaz táncolós, hajnalban mezítlábas, ereszd el a hajamat esküvőre készül a haj, vagy egy csendesebb, kevésbé táncos mulatság a cél. Ez esetben nagyon lényeges a menyasszony hajának ismerete. Mit bír ki a nagy napon? Legyen leengedve, feltűzve? Meleg lesz, vagy esetleg eső? Ami még ilyenkor nagyon fontos, az az alkati kérdés, hogy ki milyen adottságokkal rendelkezik. Egy 185 centiméter magas menyasszonynak nem valószínű, hogy fejtetőre épített kontyot ajánlanék, a 155 centiméteres vendégnek pedig 60 centiméteres póthajat. Fontos, hogy ha a menyasszonyt zavarja önmagán bármi, pl. egy elálló fül vagy egy nagyobb orr, esetleg széles állcsont, akkor nekünk, szakembereknek ezt is figyelembe kell vennünk. Ezek mind mind befolyásolnak minket az utolsó simításig. Számomra a kevesebb több elv érvényesül. Nem attól lesz szép egy menyasszony, ha teleaggatjuk a haját díszekkel, vagy ha ipari mennyiségű hajlakkal rögzítjük, hanem ha elkészítjük számára azt a frizurát, amivel a tükörbe nézve a leggyönyörűbb nőnek érzi magát.

Milyen lépcső vezet a végeredményig?

Dia: Ahhoz, hogy oda eljussunk, hosszú az út. Mindenképpen ajánlott próbafrizura, néhány személyes konzultációt követően. Muszáj beszélgetni, látni kell a ruhát is, és azt gondolom, nem szégyen fotókat is vinni, hogy jobban megértsük, mit is szeretne. Így gördülékenyebb a közös munka.

Mennyi idővel kell előre tervezni?

Dia: Manapság nagyon ritka az a menyasszony, aki natúr/festetlen hajszínnel rendelkezik. Éppen ezért szintén fontos a tervezésnél a festés, illetve vágás időpontja. A legszebb frizurák alapja a fényes, üde hajszín, illetve az egészséges hajvég. A festést általában az esküvő előtt 5–7 nappal érdemes elkészíteni, mivel ez az az idő, amikor még nem lesz lenövése a hajnak, de már nem az utolsó percben kapkodunk, amikor mindenki feszültté válik. Tévhit, hogy esküvő előtt nem szabad vágni a hajból. Ha szükséges, akkor igenis kell vágni! Sokkal kiábrándítóbb egy töredezett, bár hosszú hajat fésülgetni, mint egy egészséges hajvéget formázni. Amikor már csodás a hajvég és elkészült a ragyogó hajszín, akkor jöhet az esküvő.

Mivel lehet díszíteni a hajat?

Dia: Aki szereti a „csillogást”, választhat tiarát, strasszokat, hajtűket kedve szerint a szalonokban vagy ékszerüzletekben. Aki pedig semmit nem képzel el, ott a frizura jellegéhez teszünk ajánlatot. Ebben az esetben 90 százalékban az élő virág győz, de nem akármilyen, általában a dekoráció vagy menyasszonyi csokor egyik eleme a hajdísz. Akik abba a bizonyos 10százalékba tartoznak, hogy semmilyen dísz nem tetszik, ekkor jön a fodrász fantáziája, kreativitása, azaz a sodrások, fonatok, különleges formák. Tehát nincs lehetetlen. Ez a szép ebben a szakmában.

Hogyan lehet tartós is a frizura?

Dia: Amikor már elkészül a végleges forma, az ara könnyes szemmel pislog a tükörbe és hálálkodik a frizurájáért, csupán egyetlen „apró” feladatunk van. Úgy kell rögzíteni, hogy a menyasszony akaratán kívül ne essen szét, ne alakuljon át. Ennek érdekében a szalonban elvégezzük a végső simításokat, illetve néhány aprósággal feltöltjük az ara mentőcsomagját. Legyen a harisnyán és szájfényen kívül a táskában 1 mini hajlakk, illetve néhány hullámcsat, mert mindig lehet gond egy átöltözésnél vagy épp a fátyol kiszedésénél, esetleg a rizsszemek kiszedegetése után.

Óriási élmény egy ilyen előkészület részévé válni, látni, ahogy az álmos, kissé kócos nőből néhány óra múlva igazi királynő válik. Hálás vagyok a munkámnak azért, mert nekem már nem egyszer adatott meg, hogy átéljem ezt a csodát.

– Lengyel Nóra-

Jelentkezz kiállítónak!

Álompár Esküvői Kiállítás

2019. február 2-3.

Nyíregyháza, Continental Aréna

rendezveny@inform.hu

Álom legyen, és ne rémálom az esküvő! Nyíregyháza - Az, hogy a „nagy nap” álom legyen, és ne rémálom, óriási felkészülést igényel. A megszervezése nagy és komoly feladat, rengeteg munka, odafigyelés, türelem, pontosság szükséges hozzá. Természetesen nem megoldhatatlan. Időben elkezdett utánajárással, jól átgondolt forgatókönyvvel és köl... Tovább a cikkhez
Esküvői határidőnapló Nyíregyháza - Nehéz előre elképzelni, mennyi energiát és időt igényel egy esküvő megszervezése, mi mindenre kell ilyenkor gondolni. Bármi eszünkbe jut, érdemes azonnal feljegyezni, hogy biztosan ne felejtsük el. A szervezésen múlik minden. Ha az idő siettet és kapkodásba fullad a készülődés, akkor r... Tovább a cikkhez

Videó: Karácsonyi ötletbazár kézműveskedőknek

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 15:31

Forrás: Youtube / 5-Minute Crafts

Filléres karácsony: 18 szabály, amivel egy vagyont spórolhatsz Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mindössze tíz hét van hátra karácsonyig, ez a legtöbb ember számára már csak két soron következő fizetést jelent. Ideje tehát végiggondolni, mekkora büdzsével rendelkezünk, és milyen ajándékokkal akarjuk meglepni szeretteinket. Ilyentájt hajlamosak vagyunk túlkölteke... Tovább a cikkhez
5 tipp, hogy megelőzzük a karácsonyi stresszt Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A november lassan már egyet jelent az adventi készülődéssel: ünnepi zene szól az üzletekben, a plázákban „kinőttek” az első karácsonyfák, nekünk pedig görcsbe rándul a gyomrunk, ahogy az előttünk álló egy hónapra gondolunk. Pedig a karácsony elvileg örömteli ünne... Tovább a cikkhez

A könyvbemutatóján sziporkázott

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 14:17


Senkinek nem kell bemutatni Csisztu Zsuzsát, aki tornász eredményeivel hívta fel magára a figyelmet még a ’80-as években. Később sportújságíró lett, aztán műsorvezető, miközben jogi diplomát is szerzett. Életpályája fordulatokban gazdag, a nemrégiben tartott könyvbemutatóján pedig bebizonyította, hogy a humora is a helyén van. A jó hangulatú eseményre számtalan olvasója ellátogatott, a nevetés pedig alapköve lett a kötetlen beszélgetésnek, ahol Csisztu őszintén vallott az anyaságról, emberségről, az értékeiről és bemutatta legújabb, Kis gyerek, kis gond – ez valami vicc? című könyvét is.

Bonyolult logisztika

Korán, mindössze 5 évesen indult el a tornászpályán, majd szakkommentátor és műsorvezető lett, miközben sportmenedzseri, majd jogi diplomát is szerzett. Sok mindent elért, és szinte bármihez hozzászól.

– Az elért sikerek és szép eredmények ellenére elmondhatom, hogy legbüszkébb a gyermekeimre és a családomra vagyok. Ha ki kellene emelnem az életem legfontosabb pillanatait, akkor egyiknek azt nevezném, amikor a férjemmel találkoztunk, illetve a gyermekeim születését. Valóban sok mindent csinálok, de elsősorban családanya és feleség vagyok. Sajnos azt tapasztalom, hogy sok esetben vádolják azokat az embereket, akik kettős szerepben élnek: nemcsak a családjukkal, de a munkájukkal is foglalkoznak, ráadásul sikeresen. Kiráz a hideg, amikor karrieristaként emlegetik őket. Szerintem csak arról van szó, hogy olyan hivatásukat szerető emberek maradtak, akik eközben családot alapítottak. A kettő nem zárja ki egymást. A legnehezebb dolgot az anyasággal kapcsolatban viszont egy nagymama és nagypapa sem mondja el: hogy mekkora gondok lesznek a logisztikával! Állandóan aggódni, hogy a gyerek elvitte-e az ünneplőruháját, nála van-e a tíz­óraija, ki tudja hazavinni az iskolából vagy ki viszi el egy foglalkozásra. Ez egy tudomány, amit el kell sajátítani, a könyvem kicsit erről is szól.

Az őszinteség mindig előny

Eredményei is hozzájárultak ahhoz, hogy karakteres celeb váljon Zsuzsából, a szó abszolút pozitív értelmében. Ugyanakkor olyan mélységeket is megírt könyvében végtelen humorral és öniróniával, hogy az ember azt érzi, legbelsőbb titkaiba avatja be őt olvasás közben. A kiszolgáltatottság ott lebeg körülöttünk, hiszen az emberek gyakorta jobban örülnek más szomorúságának, mint boldogságának, ezt pedig nem egyszerű kezelni.

– Sok igazság van ebben, tekintve, hogy ismerem a bulvársajtó mindkét oldalát. A szüleim azt tanították nekem, hogy az őszinteség sose baj, ellenben nagyobb veszélyt látok abban, amikor a valóságot különféle applikációkkal és trükkökkel próbálják megváltoztatni. Két héttel a szülés után már mindenki bomba formában van, boldog és állandóan mosolyog. Én nem ezt tapasztaltam. Beszélni kell a valóságról, mert azt látom, hogy az anyukák és a szülőtársak is teljesen kétségbeesnek, hogy másoknak milyen jól megy minden, csak ők bénáznak. Az őszinteség sose veszélyes, viszont az igen, ha valaki ki akarja azt játszani. A könyvem tulajdonképpen egy vallomás, ami nemcsak a nőknek és anyáknak szeretne üzeneteket, történeteket továbbítani, de a férjeket és társakat is ünnepli. Ez egyfajta köszönet nekik.

A gyerekek szemszögéből

Zsuzsát és férjét, dr. Ketskés Norbertet szerte az országban ismerik. Ebből adódóan a gyerekek sem lesznek ismeretlenek a nagyközönség előtt.

– Megbeszéltük velük ezt a dolgot. A nagyobbik fiam jelenleg abban a fázisban van, hogy ő a legjobb népszerűsítője a könyvnek. Nagyon bízom benne, hogy a gyerekeim szeretni fogják a tartalmát felnőttként is. Amikor olvastam fel nekik a könyvből, kacagtak rajta. Igyekeztem úgy megfogalmazni a történeteket, hogy ne sérüljenek általa. Minden oldalát be akartam mutatni a gyarlóságnak, viszont a jóra való törekvés is mindig ott van. Reménykedem, hogy ez egy tök jó formájú babanapló, egy olyan összegzés, ami sose lesz számukra ciki. A lektorálás miatt többször is el kellett olvasni az egész írást, voltak pillanatok, amikor felkacagtam – ezt az érzést szeretném kiváltani az olvasókból is.

– A visszajelzéseknek kifejezetten örülök, szinte kényeztetnek: egy-két jópofa vélemény még a Facebook-oldalamra is kitettem. Az írás folyamata is érdekes volt: az érzékeny pillanatokat visszaolvasva elmorzsoltam egy-két könnycseppet. Úgy gondolom, hogy a mai világban, amikor bárki írhat blogot, egy könyv jóval személyesebb hangvételű: az olvasó megszavazza a bizalmat az írónak azzal, hogy megvásárolja a művét. Én nem vagyok a híve annak, hogy az ember a közösségi médiában élje az életét. Szerintem nyomtatott formában más a hangulata a történeteknek, az ott szereplő fényképeknek. Ez a könyv nemcsak a szülőknek lehet tanulságos, de azoknak is, akik gyerekvállalás előtt állnak.

GE

MNB: február 1-től kerülnek forgalomba az új 500 forintos bankjegyek

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 14:06

Megjegyezték azt is, az 500 forintos bankjegycserével a forintbankjegyek 2014-ben megkezdett megújítása a lezárásához közeledik.

A régi 10 ezer forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést az MNB, ezért e címletnek mind a régi, mind az új változata továbbra is korlátozás nélkül használható a készpénzforgalomban. A régi 10 ezer forintosokkal lehet találkozni az ATM-ből való készpénzfelvétel során, azzal lehet fizetni a vásárlásoknál, és a kereskedők sem utasíthatják vissza elfogadásukat. A címlet bevonásáról a jegybank később dönt – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a forgalomból korábban már bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, mivel a bevonási határnapot követően még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók – azonos címletű – új fizetőeszközre.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el – írta az MNB.

– MTI –

Csökken a gázolaj ára

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 14:00

A mérsékléssel a gázolaj átlagára literenként 388 forint lesz, a benziné 351 forint marad.

A gázolaj ára legutóbb múlt hét pénteken változott, akkor 2 forinttal 391 forintra csökkent az átlagár, a benzin ára változatlan maradt.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

– MTI –

Jónak lenni jó! – Rekordszámú telefonos hívás érkezett az akció adományvonalára

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 12:55

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta: idén azért gyűjtött a közmédia, hogy még több cukorbeteg gyereket tudjanak táboroztatni. Hozzátette: a nyaralás mellett edukációs funkciót is betöltenek majd a táborok. “Azoknak a gyerekeknek, akiknek sajnos az élete úgy alakult, hogy nagyon fegyelmezett módon kell reggeltől estig beosztaniuk azt, hogy mikor mit ehetnek, mit csinálhatnak, hova mehetnek, meg kell tanulniuk bizonyos dolgokat” – magyarázta. Ebben is segítséget nyújtanak majd a táborokban.

A csatornaigazgató tájékoztatása szerint rekordszámú felajánlás érkezett az akció adományvonalára, a 250 forintos hívásokból több mint 30 millió forint gyűlt össze – mondta. Sok tárgyi felajánlás is érkezett, amelyek közül vasárnap estig 48 tárgy kelt el. A megmaradt tárgyakra még licitálni tudnak az érdeklődők az akció honlapján.

A jótékonysági akcióba, amely a Duna Televízióban, a Duna World csatornán és az M5 kulturális csatornán volt látható vasárnap, a Magyar Diabetes Társaság, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért és a Sportos Cukorbetegekért Egyesület is bekapcsolódott.

– MTI –

Novák Katalin: 30 ezer fiatalnak térítették már vissza a nyelvvizsgadíját

Szabolcsi Hírek - 2018, december 17 - 12:36

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a sikeres nyelvvizsgadíj-visszatérítés összege legfeljebb 34 500 forint lehet, míg a KRESZ-tanfolyam és vizsga esetén legfeljebb 25 ezer forint. Előbbi programot január 1-jén, utóbbit július 1-jével vezette be a kormány.

Az államtitkár azt hangoztatta, bízik abban, hogy a fiataloknak szóló két támogatási forma népszerűsége töretlen marad.

A kormány célja az, hogy a magyar fiatalok tudása minél versenyképesebb legyen, és hogy megállják a helyüket a munkaerőpiacon és az életben – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány januártól tette lehetővé a nyelvvizsga visszatérítés lehetőségét azoknak a 35 év alattiaknak, akik idegen nyelvből sikeres – írás- és szóbeli – nyelvvizsgát tesznek, legalább középfokon.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy akkor is jár a támogatás, ha a fiatalnak már van nyelvvizsgája; mindenkinek egyszer térítik vissza a díjat.

Közölte, a legtöbben, a támogatottak 78 százaléka angolból vizsgázott, és népszerű nyelv volt még a német.

Felidézte azt is, hogy a kormány július 1-jével tette lehetővé a KRESZ-tanfolyam, illetve a vizsga díjának a visszatérítését, hogy a jogosítvány megszerzésével is erősítse fiatalok versenyképességét a munkaerőpiacon.

Hozzátette: a tantermi, akár online formában elvégzett tanfolyamra is kérhető díjvisszatérítés.

– MTI –

Tartalom átvétel

Naptár

M T W T F S S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek