Hírolvasó

Október 16. a hősök napja a mentőknél!

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 19:32

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében az utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az időben megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár hatvan százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent. Ezért fontos, hogy minél többen részesüljenek rövid, gyakorlatias életmentő képzésben, melyre most az Újraélesztés Nemzetközi Napja teremt újabb lehetőséget.

Megyénkben a miskolci, a tiszaújvárosi, a sátoraljaújhelyi, a kazincbarcikai és az encsi mentőállomáson várják az érdeklődőket október 16-án.

ÉM

Meteorológiai szolgálat: egyre kritikusabb a csapadékhiány

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 18:43

Mint kifejtették: a következő 8-10 nap során sincs kilátásban komolyabb csapadék, így tovább folytatódik az aszályos idő.

A talaj az ország nagy részén száraz vagy egyenesen “csontszáraz”. Emiatt a repce és az őszi kalászosok is sokfelé sínylődnek – tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hét további részében is folytatódik a napsütéses, száraz, meleg idő. A maximumok 20 fok körül alakulnak, de a leghidegebb órákban helyenként fagypontig is hűlhet a levegő.

-MTI-

Videó: Nyolcezer spártai Miskolcon

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 18:32

Nyolcezer spártai küzdött meg az akadályokkal Miskolcon! Miskolc - Az idei év egyik legnagyobb versenyének adott otthont a borsodi megyeszékhely, így rövid időn belül harmadszor érkezett a Spartan megyénkbe. A tengerentúlról indult a Spartan Race nevű akadályverseny, amelynek fő küldetése nem az, hogy versenyre bírja az indulókat, hanem hogy mindenki m... Tovább a cikkhez

OH: hétfőtől lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre a felsőoktatásban

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 18:30

A hivatal tájékoztatása szerint a jelentkezők november 15-ig dönthetik el, hogy mely egyetem vagy főiskola mely képzésén szeretnének továbbtanulni.

A keresztféléves eljárásban meghirdetett önköltséges alapszakokra és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akiknek legalább érettségi bizonyítványuk van; állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok, akik már rendelkeznek a választott képzéshez szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy legkésőbb 2019 januárjában megszerzik.

Jelentkezni kizárólag a felsőoktatási jelentkezés online felületén, a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi-rendszerben lehet, használatához regisztrálni kell az oldalon.

A végleges jelentkezéseket legkésőbb november 15-én 24.00 óráig rögzíteni, november 20-án 24.00 óráig hitelesíteni kell, amit legegyszerűbben Ügyfélkapuval lehet megtenni.

A ponthatárokat várhatóan 2019. január 24-én hirdetik ki. Az eljárás tudnivalói, szabályai és a meghirdetett képzések a felvi.hu oldalon olvashatók – közölte a hivatal.

-MTI-

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 17:48

A GOSZ elnöke ismertette, hogy a kukorica háromnegyedét már betakarították a mintegy 900 ezer hektárnyi területről, a termésátlagok folyamatosan emelkednek, jelenleg az országos átlag hektáronként 8,1-8,2 tonna. Becsléseik szerint az idén 7,5 millió tonna lehet a termés mennyisége, a tavaly 6,62 millió után.

A napraforgó betakarítása befejeződött: több mint 600 ezer hektárról mintegy 1,8 millió tonna napraforgót gyűjtöttek be, a termésátlag a vártnak megfelelően 3 tonna feletti. Az elnök a növény világpiaci árát alacsonynak ítélte, jelenleg ez tonnánként 82-84 ezer forint. A felvásárlási áraknál pedig a szakember szerint a káposztarepcével megegyező, 100 ezer forint feletti szint lenne az ideális.
Tájékoztatása szerint a szóját a 60 ezer hektáros vetésterület mintegy feléről takarították már be, a hozam 2,6 tonna körül alakul hektáronként.

A burgonyát a terület 96 százalékáról szedték fel, a termésátlag hektáronként meghaladja a 23,77 tonnát.

A cukorrépa betakarítása is folyik már: a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület 21 százalékáról 203 ezer tonnát takarítottak be – sorolta.

Petőházi Tamás kitért arra, hogy az őszi káposztarepcét már elvetették a gazdák, az őszi árpa vetése 58 százalékos, az őszi búzáé pedig 25 százalékos szinten áll. Utóbbi vetésterülete tavaly 950 ezer hektár volt, az idén több mint 968 ezer hektáron terveznek vetni. Mindezek jó előjelek a jövő évi termésre, ugyanakkor a száraz idő negatívan hat a kelésekre, amelyen egy nagyobb országos eső tudna javítani – tette hozzá.

-MTI-

Időjárás-jelentés – 2018. október 15.

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 16:32

Időjárási helyzet Európában

Bár még szinte Európa-szerte enyhébb az idő az október közepének megfelelőnél, de az elmúlt napokhoz képest már kissé mérséklődött a nappali felmelegedés. Vasárnap Franciaország és Németország nyugati felén, valamint a Balkán-félszigeten emelkedett 25 fok fölé a hőmérséklet, és francia területen mérték a legmelegebbet is; 29, 30 fokot. Az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb van a Skandináv-félszigeten is, az Északi sarkkörtől kissé délre még 18, 20 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. Ugyanakkor a szárazföld északkeleti részén már jóval hidegebb levegő hatása érvényesül, arrafelé 5 fok alatt marad a maximum, és éjszakánként fagy. A Kárpát-medence továbbra is a Kelet-európai-síkság feletti nagykiterjedésű anticiklon nyugati felén helyezkedik el. Lényeges hőmérséklet-változás nem várható, de a nyugati területek felett már több lehet a felhő.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Hétfőn túlnyomórészt derült idő lesz, a Dunántúlon és este északkeleten lehet többnyire kevés fátyolfelhő. Kedden főként az ország nyugati felén már erősebben felhős körzetek is lehetnek, de nagyobbrészt napos, a Dunától keletre túlnyomóan derült időre számíthatunk. Csapadék sehol sem valószínű. A délkeleti szél napközben több helyen megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +10 fok között valószínű. A magasabban fekvő helyeken, vízparton, belvárosokban és a szelesebb részeken lesz enyhébb a hajnal. Az Észak-Alföldön, a Nyírségben, az Északi-középhegység völgyeiben viszont talajmenti fagy, néhol gyenge fagy továbbra is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 18 és 24 fok között alakul, északnyugaton lesz a hűvösebb.

– MTI –

Nem mindegy, milyen malacot enged lakásába

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 16:13


Sokunk szívébe belopják magukat ezek a kedves, szőrös rágcsálók, ám megéri mérlegelni a következő tényeket, mielőtt elkötelezzük magunkat feléjük. A tengerimalacok társas lények, így nem szabad őket magányosan tartani. Éppen ezért a lakásban is körültekintően kell kiválasztanunk ketrecük számára a helyet. Fontos, hogy gyakran lássanak minket, azonban óvakodni kell a huzatos vagy erősen napsütéses helyektől.

A ketrec nagysága kardinális kérdés, ugyanis ezek a rágcsálók igen mozgékonyak és játékosak, szükségük van a tágas térre. Ha tehetjük, hosszabb-rövidebb időre engedjük őket szabadon a lakásban is. A ketrec aljára nagy szemű faforgácsot szórhatunk, kerülendő viszont a gyantás vagy aromás faháncs. Szeretnek rejtőzködni, ezért szívesen veszik, ha biztosítunk számunkra egy búvóhelyet. Játékszerként adhatunk nekik wc papír gurigákat és kartondobozokat is.

Élelem és higiénia

Noha nevükben benne van a malac, valójában szeretik a tisztaságot, ezért célszerű napi szinten kitakarítani ketrecüket. Karmukat havi szinten ellenőrizzük és vágjuk, ugyanis a felnőtt egyedek karma nem kopik olyan ütemben, mint a természetben. Alapvető táplálékuk a jó minőségű széna és pelletált tengerimalac táp, de kedveskedhetünk nekik néhány karika zöldséggel, vagy gyümölccsel is.

GE

Hajnalig tartott a mulatság

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 16:10


Ennek tiszteletére gyűltünk össze az idén ősszel, s emlékeztünk vissza az alma materben történt eseményekre. A jubileumi érettségi találkozónkra tizenöten érkeztünk, a házastársainkkal karöltve, a gimnázium elé. Rövid beszélgetés és egymás újbóli megismerése után közösen sétáltunk el a helyi temetőbe, ahol elhelyeztük a kegyelet virágait volt osztályfőnökünk sírjánál. Egyperces néma csenddel és néhány mécses meg­gyújtásával emlékeztünk a kilenc elhunyt osztálytársunkra.

Ezt követően az ország minden részéről érkezett öregdiákok az ibrányi Nagyerdőn található panzióban folytatták az emlékek felelevenítését. Mindannyian elmondtuk, mi történt velünk az elmúlt öt évtizedben, mennyi gyermekkel és unokával lettünk gazdagabbak, de terítékre kerültek a gimnáziumi évek alatt elkövetett csínytevések is. Mindezt megkoronáztuk egy hangulatos vacsorával, még táncra is perdültünk. Hajnali egyig tartott a mulatság, ahol ígéretet tettünk arra, hogy 10 év múlva ismét találkozunk.

Szilágyi Gerzsonné
(Tóth Etelka)

Rémhírközpontot lepleztek le Nyíregyházán – Ezt írta a Kelet 70, 60, 40, 30, 20 és 10 éve

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 16:08

Hetven éve írtuk
1948. október 20., szerda
Rémhírközpontot lepleztek le Nyíregyházán

A nyíregyházi államvédelmi osztály hosszas megfigyelés és nyomozás után a postán rémhírközpontot leplezett le. A nyíregyházi posta öt vezető tisztviselőjét őrizetbe vették. A központos üzemben lévő vezetők selejt anyagokból rádiókat készítettek és azokon az esti órákban angol, amerikai és egyéb imperialista államok háborús uszítását, demokráciaellenes propagandaadásait hallgatták. Ezeket a híreket továbbadták. A rémhírek a postán pár óra leforgása alatt elterjedtek. A magyar dolgozó nép rendőrsége felszámolta a rémhírközpontot: ez a népi demokrácia újabb győzelme a reakció felett.

Hatvan éve írtuk
1958. október 15., szerda
Híres porcsalmai tilós asszony

Tóth Józsefné tizenkét hónapon át rendszeresen kiváló teljesítményt ért el a kendertilolásban. Kismarkos munkamódszerrel tilolt, ami hozzásegítette a kiváló minőségű munkához. Több fiatal lányt is megtanított ezzel a munkamódszerrel tilolni. Jó híre kijutott az üzemből, és elterjedt Porcsalmán. Különösen azóta, amióta a Könnyűipar kiváló dolgozója cím birtokosa lett.

Ötven éve írtuk
1968. október 19., szombat
Tolvaj a vonaton

Kétszer állt korábban bíróság előtt és súlyos büntetéseket kapott a 32 éves tiborszállási gépkezelő. Áprilisban hazafelé utazott, és gyakran meglátogatta a büfét. Olyan botrányosan viselkedett, hogy az ott dolgozók kiutasították. A peronon állva látta, hogy a büfések megszámolják és egy táskába rakják az aznapi, csaknem négyezer forintot kitevő bevételt. Egy óvatlan pillanatban – amikor a dolgozók elhagyták a lezárt büfét –, kinyitotta az ajtót és besurrant. A táskán kívül összeszedte az egyik dolgozó ingóságait, néhány bambisüveget, s eltávozott. Az egyik szomszédos kocsiban találtak rá, és Mátészalkán átadták a rendőrségnek. A nyíregyházi megyei bíróság két év szigorított börtönre ítélte jogerősen.

Negyven éve írtuk
1978. október 21., szombat
Krúdy-centenárium

Nagyszabású rendezvénysorozat kezdődött Krúdy Gyula születésének századik évfordulóján, Nyíregyházán. Tóth Dezső kulturális miniszterhelyettes beszédében kijelentette: „Anélkül, hogy a szakemberek munkájába szeretnék avatkozni, hadd mondjam el, hogy Krúdy ábrándos, álomvilágú írásai egy bomló kor mozgásainak hű szeizmográfjai, s nem dekadenciát tükröznek. Műveinek megértése nélkül szegényesebbek ismereteink népünk sorsáról is.

Harminc éve írtuk
1988. október 21., péntek
Lakóház három nap alatt

Átadták a Svéd Ház Kft. vegyes vállalat vajai üzemcsarnokát. Megérkeztek a svéd gépszerelők, és az év végén megkezdődik a próbaüzem. A vajai üzemben legyártott házgyári elemekből 50-től 100 négyzetméterig állíthatnak össze Svéd házakat. A hagyományos építési móddal szemben előnye az eljárásnak, hogy a megrendeléstől számítva három nap alatt beköltözhetően elkészül a ház. A Svéd ház anyaga környezetbarát, természetes hőszigetelése lévén egészségvédő, műszakilag jobbak a paraméterei, mint a szilikáté vagy a tégláé.

Húsz éve írtuk
1998. október 17., szombat
Hajdó lemaradt a FIFA-jelölésről

Forog a világ rendesen Hajdó Attilával, megyénk egyetlen profiligás labdarúgó játékvezetőjével. A magyar-román Eb-selejtező előtt a két ország játékvezetőinek csapata is megmérkőzött, ez a mérkőzés is 1–1 lett, a magyar gólt Hajdó Attila szerezte. Összeült a játékvezetői ad hoc bizottság, amely javaslatot tett az MLSZ elnökségének, hogy a két megüresedett FIFA-helyre (Tóth Vencel kiöregedett, Vágner László a továbbiakban nem kíván nemzetközi meccset vezetni), kik kerülhetnek. A két helyre négy jelölt volt (köztük Hajdó), végül az ad hoc bizottság Ábrahám Attilát és Szabó Zsoltot javasolta.

Tíz éve írtuk
2008. október 16., csütörtök
Negyvenévesen is a pályán

Szatke Zoltán 406 bajnokit játszott nyíregyházi színekben, ebből 129-et az élvonalban. Az NB III.-as Kemecse játékosa.
– Szokták mondani, hogy a férfiakat általában megviseli, ha elérik a negyedik ikszet, most én nem érzek semmi különöset. Talán éppen azért, mert a mai napig azt csinálhatom, amit a világon a legjobban szeretek: futballozok. Az viszont lehet, hogy tíz év múlva már más lesz a helyzet – nyilatkozta lapunkban. Nos, Szatke Zoltán manapság is aktív, a megyei másodosztályú Kótaj fáradhatatlan játékosa, a fiatalabbak példaképe.

2008. október 17., péntek
Jégpályát terveztek a piaccsarnok tetejére

Keveseket hozott lázba a lakossági fórum, pedig sokakat érint a Búza téri piaccsarnok jövője. – A tervek szerint két szint lesz a föld felett, egy alatta. Több mint ezer parkolóhely létesül, többek között lesz ételudvar, üzletsor és a szórakozni vágyók számára jégpályát is ígér a befektető – mondta Veres István főépítész, de mint később kiderült, mindez meghiúsult.

KM

Fülöp Attila: az önálló élet elősegítése a legnagyobb segítség a vakoknak és gyengénlátóknak

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 15:49

Fülöp Attila a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének rendezvényén azt mondta, a kormányzati támogatásokkal is elsősorban a fogyatékossággal élők önállóságát akarják segíteni, ennek pedig az egyik kulcsa a foglalkoztatás. Jelezte: a 2010-es 18 százalékról 40 százalékra emelkedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya.

A fehér bot nemzetközi napja alkalmából tartott eseményen bejelentette: a kormány döntése értelmében 117 millió forintot biztosítanak a most centenáriumát ünneplő szervezet Hermina úti székháza homlokzatának, illetve kultúrtermének felújítására, további csaknem 33 millió forintot a rendezvényekre.

Fontosnak mondta még az akadálymentesítési programokat is, amelyek nemcsak a fizikai, hanem az informatikai akadálymentesítésről, a jobb minőségű élet lehetőségéről szólnak.

Közölte: látásrehabilitációs programokra idén 110 millió forintot fordítottak a költségvetésben.

Az államtitkár arról is beszélt, kölcsönös felelősség a látók, valamint a vakok és gyengénlátók közötti együttműködés. Hozzátette: utóbbiaknak is szerepe van a falak lebontásában, hiszen ők tudják elmondani, milyen, valóban szükséges segítségre van szükségük.


Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszédet mond a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az MVGYOSZ Hermina úti székházában a fehér bot nemzetközi napján, 2018. október 15-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke elmondta, a szervezetet alapító vak hadirokkantak célja az volt, hogy maguk dönthessenek sorsukról és képviselhessék érdekeiket, valamint koldulás helyett dolgozhassanak, sportolhassanak és részt vehessenek a kulturális életben. Kiemelte, a vakok nem a gondoskodás alanyai szeretnének lenni, hanem önmagukért cselekvő személyek.

Nagy Sándor a jövő nagy kihívásának az informatikai fejlődést nevezte, amellyel szeretnének lépést tartani.

A rendezvényen százan centenáriumi emlékplakettet vehettek át a szövetség, valamint a látássérültek érdekében végzett kiemelkedő munkájukért.

A centenáriumi ünnepség alkalmából az MVGYOSZ székházában kiállítás nyílt az elmúlt 100 év relikviáiból. Az emléktár betekintést nyújt a szövetség történetébe és életébe, a vitrinek emlékérmeket, kiadványokat és tárgyakat is őriznek. Megtekinthetők különleges írógépek, Braille-táblák, látható az első magyarul beszélő számítógép, kiállítottak tapintható órákat, vakok számára adaptált társasjátékokat és mobiltelefonokat. Megemlékezik a kiállítás az MVGYOSZ egykori hangstúdiójáról és a hangoskönyvtár technikai fejlődéséről, valamint megnyílt Kádár Nagy Lajos Holló László-díjas látássérült képzőművész kisplasztika-kiállítása is.

A centenáriumi év fővédnöke Áder János, aki az ünnepség délutáni részén beszédet mond.
Az ENSZ 1969-ben nyilvánította október 15-ét a fehér bot világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, hozzájáruljon gondjaik megoldásához és segítse társadalmi beilleszkedésüket.

A vakok által használt fehér bot gondolata Guilly d’Herbemont francia grófnőhöz köthető, aki az 1920-as évek végi Párizsában többször megfigyelte, mennyire félénken és bizonytalanul közlekednek vak emberek a forgalmas utcákon.1930-ban a l’ Echo de Paris című napilapban közölt levelével indított kampányt azért, hogy a városban élő minden vak vagy látássérült ember a forgalmat irányító rendőrök fehér botjához hasonló, de annál jóval hosszabb, figyelemfelkeltő fehér botot kapjon.

-MTI-

A meglévő szerződéseket nem érinti a változás

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 15:47

Felmenő rendszerben megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn, olvasható az MTI híradásában.

Eredményes otthonteremtés

Bánki Erik a gazdasági bizottság ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján a javaslatot azzal indokolta, hogy a lakástakarék-pénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú, és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna. Emellett pedig 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert a programot működtetők és forgalmazók.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke közölte: a törvényjavaslat szerint felmenő rendszerben vezetnék ki a programot, így az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás.

Duplaannyit kellene fizetni

Lapunk felkereste Hajzer Enikő pénzügyi tanácsadót, akit a törvényjavaslat meglepett, hiszen úgy véli, hogy a lakástakarék-pénztár számtalan fiatal és család számára nagy segítség. – Váratlanul ért a hír, már beszéltem lakástakarék-pénztáros dolgozókkal, akik elmondták, hetekkel ezelőtt még olyan értesülések voltak, hogy 30 százalékról 20 százalékra fogják csökkenteni az állami támogatást, viszont az állami támogatás összegét felviszik 100 ezer forintra. Ez körülbelül azt jelenti, hogy duplaannyi lakástakarék-pénztárat kellene fizetni, hogy megkapjuk ezt az összeget (100 ezer forint). A magyar ember arra van beállítva, hogy körülbelül 20 ezer forintot tud félretenni erre a célra – mondta a szakember.

Nem lakásépítés vagy -vásárlás történt

Bánki Erik hozzátette, a konstrukció fennmaradhat, de a törvény hatályba lépését követően új lakástakarék-pénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni. Az a cél, hogy az extraprofit, ami ezen a területen realizálódott a lakástakarék-pénztárak forgalmazóinak, az a magyar családokhoz kerüljön, a magyar családok otthonteremtési programjára tudjuk fordítani – hangsúlyozta.

A javaslat előkészítéséről szólva elmondta: a Fidesz gazdasági kabinetje áttekintette az elmúlt évek otthonteremtési támogatásainak működési hatékonyságát és a lakástakakarék-pénztárak működésének az otthonteremtésre kifejtett hatását, és azt állapította meg, hogy a lakástakarék-pénztári konstrukciók kiemelt támogatásuk ellenére nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az esetek nagy részében – folytatta – ezekből a megtakarításokból nem új lakásépítés vagy -vásárlás történt meg, hanem olyan felújításokra, átalakításokra költötték, amelyek szerinte nem szolgálják a magyar kormány otthonteremtési támogatási programját.

Arra a kérdésre, hogy van-e elképzelés a csok feltételeinek változtatására, Bánki Erik azt mondta: a frakció elvárása az volt, hogy a lakástakarék-pénztárak támogatása az otthonteremtési programokban realizálódjon jövőre. Arra kérték a kormányt, hogy ezt minél előbb tárgyalja meg – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte: a törvény hatályba lépésének napja attól függ, mikor fogadja el azt a parlament.

Segítséget nyújtottak

A pénzügyi szakértő szerint egy átlagos családban néhány évente szükség van kisebb lakásfelújításra, legyen az tisztasági festés, egyes bútorok lecserélése, amire sokaknál a lakástakarék-pénztár megléte adott lehetőséget. – Az a véleményem, hogy az emberek hátat fognak fordítani a lakástakarék-pénztárnak, maximum azok fogják igényelni, akik rövid távban gondolkodnak. Nyilván azért volt kedvező ez a fajta lakástakarék, mert az emberek a meglévő hitelüket szerették volna akár több lakástakarékkal kiegyenlíteni, ami nagy segítség volt a családosok számára. Amit fontos kiemelni: a meglévő szerződéseket nem érinti a változás. Aki a jelenlegi szerződését meghosszabbítja a hatályba lépés előtt, azaz szerződésmódosítással él, akkor az ő lakástakarék-pénztárját nem fogja felülírni a törvényjavaslat – hangsúlyozta Hajzer Enikő.

NE

Fidesz: nagy extraprofittal, kevés eredménnyel működnek a lakástakarékpénztárak Budapest - Felmenő rendszerben megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn. Bánki Erik, a gazdasági bizottság ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján a javaslatot ... Tovább a cikkhez

Komponál, koncertezik, tanít

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 15:32


Ősbemutatóra készül a Feledi Project: Szentpáli Roland Orfeusz-balettjét mutatják be október 17-én a Müpában a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, a CAFe Budapest idei programsorozata keretében. Ez a legjelentősebb hazai kortárs művészeti fesztivál, amely több mint 150 programot kínál közel 40 helyszínen október 5. és 21. között.

Az Orfeusz egy kortárs táncelőadás, amely elmeséli a kedvese után az alvilágba alászálló hős történetét, megmutatja a zene, a tánc hatalmát, és azt, milyen az akadályokkal dacoló szerelem. A látványos darabban a szimfonikus zenekar mellett elektronikus gitár és basszusgitár is szerepet kap.

A fiók mélyén lapult

– Mindig is foglalkoztatott ez a mitológiai történet, a darab vázlata pedig már húsz évvel ezelőtt elkészült – mondta lapunknak Szentpáli Roland. – Még megvan az a rózsaszínű füzetem, amibe 1997-ben megírtam a vázlatot, és tavaly vettem csak elő, amikor egy darabot rendeltek tőlem Svájcból.

Kiegészítettem, összeraktam és elküldtem, de nem találták elég nehéznek, ezért írtam nekik egy másikat. Ettől függetlenül az Orfeuszt is megvették, sőt, be is mutatták zenekari darabként. Megmutattam Hollerung Gábornak, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatójának, aki azt mondta, ez egy tökéletes balett.

Ősbemutatók egymás után

– Nem áll távol tőlem a műfaj: amikor a Konzervatóriumba jártam, sokat hallgattam Sztravinszkij-baletteket, de Bartók Béla Csodálatos mandarinját és Fából faragott királyfiját is nagyon szeretem. Az előadás koreográfusa Feledi János, a jövő héten szerdán lesz az ősbemutató a Művészetek Palotájában.

Az előadást a Kortárs romantikusok 2.0 című est keretében láthatja a közönség Vajda János Csellóversenyével és Binder Károly Zongoraversenyének ősbemutatójával együtt – mesélte Szentpáli Roland, akinek novemberre és decemberre is jut egy-egy ősbemutatója.

– Elkészült egy darabom, az Éva, amelyet Szy Katalin szövege alapján egy színésznőre, egy szerpentre és 17 individuális vonós hangszerre komponáltam. A Magyar Tudományos Akadémián mutatjuk be a Budapesti Vonósokkal november 17-én, Tompos Kátya közreműködésével.

A koncert záródarabja egy korábbi jazzes kompozícióm lesz, ahol két nagyszerű kollégám és barátom, Weisz Nándor és Révész Richárd is közreműködik, december 12-én pedig a Zeneakadémián a Danubia zenekarral mutatjuk be egy új művemet – mondja Szentpáli Roland, aki nem csak komponál, de természetesen a hangszereitől sem szakadt el, így minden perce be van táblázva.

Lekerült egy teher

– Nagyon sok időmet elvette a doktori disszertációm írása, és azzal, hogy pénteken leadtam, egy nagy teher lekerült a vállamról. Folyamatosan koncertezünk a Nemzeti Filharmonikusokkal, nagy örömömre egyre több komoly megrendelést kapok, de külföldön is vannak fellépéseim (most hétvégén például Németországban játszottam), kéthetente pedig Luzernbe utazok, ahol a Zeneakadémián tanítok – sorolja a teendőket Roland, aki élvezi, hogy ennyi mindennel foglalkozhat, és nem is szeretne kevesebbet vállalni.

SZA

Fotók: csodálatos véletlenek, amelyek a szívedig hatolnak

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 14:54

Hatalmas meglepetés érte a nővért, amikor megtudta, hogy kollégája nem más, mint az a koraszülött kisfiú, akit 28 évvel ezelőtt ő maga ápolt a kórházban.

Amikor váratlanul rátalálsz a kutyád hasonmására.

„Az unokatestvérem (a kép bal oldalán álló srác) véletlenül rákerült a jövendőbeli felesége egyik családi fotójára egy riói kirándulás alkalmával, 7 évvel ezelőtt, hogy megismerkedtek.”

„Miután megsérült a lányom álla, a vacsoránál kapott egy szerencsesütit. Ez állt a sütiben rejlő feliraton: Fel a fejjel! Az idő minden sebet begyógyít.”

Ez a kínai házaspár is megdöbbent, amikor kiderült, hogy tinédzserkorukban készült egy fotó, amelyen mindketten szerepelnek.

„Az Uber-sofőröm nem más, mint saját magam vékonyabb, menőbb, bajuszos kiadása.”

„A tesóm most utazott haza a világ másik végéről, méghozzá ugyanabban a ruhában, mint amit én is viselek.”

Egy galamb a saját portréját kakilta egy falevélre.

„A feleségem és én azt hittük, először a húszas éveinkben találkoztunk. Később kiderült, hogy az anyukáink legjobb barátnők voltak a középiskolában. Ezt a fotót, amely megörökítette a valódi első találkozást, kivetítették az esküvőnkön.”

A ragadozó madár elfogott egy cápát, amely szorult helyzete ellenére sem ereszti saját prédáját (a cápa szájában egy hal látható).

Vihar után…

Leesett az akvárium. Sikeresen landolt.

A bal lábamon 6 lábujjam van, a kolleginámnak a jobb lábán 4. Így születtünk.

Kevésbé megható, de azért mindenképp meglepő a banán hármasikrek látványa.

Forrás: Bored Panda

Fotók: 17 katasztrofálisan elvégzett munka Nem mindig sikerülhetnek tökéletesre a dolgok, de azért ekkora mellényúlásokat nehezen lehet elképzelni. Összegyűjtöttünk pár képet, amitől garantáltan a fejedet fogod majd. 1. Kicsit összetévesztették az oldalakat. 2. Kilenc óra nincs, és nem is volt. 3. Mindenki álma lehet egy macsk... Tovább a cikkhez
25 állati kép, ami téged is megmosolyogtat Sok mindenért lehet imádni az állatokat; ezek közé tartozik a például kiszámíthatatlanságuk, és az, hogy hihetetlenül mókásak. A macskák a karácsonyfák ősi ellenségei, a kutyák utálják az állatorvost, kaját lopnak vagy éppen az embereket utánozzák - de ezek csupán kiragadott példák. A most következő... Tovább a cikkhez

Érdekes és értékes programok a Városi Könyvtárban Kisvárdán

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 14:26

A rendezvényeket a Béres József TIT Kisvárdai egyesülete s más társszervezetekkel közösen tartják Felső–Szabolcs központjában. Most egy különleges sorozat, „Ezért szeretem” című rendezvénysorozatának soron következő előadásában Horváth István órásmester „Órák” címmel, szól szakmájáról, s mutatja be a legapróbb részleteket is szakmai munkájából. A program, október 18–án csütörtökön délután négy órától a Könyvtár olvasótermében lesz.

 

– Vincze Péter –

KDNP: a hajléktalanokat érintő módosítás célja a gondoskodás

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 14:07

A kormánypárti politikus rámutatott: szeretnék a hajléktalanokat és közrendet is védeni. Közeledik a téli időszak, és nem emberhez méltó az utcán életvitelszerűen tartózkodni. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy emberhez méltó módon körülményeket biztosítsanak a hajléktalanok számára – hangsúlyozta Juhász Hajnalka.

Kiemelte: segíteni, nem pedig büntetni szeretnék ezeket az embereket. Megerősítette, hogy a hajléktalanellátás felkészült a változásokra, több mint 19 ezer férőhely áll rendelkezésre; ágyak, tisztálkodási, mosási lehetőségek, egészségügyi szolgáltatások várják a fedél nélküli embereket.

Juhász Hajnalka kitért arra is, hogy a magyar kormány 9,1 milliárd forintot biztosít idén hajléktalanellátásra. Ehhez jön még 300 millió forint a kapacitások bővítésére. Az ellátóhelyek éjjel-nappal 24 órában állnak rendelkezésre a hajléktalan emberek számára, és a rendőrök mellett szociális munkások is segítik a fedél nélküli emberekkel való kommunikációt.

Megjegyezte: Magyarországon jelenleg 240 olyan szervezet, szeretetszolgálat van, amely hajléktalanokkal foglalkozik. Velük a párbeszéd a folyamatos.

A KDNP-s képviselő úgy fogalmazott: azt szeretnék, ha a hajléktalan emberek éreznék, nem hagyják magukra őket.

– MTI –

Fidesz: nagy extraprofittal, kevés eredménnyel működnek a lakástakarékpénztárak

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 14:04

Bánki Erik, a gazdasági bizottság ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján a javaslatot azzal indokolta: a lakástakarékpénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna, emellett pedig 2010 óta 60 milliárd forint extraprofitra tettek szert a programot működtetők és forgalmazók.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke közölte: a törvényjavaslat szerint felmenő rendszerben vezetnék ki a programot, így az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti, azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás.

Hozzátette: a konstrukció fennmaradhat, de a törvény hatályba lépését követően új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni.

Az a cél, hogy az extraprofit, ami ezen a területen realizálódott a lakástakarékpénztárak forgalmazóinak, az a magyar családokhoz kerüljön, a magyar családok otthonteremtési programjára tudjuk fordítani – hangsúlyozta.

A javaslat előkészítéséről szólva elmondta: Fidesz gazdasági kabinetje áttekintette az elmúlt évek otthonteremtési támogatásinak működési hatékonyságát és a lakástakakaraékpénztárak működésének az otthonteremtésre kifejtett hatását, és azt állapította meg, hogy a lakástakarékpénztári konstrukciók kiemelt támogatásuk ellenére nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az esetek nagy részében – folytatta – ezekből a megtakarításokból nem új lakásépítés vagy vásárlás történt meg, hanem olyan felújításokra átalakításokra költötték, amelyek szerinte nem szolgálják a magyar kormány otthonteremtési támogatási programját.

Arra a kérdésre, hogy van-e elképzelés a csok feltételeinek változtatására, Bánki Erik azt mondta: a frakció elvárása az volt, hogy a lakástakarékpénztárak támogatása az otthonteremtési programokban realizálódjon jövőre. Arra kérték a kormányt, hogy ezt minél előbb tárgyalja meg – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte: a törvény hatálybalépésnek napja attól függ, mikor fogadja el azt a parlament.

– MTI –

Nagy István: kampány indul a mézfogyasztás ösztönzésére

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 13:54

A mézfogyasztást ösztönző kampány december elejéig tart az Agrárminisztérium (AM), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) együttműködésében.

A miniszter elmondta, hogy az idén közepes mennyiségű mézet állítottak elő a méhészek az előző évekhez képest. A megtermelt méz kiváló minőségű. Magyarország méznagyhatalomnak számít, Európában itt a második legnagyobb a méhsűrűség, ugyanakkor a mézfogyasztásban még nem szerepel az ország az élen. Belföldön mintegy 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaláddal gazdálkodik – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az ágazatnak idén nehéz időjárási körülményekkel kellett szembenéznie, emellett állategészségügyi nehézségek is adódtak, de vannak gondok az értékesítésnél is.

Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy többek között rádiókampánnyal népszerűsítik széles körben a mézfogyasztást, a fiatalokat a közösségi médián keresztül szólítják meg, emellett országszerte különböző rendezvényeken is reklámozzák a fogyasztás előnyeit.

Kiemelte, hogy a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés mintegy 85 százaléka függ a beporzástól, ami nélkül az élelmiszerellátási lánc is felborulhat.

Bross Péter, az OMME elnöke beszédében azt fejtegette, hogy ha az országban az egyedülálló háztartásban élők negyedévente, a családosok pedig kéthavonta egy kilogramm mézet vásárolnának, akkor a termelt mennyiség teljes mértékben lefedné a belföldi fogyasztást. Ha magyarok 60-70 százaléka minden reggel egy teáskanál mézet megenne, akkor a Magyarországon termelt összes méz elfogyna.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta, hogy az agrárkamara is fontosnak tartja a mézfogyasztást ösztönző kampányt. Évek óta támogatják az Európai mézes reggeli elnevezésű akciót, amely olyan gyermekekhez juttat el mézet, akiknek egy része életében először találkozik ezzel a termékkel. A jövő mézfogyasztóihoz idén 100-150 ezer mézcsomagot juttatnak el – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az Európai Unióban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből Magyarország 10 százalékkal részesedik. A megtermelt méz körülbelül 80 százalékát a határokon túl adják el, ezzel öt százalékkal részesedik az ország a világ mézkereskedelméből.

– MTI –

Csökken a benzin és a gázolaj ára

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 13:44

A csökkenéssel a benzin ára 398 forintra, a gázolajé 433 forintra változik.

A gázolaj ára múlt hétfőn változott legutóbb, akkor 8 forinttal emelkedett, a benzin előző pénteken drágult 5 forinttal.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

– MTI –

Új abroncsokat kaptak a polgárőrök

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 13:41

Ezúttal a gépkocsijukra nyertek új abroncsokat, amelyeket a rácalmási gyárban térítésmentesen vehettek át.

KM

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a GVH beszámolóját

Szabolcsi Hírek - 2018, október 15 - 13:39

A hivatal kiemelt figyelmet szentelt az adatalapú gazdasághoz köthető tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feltárásának, és védte a sérülékeny, az átlagosnál kiszolgáltatottabb fogyasztókat – írták.

A tájékoztatás szerint a GVH a digitális gazdasággal összefüggő kereskedelmi gyakorlatok körében 2017-ben három ügyben hozott döntést iránymutató jelleggel, továbbá útmutatót tett közzé, amelyben segítséget kívántak nyújtania közösségi médiában tartalmakat, posztokat közzétevőknek.

A GVH a közleményben ismertette, az elmúlt évben jelentősen módosultak az összefonódások ellenőrzésének szabályai. A korábbi, kérelemre induló eljárást bejelentéses rendszer váltotta fel. Változtak a küszöbszámok, illetve csökkent a versenyfelügyeleti eljárást nem igénylő tranzakciók igazgatási szolgáltatási díja, az ügyintézés határideje.

Az új rendszer legfőbb célja, hogy költséghatékonyabbá és rövidebbé tegye azokat a fúziókat, amelyek nem járnak a verseny érdemi csökkenésével. A megújult szabályozás hozzájárult ahhoz, hogy a 33, egyszerű megítélésű összefonódás vizsgálata átlagosan 5 nap ügyintézési időt igényeljen – közölte a GVH.

A hatóság 2017-ben folytatta egyes piacok átfogó vizsgálatait, nyilvánosságra hozta a magyarországi új személy- és kishaszongépjármű-forgalmazás és -javítás piacai, valamint a kapcsolódó biztosítási piac működését vizsgáló piacelemzési tanulmányát. A GVH megfontolásra javasolta a gépjárművek forgalomba helyezésével kapcsolatos egyes költségek csökkentését, továbbá a kgfb-piacon a kampányidőszak visszavezetését.

Ágazati vizsgálat indult a bankkártya-elfogadás piacán, miután a GVH észlelte, hogy a bankkártya-elfogadást biztosító vagy biztosítani kívánó kisebb kereskedők kedvezőtlenebb, a szolgáltatást nyújtó pénzforgalmi szolgáltatók számára fizetendő díjakkal, elsősorban magasabb kereskedői jutalékkal szembesülnek, mint a nagyobb kereskedők – emelte ki a GVH.

A hivatal bővítette az ügyfélbarát szolgáltatásokat, az eljárások versenytanácsi szakaszában lehetővé tette az online iratbetekintést a Virtuális Adatszoba alkalmazásával, amelynek révén az irat-betekintési, illetve a másolatigénylési- és kiadási folyamat egyszerűbbé, gyorsabbá és költségkímélővé vált – tájékoztatott a Gazdasági Versenyhivatal.

– MTI –

Tartalom átvétel

Naptár

M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek