Hírolvasó

Öko-musical gyerekeknek Kisvárdán

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 19:10


Kerekerdőben él Keszekusza az erdei varázsló, és manósegédje Teszetosza. Őket keresi fel a pillangó (aki valójában még hernyó, de már annak is gyönyörű), hogy varázsoljon neki Keszekusza szárnyakat, hogy elrepülhessen a virágos mezőkre.

Keszekusza ugyan még nem ébredt fel, de Teszetosza már annál inkább. Ő fogadja a pillangót, akibe rögtön beleszeret, és rájön, hogy ha a varázsló szárnyakat varázsol a pillangónak, akkor az elrepül messzire, és soha többé nem láthatják egymást. A manó arra jut, hogy a legjobb megoldás az lesz, ha eldugja a varázsló pálcáját. Ebből következnek aztán a bonyodalmak.

A biztonságot nyújtó varázslólak a tavaszi ébredés után felbolydul. A kizöldült erdőben megjelenő emberek rátaposnak a bogarakra, elkapják a katicát, kiöntik az olajat és szétrúgják a hangyabolyt. A károsultak pedig mind Keszekusza elé járulnak, hogy oldja meg a problémákat, aki varázspálca híján erre sajnos képtelen.

A szereplők dalra fakadnak

Kezdetét veszi hát a nagy keresgélés. Nagy nehezen Teszetosza is belátja, hogy szükség van a varázspálcára, ám van egy kis bökkenő: elfelejtette, hogy hová dugta. Szóval bonyodalom szerelem hátán, a szereplők pedig ahol csak lehet, dalra fakadnak.

Az öko részét a mesemusicalnek természetesen az emberek okozta károk, és azok elítélése jelenti. Emberekkel a darabban ugyan nem találkozunk, bogarakkal viszont annál inkább. Egymásnak adja a kilincset a katica, a szentjánosbogár, a hangya és a giliszták, akik elpanaszolják a kis közönségnek a sérelmeiket. Hogy előkerül-e a varázsló pálcája, és sikerül-e visszaállítani Kerekerdő békéjét, az kiderül a Múzs-Art Színházi és Művészeti Műhely előadásából, melyet Kisvárdán a Művészetek Házában láthat a közönség. Elsősorban óvodásoknak és kis­iskolásoknak szóló öko-musical a szülőknek is kellemes kikapcsolódást ígér.

KM

Magosz: a szabolcsi gazdák továbbra sem szállítanak almát a feldolgozóüzemekbe

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 18:41

Az érdekképviseleti szervezet közleményében ismertette: a szerdai egyeztetés is megállapodás nélkül zárult a léalma kilogrammonkénti 13 forintos felvásárlási árának emeléséről az Austria Juice képviselőivel.

A gazdák számára megalázóak és elfogadhatatlanok a legnagyobb magyarországi almaüzem feltételei, amelyet a többi feldolgozó ára is követ, ezért a termelők – a határozottabb fellépés mellett döntve – traktorokkal és félpályás útlezárással folytatják demonstrációjukat – közölte a Magosz. Hozzátette, a megyei gazdakör támogatja a gazdák kiállását, és részt vesz annak szervezésében.

A demonstrációt az Austria Juice anarcsi üzeme mellett a társaság vásárosnaményi telepe elé is kiterjesztik, ahol hivatalosan jövő hét kedden kezdődik a léalma átvétele. A Magosz hangsúlyozta, a gazdák egyhangú döntése az, hogy az önköltség felét sem tartalmazó áron senki nem szállít be almát a feldolgozónak.

A Kelet-Magyarország szerdai számában azt írta, Klaus Müller, az Austria Juice Kft. termelési igazgatója a gazdákkal történt keddi egyeztetésen ígéretet tett a termelőknek arra, hogy “augusztus 21-ig születik valamilyen megoldás” a léalma felvásárlási áráról.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Ékasz (Alma Terméktanács) szerint is megalázóan alacsony a léalma induló ára. Hétfői közleményükben azt írták: érthetetlen és a piaci viszonyokkal nem magyarázható a 13 forintos felvásárlási ár.

Az Agrárminisztérium jelezte, hogy támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos átvételi árak elérését szolgálják.

Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja az utóbbi évek termését, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordtól.

– MTI –

Magosz: nem sikerült megegyezni a léalma felvásárlási árának emeléséről Budapest - Eredménytelenül zárult a léalma drasztikusan alacsony felvásárlási áráról az Austria Juice képviselőivel folytatott keddi tárgyalás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). Közleményük szerint a gazdák továbbra is egyöntet... Tovább a cikkhez Az almatermesztők oldalán az Agrárminisztérium Anarcs - A tárca szerint elérhető egy olyan léalma ár, amely minden fél számára méltányos. Nyíregyháza. „Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermesztő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésre alapozott megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tart... Tovább a cikkhez Több százan tiltakoznak az alacsony felvásárlási ár ellen Anarcson Anarcs - Nyár végén, ősz elején mindig nagy a tömeg az Austria Juice anarcsi üzeme előtt, így aki hétfőn délelőtt arra autózott, talán csak arra figyelt fel, hogy az út mindkét szélén személyautók állnak hosszú, hosszú sorban. A lassításra kényszerülő közlekedők azonban azt a több száz gazdálkodót i... Tovább a cikkhez

Szívószál-tilalom: önmagában kevés

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 18:30

Elég csak megnézni, hogy a kánikulai időszakban mennyi palack landol a földön vagy a kukában Sóstón, illetve a vidéki rendezvényeken. A tendencia sajnos megkérdőjelezhetetlen: az óceánokban gyorsan duzzadnak a szemétszigetek. Csak rajtunk áll vagy bukik, hogy milyen környezetben, milyen bolygón fogunk élni. Sokan sajnos, a szelektív hulladékgyűjtésre sem hajlandóak, pedig már ez fontos lépés lenne.

– Egy nyíregyházi nyugdíjas –

Valóra vált a nyíregyházi kaszkadőr gyermekkori álma

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 17:27


– Már kisfiúként is az a cél lebegett a szemem előtt, hogy felnőttként maradandót alkossak, valami olyat tegyek, amit előttem még soha senki – árulta el Balázs, míg limonádénkat szürcsöltük egy belvárosi kávézó teraszán.

Nehéz döntés volt

– Szerintem természetes, hogy ezért menni kellett, és nem hullott a lehetőség az ölembe. Nehéz döntés volt itt hagyni az országot és Nyíregyházát, amit szeretek, de úgy éreztem, így közelebb kerülhetek ahhoz, amit évtizedekkel ezelőtt elképzeltem. Négy éve élek egy csendes, svájci kisvárosban, Hinwilben, és logisztikus vagyok egy nagyon korrekt cégnél. Munka mellett kerestem a lehetőségeket a filmes kaszkadőrködésre – idézte fel a kezdeteket Balázs, akire aztán tavaly nyáron rá is mosolygott a szerencse.

– A Heidiland egy svájci történetet feldolgozó underground horrorfilm, aminek – ha jól tudom –, még tartanak az utómunkálatai. Ezt már Marcel csapatának tagjaként csináltam végig, és valószínűleg elégedett volt a munkámmal, mert 2017 novemberében ismét felvette velem a kapcsolatot. Egy mexikói sorozat egyik részéhez kerestek kaszkadőrt, szerepem szerint ügynököt játszottam. Volt ott minden: autós üldözés, a főszereplő hölgy verekedés közben többször padlóra küldött. Néhány héttel később pedig a Beast című film éjszakai forgatásán vettünk részt. A munkálatok idejére lezárták Zürich egyik utcáját, ahol kukákat gyújtottunk fel, konténereket, autókat vertünk szét, szóval teljes volt a felfordulás – mesélte izgatottan, majd rövid hallgatás után feltette az „i”-re a pontot.


Tóth Balázs és a színész, akinek dublőreként összebilincselt kézzel, ágyékkötőben, védőháló nélkül zuhant le egy lejtőn az őserdő közepén

– Marcel ismer egy Alister Mazotti nevű férfit, ő rakta le a kaszkadőrség alapjait Németországban. Dublőrt keresett egy Borneón élt svájci aktivistáról, Bruno Manserről készített filmhez. Érdekes történet, hiszen a férfi a helyi nomád törzsek tanulmányozása során rejtélyes körülmények között tűnt el. Pesten, New Yorkban és Indonéziában forgatták a filmet – én az utóbbi helyszínre kaptam meghívást az idén januárban. Két jelenetben szerepeltem, a tíz napból hat utazással telt, ami ugyan kimerítő volt, de mindenért kárpótoltak az átéltek.

A szíve viszi előre

– A rám osztott feladat sem volt mindennapi, az őserdő közepén, egy meredek lejtőn kellett lezuhannom védőháló nélkül, összebilincselt kézzel, ágyékkötőben. Kimértük, többször elpróbáltuk a jelenetet, így a kamera előtt egyáltalán nem éreztem magam veszélyben, sőt! Nagyon izgalmas volt az egész. Ráadásul találkozhattunk és beszélgethettünk a helyiekkel, sokan jöttek oda hozzánk fotózkodni, kezet rázni. A film a tervek szerint októberben kerül a svájci mozikba.

– Sokat gondolkodtam – tette hozzá Balázs –, és arra jutottam, ha soha többé nem kapok ehhez hasonló lehetőséget, akkor sem leszek elkeseredve. Bebizonyítottam – elsősorban magamnak –, hogy egy nyíregyházi fiú igenis bekerülhet az európai kaszkadőrvilágba mindenfajta protekció és közbenjárás nélkül, pusztán a saját erejéből, akaratából, azzal, hogy a gyermekként megálmodott úton viszi előre a szíve. Persze, sokan támogattak itthon és odakint is, a családom, a barátnőm és a svájci barátok nélkül nem ment volna.

– Csáki Alexandra –

Megviselte a német tiszt szerepe a Saul fiában Nyíregyháza - Tóth Balázs nyíregyházi kaszkadőr szerint az film sikere többek között a kis részletekben rejlik. Több mint másfél esztendő telt el azóta, hogy Tóth Balázs nyíregyházi kaszkadőrrel először beszélgettünk. Akkor a Megdönteni Hajnal Tímeát című magyar film kapcsán szólalt meg, melyben a ... Tovább a cikkhez A mosoly is tiltólistán volt Balázs egyik forgatásán Nyíregyháza - A nyíregyházi kaszkadőr egy saját videó forgatása előtt áll, ami ajtót nyithat neki több külföldi munkára. – Itt például Kamarás Ivánnal hülyéskedünk egy forgatás szünetében, ezen meg katona vagyok – lapozgat a telefonja fotógalériájában Tóth Balázs, s előkerülnek olasz és japán rek... Tovább a cikkhez

ITM: Magyarországon rendszeres a hidak vizsgálata

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 17:12

Olaszországban, Genova közelében kedden leszakadt az A10-es autópálya Morandi hídja, a hídomlás halálos áldozatainak száma szerdán negyvenkettőre nőtt.

Az ITM közleményében kiemelte, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a koncessziós szakaszokon kívüli országos közutakon a hatályos jogszabályoknak és műszaki előírásoknak megfelelően, a híd forgalmától függően akár hetente hídellenőrzést, de minden esetben félévente hídszemlét, évente pedig hídvizsgálatot tart.

Az ellenőrzéseken rendszeresen felmérik a hidak műszaki állapotát, és az áthaladó forgalmat ez alapján korlátozhatják a biztonságos közlekedés érdekében – írja az ITM.

A hazai finanszírozású 100 milliárd forintos útfelújítási program keretein belül az idén nagyobb volumenű hídfelújítási program indult el, a hídfelújítási munkálatok a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útkorszerűsítési programjainak részét képezik.

Ezek a fejlesztések minden eddiginél nagyobb mértékben járulnak hozzá a hidak műszaki színvonalának emeléséhez – közölte az ITM.

– MTI –

Genovai hídomlás: fotók a tragédia helyszínéről Genova - A legfrissebb jelentések szerint 37-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Mint arról beszámoltunk, a Morandi-hídnak is nevezett Genova melletti autópályahíd egy szakasza kedden omlott le a térségre lecsapó viharban, eddig tisztázatlan körülmények között. A helyszínre érkező mentőcs... Tovább a cikkhez Hídomlás Olaszországban: több tucat halottja van a genovai balesetnek Genova - Több tucat halottja van a Genova közelében történt balesetnek, amelyben az A10-es autópálya egyik hídjának egy része leszakadt - jelentette az olasz mentőkre hivatkozva kedden az Adnkronos hírügynökség. A Sky TG24 olasz hírtelevízió azt jelentette, hogy a Morandi híd 200 méteres, ipari ö... Tovább a cikkhez

Időjárás-jelentés – 2018. augusztus 15.

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 16:46

Időjárási helyzet Európában

A Balti-tenger térségében egy ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere alapvetően meghatározza Európa jelentős részének időjárását. A frontok mentén többnyire erősen felhős az ég, és több helyen is kialakul zápor, zivatar, amelyet néhol felhőszakadás, viharos szél kísér. Hidegfrontja előtt délies áramlással meleg levegő áramlik kontinensünk délkeleti, keleti része fölé, emiatt arrafelé továbbra is 30 fok felett alakul a csúcshőmérséklet, míg mögötte a korábbiakhoz képest több fokkal hűvösebb az idő, többnyire 22 és 27 fok közötti értékeket mérnek. Mindeközben Európa délnyugati részén egyre inkább a nyugat felől benyúló anticiklon alakítja az időjárást, a sok napsütés mellett csak kevés felhő van az égen, és a maximum-hőmérséklet is egyre többfelé emelkedik 30 fok fölé, de Spanyolország déli tájain néhol a 37 fokot is eléri. A Kárpát-medence fölé a feloszló hidegfront mögött szárazabb levegő áramlik, így csütörtökön alapvetően gomolyfelhős, napos időre számíthatunk.

Várható időjárás csütörtök estig

Szerdán az ország nagy részén a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés valószínű, és csak elvétve alakulhat ki futó zápor, de az északkeleti, keleti megyékben sokfelé erősen felhős lesz az ég, és ott elszórtan esőre, záporra, zivatarra lehet számítani. Csütörtökön többnyire gomolyfelhős, napos idő várható, és helyenként előfordulhat zápor, esetleg zivatar. Szerdán az északnyugati, csütörtökön az északkeleti szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 20 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 27 és 31 fok között valószínű.

– MTI –

Hőség – A Magyarvíz Kft. 16 százalékkal több ásványvizet értékesített az első fél évben

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 16:34

A tájékoztatás szerint a cég az év végére 15-16 százalékos növekedést prognosztizál a tavalyi éves összforgalomhoz képest, ami 30 millió palackot meghaladó többleteladást jelent. Tavaly egész évben 335 millió liter, összesen 219,3 millió palack ásványvizet értékesítettek, az adatok a két-, a másfél-, az egy- és a félliteres kiszereléseket is tartalmazzák.

A Magyarvíz a Nielsen piackutató felmérésére hivatkozva felidézte: a teljes magyar ásványvízpiac az értékesített darabszámot tekintve 7,7 százalékkal nőtt az első fél évben az előző év azonos időszakához képest. Június végéig az összes eladott ásványvíz Magyarországon 553 millió liter volt, ami 371,6 millió palackot jelent.

A Magyarvíz Kft. részesedése a magyar piacon 23,6 százalék volt tavaly az értékesített darabszám alapján. Az idei első fél évi jó eredményekhez a gyártó elemzése szerint hozzájárult a korán indult nagy meleg, az ágazat átmeneti ásványvízhiánya és a saját fejlesztésű palackok sikeres bevezetése.

A társaság kiemelte: a nyári hónapokat évek óta jelentős készlettel várják, amivel át tudják hidalni a piac ásványvízhiányát, extra keresletét. Ennek is köszönhető, hogy a cég idén május-júniusban, két hónap alatt több ásványvizet értékesített, mint kilenc-tíz évvel ezelőtt egy teljes év alatt – említették példaként.

A Magyarvíz Kft. 2000-ben alakult, az ásványvíz kitermelése és forgalmazása 2002-ben kezdődött Lajosmizsén.

A társaság 2017-es nettó árbevétele 7,31 milliárd forint volt, 11,4 százalékkal több a 2016-os 6,56 milliárd forintnál.

Tavaly az adózás utáni nyereség 330,5 millió forint volt, ami 29 százalékkal maradt el a megelőző évitől, a 2017-es rendkívül magas alapanyagárak és az euró-forint árfolyam kedvezőtlen alakulása miatt. A társaság ezeket a fogyasztói árakba nem építette be, így a vásárlók nem érzékelték. A cég idei adózás utáni nyeresége várhatóan több tíz százalékkal lesz magasabb a 2017-esnél – közölték.

A 68 munkavállalót foglalkoztató, a környezet védelmét szem előtt tartó társaság lajosmizsei üzemében, a Mizse, a Primavera és a Zafir ásványvizek palackozásához felhasznált PET palackok csaknem 15 százaléka újrafelhasznált alapanyagból készül. Az épületekre szerelt napelem-rendszerekkel zöldenergiát termelnek, ennek kiaknázásával a szén-dioxid-kibocsátást csaknem harmadával csökkentették, energiafelhasználásuk pedig 13 százalékkal kevesebb a gyártás során.

– MTI –

A CIB Önkéntes Nyugdíjpénztár beolvadt az Allianz Hungáriába

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 15:27

Az Allianz kassza a július 1-jén hatályba lépett beolvadást követően 4500 taggal és 7 milliárd forint megtakarítással bővült. A két önkéntes nyugdíjpénztár egyesülésével az Allianz megerősítette második helyét az önkéntes nyugdíjpénztári piacon, taglétszáma megközelíti a 184 ezret, kezelt vagyona pedig a 194 milliárd forintot – írták.

A közlemény kitér arra is, hogy a CIB Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsa és közgyűlése nyilvános tender keretében több ajánlatot is megvizsgált egy nemzetközi tanácsadó cég szakmai támogatásával. A döntésnél az egyik legfontosabb szempont a hosszú távú stabil működés volt, így a kilenc ajánlat közül az Allianz Hungáriára esett a választás, amely a legnagyobb saját tőkével rendelkező hazai nyugdíjpénztár.

A beolvadó pénztár tagjai ingyenesen válthatnak négy választható portfólió között. Az újonnan belépő tagoknak, illetve azoknak, akik más pénztártól lépnek át, az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár 2018-tól elengedi a több ezer forintos belépési díjat, ezzel is ösztönözve a tudatos öngondoskodást – írják.

– MTI –

A szerelem olykor vakká és féltékennyé tesz

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 14:48


Az Európa kulturális fővárosa címmel büszkélkedő Pécsről érkeztem Nyíregyházára nyaralni. A vidéki vakáció keretében volt alkalmam megtekinteni a Sybill című nagyoperettet Teremi Trixi rendezésében, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola udvarán, a 27. Mandala Nyár keretében.

Amivel nem számol az ember

Jacobi Viktor illúzióoperettje hűen és humorosan mutatta be, mi mindenre képes az ember a szerelemért, vagy egyszerűen azért, hogy kihúzzon valakit a csávából.

Mint tudjuk, a szerelem olykor vakká, bolonddá, esetleg féltékennyé tesz. És ilyenkor sok mindent elfelejt az ember. Például számolni. Ki a következményekkel, miszerint nem várhat mindig mindenkire happy end, ki pedig a múló idővel, és azzal a ténnyel, hogy a nők sem maradnak örökké fiatalok és szépek.

Röviden a cselekményről: a hős szerelmes férfi az életével játszik, hogy a hadseregből megszökve találkozhasson Sybill-lel, a világhírű színésznővel, aki a világot jelentő deszkák helyett most a valóságban készül valaki mást játszani azt remélve, hogy ezzel megmentheti a férfit.

Akinek pedig a bőrébe bújik, nem kisebb méltóság, mint őfelsége az orosz nagyhercegnő. Minden egyszerű tréfának tűnik, még a nagyherceg sem veszi felségsértésnek a dolgot, mi több, örömmel csatlakozik a páros színjátékához, csakhogy a csinos színésznő és hős szerelmes sorsával kedvére játszhasson. Ám mindez már kevésbé lesz mulatságos, mikor a szerelmes katona kétségbeesett kérésére a nagyhercegnő Sybillt kezdi alakítani, ráadásul a nyilvánosság előtt.

A kormányzó summázata

És akkor még nem szóltunk a szerelmes kormányzóról, aki több évtizede találkozott utoljára az akkoriban fiatal és csinos szerelmével. Az egyenruhás azóta keresi (és a darab vége felé meg is találja) a kesztyűje, illetve élete párját, aki felett finoman szólva eljárt az idő. A kormányzó summázata: „Két tragédia történhet az ember életében. Az egyik, amikor elveszíti a szerelmét, a másik, ha 30 év után viszont látja…”

Bár szerintem némely dal inkább illett volna vígoperába, mint operettbe, az élmény nem maradt el, a technika ördögének eszén is túljáró színészek csodás alakítással kápráztattak el minket.

– Harman Zsófia, Pécs –

A kártevőkre figyelni kell

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 14:46

Az ország más részeivel szemben front nem zavarta a rekkenő kánikulát Kelet-Magyarországon, maradt a fülledt meleg, hőségnapok sorozatával.

Megfelelt az átlagnak

Forró napot csak elvétve regisztráltunk, de sokfelé volt 35 C-fok közelében a hőmérők higanyszála a legmelegebb napokon. A magas hőmérséklet elviselését nehezítette, hogy éjszaka sem frissült fel igazán a levegő, jellemzően 16-22 C-fok között alakult a minimum a hajnali órákban. A napfényes órák száma megfelelt a sokéves átlagnak, vagy 5-10 százalékkal meg is haladta azt. Az érésben lévő gyümölcsöknek, a szemtelítődési fázisban lévő kukoricának, napraforgónak ez igazán kedvezett, de a szabadban munkát végzők szervezetét az erős sugárzás is megterhelhette azáltal, hogy tovább fokozta a fülledtség miatt amúgy is magas hőérzetet.

A napi középhőmérséklet hosszú ideje szinte megszakítás nélkül az első szintű hőstressz-küszöb (25°C) felett alakult, a heti átlag így 4-5 fokkal is meghaladta az évszak szerint elvárható értéket. A csapadék heti összege területi átlagban nem bizonyult jelentősnek, a héten egyedül szerdán fordult elő zápor, zivatar nagyobb területen is, elsősorban Szabolcsban, illetve a Nyírség tágabb környezetében. Ezekből lokálisan ismét hullott nagyobb mennyiség, felhőszakadás is kialakult egy-egy néhány négyzetkilométeres körzetben. A két megye túlnyomó részén viszont nyomcsapadék sem volt, maradt a szárazság, talajaink felső 20-30 centiméteres rétege csaknem a holtvíz mértékéig száradt, az 1 méteres szelvényből pedig mára mintegy 120-140 milliméter hiányzik a szabadföldi vízkapacitás szintjének eléréséhez.

Levéltetvek és társaik

Ilyen mértékű kiszáradás az év ezen szakában megszokottnak számít, de öntözés nélkül a kertészeti és szántóföldi állományok egyaránt terméskieséssel reagálnak a vízstresszre. Napi potenciális vízvesztésük a héten legalább 5-6 milliméter körüli volt, a nagyobb levélfelületű növényeké ennél akár 20-30 százalékkal is magasabb, ami heti összegben akár 40-60 milliméteres talajvízkészlet-csökkenést eredményezett ott, ahol volt ennyi felvehető víz a gyökértérben.

A nedvesség és a csapadék hiánya valamelyest korlátozta a gombás és baktériumos növényi kórokozók terjedését, fertőzőképességét, de kivált a kertészeti kultúrákban a termést támadó rohadásos betegségek ellen tanácsos volt védekezni. A meleget és a száraz időt kedvelő állati kártevők, mint amilyenek a polifág takácsatkák, valamint a molyok, levéltetvek, a továbbiakban is érdemes nagyobb gondot fordítani.

– Debreceni Egyetem, AKIT DTTI, Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –

Ősláp, Tubus, domb és kúria a megye hét csodájának jelöltjei közt

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 14:11


Rövid idő alatt népszerű lett új játékunk, amelyben a megye hét csodáját keressük: folyamatosan érkeznek olvasóinktól az ajánlások.

Változatos növény-, állatvilág

Beleznai Jánosné a Geri dombot javasolta. Mint írja, Nyíregyháza szakrális helye a nyugalom szigete. Kézzel összehordott domb, ahová a néphagyomány szerint őseink egy gonosz embert temettek és azért hordtak rá sok földet, hogy halála után ne árthasson senkinek.

A bátorligeti őslápon, amelyet dr. Lenti István javasolt a csodák sorába, a különleges mikroklímának köszönhetően Magyarország egyik leggazdagabb és legváltozatosabb növény- és állatvilága maradt fenn. A lápot ölelő szélfútta homokdombok vízzel borított mélyedéseiben nedves, hűvös élőhelyek alakultak ki, mivel a mélyen fekvő buckaközök lápját a mocsárvilágot körülvevő erdők megvédték a melegebb légáramlatoktól, hűtve a felszínt és megakadályozva a mocsár fölött lebegő ködfelhők szétáramlását. Ennek ellentéteként a lápot körülvevő száraz homokdombokon a jégkorszak előtti időkből megmaradt melegkedvelő fajok élték túl az eljegesedések viszontagságait. A jégkorszak előtti, utáni és a mai növényfajok, a puszták, mocsarak, hegyek, észak és dél növényeinek egymás mellé kerülése példátlan fajtagazdagságot eredményez. A területen megtalálhatók a homokpusztagyepek, a pusztai tölgyesek, a gyöngyvirágos tölgyesek és a keményfás ligeterdők állományai is. Az alacsonyabb területeken magasabb a talajvíz, mivel a buckák közti futóhomokon keresztül feljön a víz, ezért itt lápvilág alakult ki. A lápból 1130 növény- és 5836 állatfajt írtak le, többek között megtalálható itt az európai zergeboglár, a békaliliom, a lápi csalán, a réti kardvirág, a molyhos nyír, a babérfűz, a pompás kosbor és a mocsári angyalgyökér is.

Gazdag díszítés

A tiszadobi Tubus-torony valójában magtár, amelyet az Andrássyak építtettek a XIX. század közepén, ma helytörténeti múzeum található benne. A 6×6 méter alapterületű, 12 méter magas téglaépület háromszögű nyílásaival, felfelé keskenyedő négyszögletes tömbjével ritka látvány. Bejárata kelet fölött nyílik, alacsony, egyenes záródású ajtón. Felette kb. 4 méteres magasságban párkány fut körbe, a tároló rész alsó szintjét jelölve. Felette körbe oldalanként 5–5 oszlopban 6 háromszögű, rácsozott szellőzőnyílás. A keleti oldalon a tető alatt egyszerű egyenes záródású rakodó ajtó található, sátortetejét fémborítás fedi.

Nyíregyháza egyik legismertebb épülete a kéttornyú, román stílusú székesegyház, Samassa József egri érsek fogadalmi temploma. A Magyarok Nagyasszonya-templom, mely 1993 óta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye társszékesegyháza, arányaival, szerkezeti tökéletességével és tiszta stílusával a hazai egyházi építészet kiemelkedő alkotása, műemlék. Maga Samassa érsek szentelte fel 1904. augusztus 20-án. A templom külső képe – gazdag tagoltságával, támpilléreivel, dekoratív elemeivel – lebilincselő. A két négyszögű torony magassága 43,6 méter. A két torony közt található a gazdag kiképzésű főbejárat és a hatalmas oromfal. A főbejárat timpanonjában lévő dombormű a Boldogságos Szüzet ábrázolja a gyermek Jézussal – Szent József és Keresztelő Szent János társaságában –, amint Szent István és Szent László királyok hódolnak előtte. A déli torony egyik fülkéjében helyezték el Samassa bíboros mellszobrát, amely 2002-ben készült és Tóth Sándor szobrászművész alkotása. A templom külső megjelenése az eredeti állapotot tükrözi, azzal a kivétellel, hogy 1970-ben Csépányi Ferenc plébános az egész templom tetőzetét osztrák műemlék palára cserélte, majd 1983-ban új, elektromos vezérlésű toronyórát üzemeltetett be, majd 1995-ben Váradi József plébános a támpilléreket és a lábazati köveket renováltatta.

KM

Az eddigi jelölteket itt találja:

Azok, akik javaslataikat az alábbi form kitöltésével együtt teszik meg, részt vehetnek az akció végén a kapcsolódó nyereményjáték-sorsoláson.

Ha a versennyel kapcsolatban bármilyen kérdése van, írjon a verseny@kelet.hu címre.

SZON.HU: Találjuk meg együtt a megye 7 csodáját!

Felmérés: a magyarok továbbra is bíznak a dízelautókban

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 13:49

Az MGOE és az Alapjárat autós portál azt mérte fel a Facebookon, hogy a magyarok mit gondolnak a 2015 óta folyamatosan terítéken lévő dízelbotrányról, illetve mennyire bíznak meg a károsanyag-kibocsátási csalás után a Volkswagen, illetve a német gyárak termékeiben.

A tájékoztatás szerint a kérdőívet 6561-en töltötték ki, túlnyomó többségük mind a 20 kérdésre válaszolt, ezért bár az eredmény nem reprezentatív, jól mutatja a magyarok dízeltechnológiához, légszennyezéshez és német autókhoz fűződő viszonyát.

Az MGOE kiemelte, a 2015-ben kitört dízelbotrány sem volt képes megingatni a magyarok német autók iránti bizalmát, mintegy három és félszer annyian, 3700-an írták, hogy megbíznak a német autókban, mint amennyien nem.

Kicsivel megosztóbb a Volkswagen megítélése, ugyanis míg 2900 ember szerint nem csökkent a cég presztízse, 1700-an úgy nyilatkoztak, hogy szerintük veszített nimbuszából a német márka.

Borka J. Balázs, az MGOE kommunikációs vezetője a közleményben hangsúlyozta, a vásárlók ragaszkodása a dízel technológiához jórészt a kedvezőbb fogyasztáshoz köthető, két azonos súlyú és formájú jármű között ugyanis akár 25-30 százalék is lehet a fogyasztási különbség a dízel javára. Ez 20 ezer kilométeres éves futásteljesítmény mellett már 200-300 ezer forint megtakarítást is jelenthet.

Ugyanakkor a megkérdezettek 62 százaléka szerint a dízeles járművek aránya a jövőben csökkenni fog, megfigyelhető trend, hogy a vásárlók mind inkább a benzines modelleket preferálják.

A felmérés kimutatta, hogy az emberek több mint kétharmada szerint nem szabad kitiltani a dízeleket a települések belvárosaiból, a nagyvárosokból. A válaszolók ugyanekkora hányada azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy a következő húsz évben kitilthatják a dízeleket a magyar utakról – közölte a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete.

– MTI –

Emelkedik a gázolaj ára

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 13:46

A változással a gázolaj literenkénti átlagára 405 forintra nő, a benziné 398 forint marad.

Az üzemanyagok ára legutóbb múlt szerdán változott, akkor a benzin literje 2 forintos csökkenéssel 398 forintra, a gázolajé 4 forintos csökkenéssel 402 forintra mérséklődött.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

– MTI –

Felmérés: a magyarok továbbra is bíznak a dízelautókban Budapest - A magyarok jelentős része a Volkswagen-botrány ellenére is bízik a dízeltechnológiában, nagyon kevesen támogatják a dízel járművek korlátozását a városi forgalomban - közölte a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete (MGOE) szerdán az MTI-vel. Az MGOE és az Alapjárat autós portál... Tovább a cikkhez

Olvasópályázat a nyári szünidőre

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 13:44


Olvasni a nyári szünidőben is jó, kiváltképp ha jutalom is jár érte. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára olvasópályázatot hirdet a nyári szünidőre 10–15 éves, érvényes olvasójeggyel rendelkező fiatalok számára.

A kiválasztott könyvekhez tartozik egy kérdéseket tartalmazó feladatlap. Ezeket letölthetik a gyerekek a könyvtár honlapjáról vagy személyesen átvehetik a gyermekkönyvtárban.

Értékes nyeremények

Minél több könyvet olvasnak el és minél több feladatlapot töltenek ki, annál nagyobb esélyük lehet a Nyár Könyvfalója cím elnyerésére.

A kitöltött feladatlapokat egészen szeptember 7-én 18 óráig várják a szervezők. Az eredményhirdetés októberben, az Országos Könyvtári Napok keretében a Könyves Vasárnapon lesz a megyei könyvtárban, ahonnan a győztesek értékes nyereményekkel térhetnek haza.

KM

A könyvek listája

Andrew Clements: Frindli, Berg Judit: Rumini, Gerald Durell: Családom és egyéb állatfajták, Fekete István: A koppányi aga testamentuma, Kertész Erzsi: Panthera – A hógömb fogságában, Jeff Kinney: Egy ropi naplója – Greg Heffley feljegyzései, Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív, Nemere István: Merénylet a Balatonon, Nógrádi Gábor: Petepite, G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!, Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai, Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

500 sofőrből három bizonyult ittasnak a nyíregyházi ellenőrzésen

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 13:39

A rendőrök mintegy 500 járművezetőt ellenőriztek, közülük hárman bizonyultak ittasnak. Az alkoholos befolyásoltság mértékétől függően az egyik járművezetővel szemben közigazgatási hatósági eljárást, míg a másik kettővel szemben járművezetés ittas állapotban bűncselekmény elkövetése miatt büntetőeljárást indítottak.

Az ellenőrzésekkel a rendőrség a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének növelését és a közúti közlekedési balesetek számának csökkentését célozza. Kérjük, hogy a közúti tragédiák elkerülése érdekében a közlekedési szabályokat mindig tartsák be! Ne feledjék, az ittas vezetés baleseti kockázata kimagasló!

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –

Várjuk az ünnepi programokat

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 13:31

Arra kérjük az önkormányzatokat, a civil szervezeteket és az egyesületeket, küldjék el szerkesztőségünknek, hogy milyen programokat szerveznek az államalapítás évfordulója alkalmából. E-mail cím: kelet@kelet.hu, postai cím: Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 4-6. sz.

KM

Megint meleg az almáspite

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 12:40

A klasszikus háztáji gazdálkodás megszűnésével és a birtokok koncentrációjával a tét nagyot változott az elmúlt húsz évben, a helyzet viszont nem sokat… Amikor valaki 13 forintban határozza meg egy kilogramm alma árát, feltételezve, hogy az tükrözi az összes költséget és a tisztes hasznot is, vagy nem ért hozzá, vagy olyan pozícióban van, hogy kénye-kedve szerint diktálhat. A rendszerváltásig visszanyúló agrártörténelmünk inkább utóbbira szolgáltat példákat, s ezt erősíti meg a mostani szezonindító is az alma hazájában, a mi megyénkben.

Ha a tavasztól őszig (bocsánat: a metszési munkákkal télen is) dolgozó gyümölcstermesztők most belemennének az egy kiló gyümölcs kontra egy gömb fagylalt árösszevetésbe (13/150-200), garantált lenne a gutaütés, még ha léalmáról is van szó. Érthető, főleg úgy, hogy más sebeket is feltép ez az ajánlat, felidézi például a Lajtán túli képet a mai napig lenézett kelet-közép-európai vidékről a bauerekkel (parasztokkal). Bizonyára alaptalan a feltételezés, hogy van itt megint egy nyugat-európai cég, amely így akarja garantálni magának az elvárt profitot, ahogy az történt számos más iparágban is, leglátványosabban talán a bankszektorban. Jó vadászmező vagyunk, egyre jobbak, mert Nyugat-Európa jóléti államaiban (bár még mindig nagyon gazdagok) a „boldog békeidőkben” elért fejlődés megtorpanni látszik. Olyan tényezők kezdik ki a szociális ellátórendszerüket, mint a lakosság öregedése, az eddig csöndesen robotoló vendégmunkások korszakának is vége, az integrációs válsággal morális és gazdasági krízis jár együtt.

Na, de ez messzire visz, nekünk meg itt van ez az alma, amelyért bagót akarnak adni, hivatkozva a világpiaci helyzetre és a kínai almasűrítményre, amely valahol hegyekben áll. Kicsit misztikus, és az elmúlt húsz évben mindig ez volt a feldolgozók ütőkártyája. Új lapot kellene húzni.

– Nyéki Zsolt –

Nincs vakáció a nyíregyházi bábszínházban

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 11:40

Augusztus 18-án, szombaton 16 órától Az elátkozott malom, augusztus 19-én, vasárnap 10 órától a Farkas és Róka a lakodalomban című darabot láthatja a közönség a Korzó Bevásárlóközpont bábszínház-termében.

KM

Ösztöndíjasok tárlata

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 11:34

A tárlatot 16 óra 30 perckor megnyitja Nagy Zsuka költő, köszöntőt mond Halkóné dr. Rudolf Éva, a közgyűlés Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottságának elnöke.

KM

Egy fergeteges vígjáték

Szabolcsi Hírek - 2018, augusztus 15 - 11:27

A történet a filmtörténelem egyik legnagyobb alkotása, Az elfújta a szél (kitalált) keletkezéséről szól. Esőnap: augusztus 16.

KM

Tartalom átvétel

Naptár

«  
  »
M T W T F S S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek