Hírolvasó

A fél országban sűrű ködre figyelmeztetnek

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 19:40

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: csütörtök este-késő este, különösen az ország északi felén, valamint nyugaton várhatóan ismét romlanak a látási viszonyok. Péntek hajnalra az országban már sok helyen képződik sűrű köd. Napközben a déli országrészben gyorsabban javulnak a látási viszonyok, de északon “makacsabb” köd valószínű. Különösen a Kisalföldön napközben is megmaradhat sűrű köd.

A tartós, sűrű köd veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést péntekre.

Az előrejelzés szerint napközben az ország nagy részén derült, napos, száraz idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 3-9 fok között alakul, de a hegyekben kissé enyhébb, a tartósabban derült tájakon hidegebb is lehet, ott talaj menti fagy is valószínű. A nappali maximumok általában 18-24 fok között, a tartósan ködös tájakon azonban csak 15 fok alatt alakulnak.

– MTI –

A hosszú hétvégén már esősebb, hűvösebb idő várható Budapest - Napsütéses, meleg kezdet után az ünnepi hosszú hétvége második felében már borúsabb, esősebb és hűvösebb idő várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből. Péntekre virradóra is sokfelé lesz köd, amely a... Tovább a cikkhez

Tanítás nélküli munkanap a máriapócsi iskolában

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 18:42

A gyerekek, pedagógusok, dolgozók érdeklődve várták a napot, mely különlegesnek ígérkezett. Az egész iskola mozdult.

Az első és második osztályosok egyházi túravonalat jártak be és versenyt szerveztek a Szabadidő Parkban található horgász tavaknál, Mosolygó Tamás lelki igazgató vezetésével.

A harmadikos osztályok buszjárattal Nyírbátorba utaztak, ahol előre szervezett kulturális programokon vettek részt.

Negyediktől nyolcadik évfolyamig biciklis túrára indultak a diákok, melynek célja a nyolc kilométerre lévő Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület tanyája/parkja Magyon. Igazi történelmi és állatismereti séta volt délelőtt a megérkezés után. Nem maradt ki a lovaglás és az íjászat sem, de a különböző feladatok igazi kihívást jelentettek.

Jécsák Tibor, az Egyesület titkára a több mint száz gyermeknek és felnőttnek megpróbálta átadni azt az emberséget, a kitartást, a küzdeni tudást, a hitet, a hagyomány szeretetét, mindazt amivel és amiért létrehozták az Egyesületet.

Minden résztvevőnek, segítőnek köszönjük. Külön a Máriapócsi Polgárőr Egyesület részéről ifj. Lőrincz Péternek, aki nemcsak kísérte a csapatot, hanem végig velük maradt.

A kerékpározás is kellemes élmény volt, pedig hajtottak földúton, melyet az előtte lévő napokban az időjárás sem kímélt. A diákok a hazaérkezés után azonnal visszamentek volna, olyan jól érezték magukat.

– Palóczy Timea –

Veszélyben a biztonságos élet lehetősége

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 18:31

– Magyarország kormánya nem csak a saját polgáraiért felelős, de minden olyan honfitársunkért, aki magyarnak vallja magát. Ezért ez a felelősség nem csak arra a 93 ezer négyzetkilométerre vonatkozik, ahol most élünk, de a Kárpát-medencére, Nyugat-Európára, az Egyesült Államokra is, vagyis minden olyan helyre, ahol magyarok élnek – nyitotta meg ezekkel a szavakkal nemzeti konzultációs fórumát Nyírbátorban tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Meg kell győzni Európát

A tárcavezető tájékoztatni és egyben felrázni kívánta a hallgatóságát, azzal összefüggésben sorakoztatva fel érveket, hogy az Európát sújtó illegális bevándorlás miatt komoly veszélyben van a nyugodt és biztonságos élet lehetősége.
– Meg kell győznünk Európa vezetőit arról, hogy ­rossz irányba mennek. Ami a kontinensre vár, az példátlan, s nem is vagyunk rá kellőképpen fölkészülve, még akkor sem, ha Magyarország valamivel előrébb jár a többi államhoz képest a polgárai megvédésében – nyomatékosította a kormányzati vendég. Elmondta, nincs értelme most arról vitatkozni, hogy van-e Soros-terv vagy nincs. Természetesen önálló dokumentumként nem létezik ilyen, de más formában – könyvekben és cikkekben leírt elgondolásokban – igen, s a magyar kormány ezzel az elgondolással élesen szemben áll.

Varga Mihály pontokba szedte, hogy Soros György szerint miért is van szükség a bevándorlásra. A hírhedt üzletember szerint az idősödő Európának ki kell nyitnia a határokat, támogatást kell adni a bevándorlóknak, s a helyi kultúráknak alkalmazkodni kell az idegenekéhez. Az egyik, 2015. szeptember 26-án megjelent cikkében azt írja: évente legalább egymillió bevándorlót kellene behozni Európába, mert a menekültek védelme a cél, s a nemzeti határok jelentik ebben a legfőbb akadályt. Úgy ítéli meg, hogy évi 15 ezer eurót kellene adni minden migránsnak, így téve vonzóbbá a menekültek befogadását. S hogy mindezt miből? Meglévő támogatásokból akar elvenni, vagy új adókat javasol bevezetni, s azt tanácsolja, hogy az uniós támogatásokból kellene erre a célra lefaragni.

Több tízmillióan jönnek

– Sajnos ezeket a gondolatokat Európa vezetőitől egyre gyakrabban visszahalljuk, és az Európa Parlament 2015-ben elfogadott 2342-es határozatában is megerősítve látjuk, s azóta egyre növekszik a migrációs nyomás. A NATO szerint 2020-ig gazdasági bevándorlóként csak Észak-Afrikából 60 millió ember szeretne betelepülni Európába, holott már a benn lévő 2 millió is komoly gondot jelent több tagállamban. Ezzel szemben mi azt gondoljuk, hogy ez az iszlám kultúrkör veszélyes a kereszténység kultúrájára, a bevándorlás és a terrorizmus között szoros összefüggés van, s Magyarországot olyan kultúrájú, vallású és alapértékekkel rendelkező országnak akarjuk megtartani, amilyen most. Ez elvi kérdés! Van veszíteni és megvédeni valónk, s nem gondoljuk, hogy ezeket az eredményeket a migrációval kockáztatnunk kellene – tette egyértelművé a tárcavezető.

A közvetetten megemlített eredményekről külön is nyilatkozott lapunknak Varga Mihály, elmondva, hogy az ország jól teljesítő gazdaságának köszönhetően lassan, de biztosan haladunk az egy számjegyű személyi jövedelemadó felé, a kormány elkötelezett a tekintetben, hogy a közterhek csökkenjenek. – Az elmúlt években a fogyasztási típusú adókon keresztül szedtük be a közterhekhez és a közellátáshoz szükséges bevételeket – gondolok itt az egészségügy, az oktatás, a közbiztonság fenntartására – s csökkentettük a munkát terhelő adókat. A jövedelemadónak így egységesen 15 százalékos a mértéke, a vállalkozói nyereségadónak pedig 9 százalék, ami a legalacsonyabb Európában. Tudtuk csökkenteni a járulékterheket, amellett pedig az egyes alapvető élelmiszerek – tej, baromfi, sertéshús – áfamértéke is jelentősen lecsökkent. Remélem, hogy az elkövetkezőkben a turisztikai ágazatnak és az internetszolgáltatásnak az áfatartalma is kevesebb lehet – sorolta. Megnyugtatott, hogy az elkövetkező 15 évben a magyar nyugdíjrendszer miatt sem kell aggódnunk, mert a kormány által eszközölt változtatások stabillá tették a nyugdíjkasszát. A népességfogyás már annál aggasztóbb lehetne, de azok a családpolitikai intézkedések, amelyekről a kormány korábban már döntött, meg tudják fordítani ezt a trendet.

Messze még az elérendő cél

– Nem állunk rosszul, az elmúlt években az 1,2-es termékenységi rátáról 1,45-re tudtuk feltornázni magunkat, de messze vagyunk még attól a 2,1 százalékos ideális aránytól, amikor arról beszélhetünk, hogy a társadalmunk egy egészséges önfenntartásra rendezkedett be – osztotta meg véleményét a tárcavezető.

Matyasovszki József

Növekedniük kell a hazai béreknek

– Az elmúlt években ugyan talán közeledtek egymáshoz a nyugat- és a kelet-magyarországi bérek, de sajnos ez még mindig létező probléma – ismerte el Varga Mihály.

– Ezen úgy lehet segíteni, ha a gazdaságfejlesztés során kifejezetten arra törekszünk, hogy az ország keleti térségeibe is jöjjenek beruházások, történjenek fejlesztések. Olyan területeket és ágazatokat támogatunk az ország különböző részein, amelyek munkaerőt szívnak fel, munkalehetőséget biztosítanak, s a helyi, főleg kisvállalkozóknak is lehetőséget adnak arra, hogy vállalkozásba kezdjenek. A hatéves bérmegállapodásnak egyébként az vegyik fontos eleme, hogy Magyarországon növekedniük kell a béreknek. (A másik, hogy jövőre a munkaadói közterhek 2,5 százalékkal csökkenhetnek, s akár ez is indukálhat béremelést.) A kormány annyit tud tenni, hogy a minimálbért és a garantált bérminimum összegét növeli. Ezek az idén 15, illetve 25 százalékkal növekedtek, jövőre pedig egy 8, illetve 12 százalékos növekedésre kell számolni a két bértípus esetében. Ez alulról önmagában is fölfelé nyomja a béreket, s reméljük, hogy a hatása minden keresőt érinteni fog majd – adott választ a kérdésünkre a nemzetgazdasági miniszter.

A Bereg – geológusszemmel

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 18:22

A geotópnapi programsorozat keretében minden év októberében országszerte számos tematikus eseményen vehetnek részt a földtudomány iránt érdeklődők, ilyenkor számos helyszínen mutatják be a földtörténeti értékeket, érdekességeket és ritkaságokat.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az idén negyedik alkalommal csatlakozott a rendezvényhez, amely során a Beregben található geológiai értékeket mutatták be szakvezetéses séta keretében. A helyszín a tarpai Nagy-hegy volt, de ismertették a Barabás külterületén fekvő Kaszonyi-hegy érdekességeit is.

Már a geotópnap előtt bejárták a tarpai Nagy-hegy felhagyott kőbányáját a Csarodai Herman Ottó Általános Iskola nyolcadik osztályos diákjai. Mikroszkóp alatt is megszemlélhették a roedderit nevű szilikátásványt, amelynek ez az egyetlen ismert hazai lelőhelye.

KM

Az Alföld vulkánjai

A tarpai Nagy-hegy puhább kőzetei az idők folyamán „letarolódtak”, végül csak a vulkáni kürtő kemény, ellenálló kitöltése maradt meg domború lejtőjű kiemelkedés formájában. A hegy területén 1860 és 1986 között kőfejtő működött, amely két szinten tárta fel a kőzeteket. Az ember környezetformáló tevékenysége révén átalakult a hegy korábbi arculata, ennek ellenére még ma is számos védett és fokozottan védett állatnak nyújt élőhelyet. Rovarvilágának legnevezetesebb képviselője a beregi futrinka – a faj első magyarországi példányát egy tarpai borospincében találták. A kőzetrepedések, sziklaüregek számos kétéltű- és hüllőfajnak biztosítanak menedéket a téli hónapokban. A hegyen évszázados hagyományai vannak a szőlő- és gyümölcster­mesztésnek. A lepusztult, romvulkánná alakult hegyet a jégkorszak szelei által szállított por betemette, ebbe a vastag lösztakaróba vágják évszázadok óta a borospincéket. A hegy és a bányaudvar a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet megalakulása (1982) óta országos jelentőségű védett természeti terület része.

A barabási Kaszonyi-hegy folyásos szerkezetű riolit kőzetének a kora 11–12 millió évre tehető. A fauna és flóra különlegességét a védett, fokozottan védett vagy ritka növény- (például hosszúfüzér harangvirág, borsóképű lednek) és állatfajok (például uhu) előfordulásai jelentik. Az 1991-ben létrehozott Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Terület rendeltetése a Beregi-síkból kiemelkedő szigetvulkán és a rajta kialakult, fajokban gazdag állatvilágnak otthont adó, változatos növényvilág védelme és tájképi értékeinek megőrzése – olvasható sok más mellett a geotópnap alkalmából kiadott, Az Alföld vulkánjai – geotúra című kiadványban.

Profession.hu: majdnem minden szakterületre elért a munkaerőhiány

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 17:48

A profession.hu csütörtöki közleménye szerint éves összehasonlításban 17 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a portálra feltöltött álláshirdetések száma, ugyanakkor majdnem 45 ezer új munkakereső regisztrált.

A legnépszerűbbek a területi képviselői állások, a hirdetők legnagyobb része viszont továbbra is főleg szakmunkát kínál, ezen belül bolti eladókat keresnek a legtöbben. A portál szerint ez összefügghet az elmúlt hónapok áruházi sztrájkjaival, hiszen a július-szeptemberi időszakban csaknem 1700 eladói állást kínáltak, ami 29 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, de az előző negyedévhez képest is 8 százalékos emelkedést jelent. A betöltetlen árufeltöltő pozíciók és más anyagmozgatási vagy rakodási munkakörök hirdetéseinek száma ennél is jelentősebb mértékben, 71 százalékkal, a fizikai, segéd- és betanított munkák száma pedig 92 százalékkal ugrott meg tavalyhoz képest – tették hozzá.

A kínálat legnagyobb részét kitevő szakmunkás hirdetések száma 38 százalékkal nőtt egy év alatt. Építőipari és ingatlan kategóriában 79 százalékkal bővült a kínálat, ami a portál szerint az ágazat munkaerőhiányát mutatja.

A közlemény szerint vidéken nem változott a meghirdetett állások száma, Budapesten viszont 18 százalékos az emelkedés tavalyhoz képest.

A munkáltatók 40 százaléka 1-3 éves szakmai tapasztalatot ír elő, de egyre többen nem kérnek gyakorlatot: a jelentkezők 46 százaléka ilyen állásokra pályázik. A portál adatbázisa szerint a hirdetők a végzettség iránti elvárásaikat is egyre lejjebb adják, a tavalyi több mint 36 százalékról 29 százalékra csökkent a főiskolai végzettséget igénylő állások aránya, 32 százaléknál pedig már a középiskolai végzettség is megteszi. A pályázók 51 százaléka középiskolai, 21 százaléka főiskolai végzettséget igénylő állásokra jelentkezik – írták.

A közlemény idézi a cég toborzási üzletágának vezetőjét, Szigeti Nikolettát, aki szerint mérnöki vagy pénzügyi területen továbbra is elengedhetetlen a felsőfokú végzettség, a nyelvtudás és a szakmai tapasztalat.

– MTI –

A hosszú hétvégén már esősebb, hűvösebb idő várható

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 17:33

Péntekre virradóra is sokfelé lesz köd, amely a déli órákra a legtöbb helyen feloszlik, de északnyugaton, nyugaton helyenként tartósabban megmaradhat, hajnalban néhol szitálás is lehet. Napközben az ország nagy részén derült, napos, száraz idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 3 és 9 fok között alakul, de a hegyekben kissé enyhébb, a tartósabban derült tájakon hidegebb is lehet, ott talaj menti fagy is valószínű. A nappali maximumok általában 18 és 24 fok között alakulnak (a tartósabban ködös tájakon lehet néhány fokkal hűvösebb is).

Szombaton a köd fokozatos feloszlása után felhős időre lehet számítani. Északkeleten helyenként eső is várható, elsősorban délnyugaton lehet napsütés. A leghidegebb órákban 3-9 fok lehet, de a magasabb helyeken kissé enyhébb lehet a hajnal. Napközben 15-21 fokig melegszik fel a levegő.

Vasárnap is borús lesz az ég, délutántól egyre többfelé várható eső, zápor, késő este már a Tiszántúlon is eshet. Emellett megerősödik, estétől a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik a szél. A minimumhőmérséklet 4 és 10, a maximumhőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű.

Október 23-án, hétfőn sokfelé várható eső, zápor és nagy területen lesz erős, a Dunántúlon akár viharos a szél. A leghidegebb órákban 3-10 fok lehet, a legmagasabb hőmérséklet 8 és 14 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

– MTI –

Időjárás-jelentés - 2017. október 19. Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. Időjárási helyzet Európában: A Skandináv-félszigettől a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tengerig nagy területen anticiklon alakítja az időjárást. A felsorolt térségben a leszálló légmozgásoknak köszönhet... Tovább a cikkhez
Október 23. - Közel 40 százalékkal több foglalás érkezett a hosszú hétvégére Budapest - Jót tesz a hosszú hétvége a belföldi turizmusnak, közel 40 százalékkal többen foglaltak szállást az átlagosnál, Eger, Budapest és Gyula vendégforgalma lesz a legnagyobb a következő napokban - közölte a Szallas.hu legfrissebb adatai alapján. Az MTI-nek küldött csütörtöki közlemény szeri... Tovább a cikkhez

Időjárás-jelentés – 2017. október 19.

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 17:29

Időjárási helyzet Európában:

A Skandináv-félszigettől a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tengerig nagy területen anticiklon alakítja az időjárást. A felsorolt térségben a leszálló légmozgásoknak köszönhetően sokat süt a nap, de helyenként tartósabban megmarad az éjszaka képződött köd, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzet. Ugyanakkor Nyugat- és Kelet-Európában ciklonok örvénylenek. Ott és frontjaik környezetében erősen felhős vagy borult az ég, több helyen esik az eső, záporeső, az északi tájakon néhol havazás, hózápor is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon 10, helyenként 5 fok alatt, kissé délebbre 11 és 20 fok között változik. Melegebb az idő a naposabb középső és délkeleti vidékeken, ahol a délutáni órákra többnyire 21 és 27 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, de erősödik a ködhajlam.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Az éjszaka sokfelé képződő köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet pénteken a déli órákra a legtöbb helyen feloszlik, de főként északnyugaton, nyugaton helyenként tartósan megmaradhat. Hajnalban néhol szitálás is lehet. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csak délnyugaton élénkül meg napközben a délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 3 és 9 fok között alakul, de a hegyekben kissé enyhébb, a hidegre érzékeny, tartósabban derült tájakon hidegebb is lehet, ott talajmenti fagy is valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 18 és 24 fok között várható, a tartósan ködös tájakon azonban 15 fok alatt valószínű.

– MTI –

Október 23. – Közel 40 százalékkal több foglalás érkezett a hosszú hétvégére

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 17:28

Az MTI-nek küldött csütörtöki közlemény szerint a következő hosszú hétvégére a foglalások átlagos értéke 44 401 forint, a vendégek egyharmada SZÉP-kártyával fizet.

A feltöltődésre vágyók kedvelt úti céljai közé tartoznak az őszi hosszú hétvége alatt a fürdővárosok, valamint Budapest. A tíz legnépszerűbb település között van Hajdúszoboszló, Sopron, Pécs, Hévíz, Debrecen, Szeged és Szilvásvárad. Külföldre főként Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába és Romániába utaznak a magyarok.

A kutatás szerint a legtöbben két éjszakás kikapcsolódásra indulnak. Vannak, akik már pénteken elindulnak, de a legtelítettebb nap szombat lesz, ami egyébként az őszi szezon második legforgalmasabb napja szeptember elseje után – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. A legtöbben párban, két főre foglalnak, és fontos döntési szempont a wellness lehetőség is – tette hozzá.

A szálláshely típusok közül a vendégházak, apartmanok és panziók a legkeresettebbek ebben az időszakban.

– MTI –

Elnyerte az Ozone Zöld-díjat a PET Kupa

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 17:27


Az idén már nyolcadik alkalommal adták át az Ozone Televízió által 2010-ben alapított Zöld-díjat. A pályázók témakörei rendkívül színesnek bizonyultak, az elektromos autózás világától kezdve a klímaváltozáshoz kapcsolódó kérdéseken át egészen a környezettudatos, szemétmentes utazásig, illetve ökokertészeti projekttervekig számos fontos és előremutató pályamű közül kellett kiválasztania a zsűrinek a legjobbakat.

A PET Kupa – egy inspiráló természetvédelmi kezdeményezés a hazai vizekért – a civil szervezeti kategóriában kapta az elismerést. A Természetfilm.hu Egyesület kezdeményezése a Tisza folyamatos hulladékszennyezését igyekszik megszüntetni, ugyanis évente több ezer tonna hulladék érkezik Magyarországra a folyó habjain. Ennek fő oka az ukrajnai és romániai hulladékgazdálkodás fejletlensége, illetve a ­felelőtlen környezethasználat.

KM

Átadták a felújított Dohány utcai játszóteret

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 16:25

A mai kornak megfelelő, környezettudatosságra nevelő játszótéren többek között csúszdavár, ­mászóköves fal, kosárlabdapálya várja a környéken élőket, s felújították az utcabútorokat is.

– Tizenhat kondiparkot és csaknem száz játszóteret üzemeltet a NyírVV Nonprofit Kft. – említette bevezető gyanánt a szerdai átadáson Ignéczi Csabáné ügyvezető, s mindjárt hozzátette: a Dohány utcai létesítmény esetében inkább a sport- és játszóhely a megfelelő megnevezés, ugyanis tavaly kondipark is épült itt.

– Ez egy olyan fejlesztés, amelyet három éve az itt élőkkel közösen álmodtunk meg – mondta Jeszenszki András, a terület önkormányzati képviselője. Kiemelte: a több mint tízmillió forintos fejlesztés eredményeképpen a játszótér immár a legkisebbek, a kicsit nagyobbak és a felnőttek igényeit egyaránt kiszolgálja.

– Ez a huszonkilencedik játszótérépítés az elmúlt négy évben – érzékeltette dr. Kovács Ferenc, hogy a városvezetés kiemelten foglalkozik a gyerekekkel. – Az összes óvoda és bölcsőde felújítására sor kerül 2020-ig, emellett nem áll meg a játszótérépítés sem – mondta a megyeszékhely polgármestere.

– Legyen ez egy családi találkozóhely, ahol a környékbeliek apraja-nagyja örömteli pillanatok részese lehet – fejezte ki óhaját dr. Kovács Ferenc, mielőtt az Apáczai Csere János Általános Iskola 2. c osztályával léggömbök magasba bocsátásával felavatta a Dohány utcai játszóteret.

KM-HP

Videó: Megérkezett Opitz Barbi második klipje

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 15:47

Nem kellet sokat várni a sonkádi énekesnő új számára, hiszen a nagy sikerű Végem után megérkezett a Nincs az a pénz című dala is, amit Burai Krisztiánnal együtt készített.

Forrás: YouTube/GoldRecord Hungary

Hoppá! Merész, combvillantós ruhában tündökölt Opitz Barbi Sonkád - Bár ritkán láthattuk eddig az X-Faktor énesnőjét merész ruhákban, ezúttal kivételt tett a ceglédi koncertjén, és megmutatta eddig gondosan elrejtett combjait is. Egy hátul hosszú, ám elől igencsak rövidke ruhában szórakoztatta a tisztelt nagyérdeműt, és panaszra nem volt ok, mert se az é... Tovább a cikkhez Videó: Elkészült Opitz Barbi első klipje Sonkád - A sonkádi tehetség első számát májusban halhatta a nagyközönség, most pedig megtekinthető a Végem című számhoz készült videóklip is. Különleges helyszínt választottak a forgatáshoz: egy homokbányában vették fel a látványos jeleneteket a nyári kánikulában. Forrás: YouTube/GoldRecor... Tovább a cikkhez Videó: A sonkádi Opitz Barbara nyerte az X-Faktort - Íme az első mondatai a győzelem után Sonkád, Budapest - Szeretnék nektek küldeni egy hatalmas nagy ölelést, hogy eddig kitartottatok mellettem, hogy hétről-hétre velem éreztek a szívetekből. Csak veletek juthattam idáig, általatok lettem ilyen erős és bátor. - írta meg reggel facebook oldalára Opitz Barbi. 2016 X-FAKTOR győztese OPI... Tovább a cikkhez

Hivatalos totónyeremények – 42/1. hét

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 15:18

13+1 találatos szelvény nem volt.
13 találatos szelvény nem volt.
12 találatos szelvény 33 darab, nyereményük egyenként 24 525 forint.
11 találatos szelvény 562 darab, nyereményük egyenként 1440 forint.
10 találatos szelvény 4160 darab, nyereményük egyenként 375 forint.

Góltotó:

6 találatos szelvény nem volt.
5 találatos szelvény nem volt.
4 találatos szelvény 59 darab, nyereményük egyenként 1115 forint.

– MTI –

Kerékpárossal ütközött egy autó Nyíregyházán

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 15:04

Az elsődleges adatok szerint az Országzászló tér irányából érkezhetett kerékpárral a Zrínyi Ilona utca felé egy férfi csütörtök délután, amikor egy gépkocsi tartott igen lassan a Luther utca felől a Bercsényi utca irányába. A gépkocsi még a zebrán megállt fékezéskor, a kerékpáros az autónak ütközve felborult, ezért a mentők kórházba vitték. Azt, hogy ki hibázott, a rendőrségi eljárás dönti el.

Videó: A sényői nő cipőjéből került elő a pénz

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 14:52

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Kemecsei Rendőrőrse kifosztás bűntett elkövetése miatt folytat büntetőeljárást egy 40 éves sényői lakos ellen. A megalapozott gyanú szerint a nő 2017. október 13-án gondozását végezte egy ellátásra szoruló 51 éves férfinak sényői házában, akinek figyelmét elterelve eltulajdonította a megtakarított pénzét. A rendőrségre a készpénz eltűnéséről 2017. október 17-én érkezett bejelentést. A nyomozók az adatgyűjtés eredményeként rövid időn belül azonosították és még aznap elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható helyi nőt, akit a rendőrőrsre előállítottak és gyanúsítottként kihallgattak. A nő elszámoltatásakor elismerte a bűncselekmény elkövetését és ruházatának átvizsgálásakor a cipője talpbetéte alól előkerült a több mint egymillió forint összegű készpénz. A nyomozóhatóság a további eljárást a gyanúsított szabadlábon hagyása mellett folytatja.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –

Zarándoklat és trófeamustra Máriapócson

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 14:22

Az erdők, mezők szolgáinak zarándoklatát, valamint a megyei trófeamustrát október 21-én, szombaton rendezik meg a Máriapócson a bazilikánál.

– A magyar erdők királya a gímszarvas. Már a magyar nép eredetmondájában is kiemelt szerephez jutott, hiszen Hunor és Magor hazára találásában is szarvas segített. Nem csoda hát, ha közel áll a magyar vadászok szívéhez ez a nemes vad. A hazai vadgazdák jól bánnak a királyi vaddal, hiszen a világranglista első 10 helyezettjének fele magyar bika! Nem csoda hát, ha az őszi gímmustrák nagy érdeklődésre tartanak számot úgy a szakemberek, mint a civil érdeklődők között – mondta el lapunknak Fazekas Gergely, a vadászkamara megyei titkára. – A dámszarvas hazai múltja mai napig vitás kérdés. Az bizonyos, hogy már 1937-ben aranyérmes világrekord agancs került ki Gyulajról, de csak az 1980-as években vált általánosan elterjedt vaddá az országban. Október 21-én Máriapócson ennek a két fő vadunknak a trófeái fogják vinni a prímet. Közel 150 agancsot állítunk ki a kegytemplom előtti főtéren, amiket 10 órától tekinthetnek meg a látogatók – folytatta a szakember. – A rendezvény fővédnöki szerepét az Országos Vadászkamara elnöke, dr. Jámbor László vállalta el. A 10 órakor kezdődő megnyitót szent liturgia követi 11 órakor a kegytemplomban Dalanics Zoltán hajdúdorogi parókus vezeti. A vendégeket forró teával és 12 órától ebéddel várják a szervezők. Bizonyára sokan kíváncsiak arra, hogyan bírálják el a szakemberek az agancsokat. Éppen ezért trófeabírálati bemutatót is láthatnak az érdeklődők 13 órától.

KM

OGY – ÁSZ: növekedés jellemezte tavaly a magyar gazdaságot

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 14:03

Domokos László – a költségvetés végrehajtásának összefüggéseiről szóló – ÁSZ-elemzés egyik legfontosabb következtetéseként hivatkozott arra, hogy a gazdasági válság megszűnését követően a magyar gazdaság növekedési pályára állt és növekedés jellemezte tavaly is. “2016-ban a magyar gazdaság az európai uniós források jelentős visszaesése mellett is képes volt az Európai Unió átlagát meghaladó, több mint 2 százalékos GDP-növekedésre” – hívta fel a figyelmet.

Kitért arra, hogy tavaly a centralizációs arány előző években tapasztalt növekedési trendje megfordult, és a 2015-ös 48,2 százalékhoz képest 3,4 százalékponttal csökkent. E mutató alakulásában az uniós források kisebb mértékű felhasználása mellett tükröződnek a kormányzat adópolitikai intézkedései és a munkajövedelem adóterhelésének csökkentése – fejtette ki Domokos László.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy tavaly 72,1 százalékra nőtt a magyar foglalkoztatási ráta, amely első alkalommal haladta meg az Európai Unió tagországainak átlagát.

Domokos László ismertetése szerint az államháztartás központi alrendszere 2016-os bevételei 18 229,9 milliárd forintra, kiadásai 19 054,9 milliárd forintra teljesültek, így a pénzforgalmi hiány 825 milliárd forint volt, ami a GDP 2,3 százalékának felel meg.

Hozzátette: az államadósság teljes hazai össztermékhez viszonyított aránya a 2015-ös 72,7 százalékról a 2016-ra 72,3 százalékra, 25 620,7 milliárd forintra csökkent.

Az ÁSZ-elnök véleménye szerint a költségvetési hiány kedvező alakulásához 2016-ban is hozzájárultak az évekkel ezelőtt hozott strukturális intézkedések. Példaként a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítását említette, amely 350 milliárd forinttal mérsékelte a kiadásokat.

Hozzátette: a rokkantsági nyugdíjazás átalakításából származó megtakarítás meghaladta a 300 milliárd forintot, az ágazati különadókból 175 milliárd forint, az elektronikus útdíjrendszerből 155 milliárd forint folyt be.

Domokos László azt mondta, az európai uniós bevételek 177 milliárd forinttal alulteljesültek a tervezetthez képest, ezért a központi költségvetésnek a tervezettnél 842 milliárd forinttal több forrást kellett biztosítani az uniós támogatások kifizetésére.

Az államadóssággal kapcsolatban azt emelte ki, hogy 2016-ban is nőtt a forinteszközök aránya. Értékelése szerint ha maradnak a jelenlegi tendenciák, az államadósság devizaaránya a 2011-es 52 százalékról 2018 végére 22 százalékra csökkenhet, amelynek következtében jelentősen csökken a magyar gazdaság kitettsége.

A számvevőszék vezetőjének ismertetése szerint 2016-ban a központi alrendszer bevételei a módosított előirányzathoz képest túlteljesültek. Kifejtette: a gazdálkodó szervezetek befizetései, a lakosság befizetései, a kamatbevételek, az egyéb bevételek és az egyéb uniós bevételek meghaladták a tervezett értéket, de a fejezeti kezelésű előirányzatok EU-támogatása, a fogyasztási adók, illetve az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések alulteljesültek.

Domokos László arra figyelmeztetett, hogy az áfa rendkívül érzékeny terület, néhány százalékpontos csökkentése is százmilliárdos bevételkiesést jelent. Szerinte ez a tendencia a 2016-os, illetve a 2017-es első félévi adatokból is kiolvasható, hiszen növekvő fogyasztás mellett – a tervezetthez képest – nem nőttek az áfabevételek.

Elmondta, hogy tavaly a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági bruttó átlagkeresete 6,1 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. A családok megtakarításai nőttek, kötelezettségeik pedig csökkentek – jegyezte meg.

Beszámolt arról is, hogy 2016-ban utóellenőrzéseket tartottak 64 szervezetnél a 2015-ös zárszámadás megállapításaihoz kapcsolódóan. A szervezetek az ÁSZ figyelemfelhívó levelében foglaltakat határidőben elbírálták és intézkedéseket tettek – tette hozzá.

Elmondta, az idén, a 2016-os zárszámadás keretében 56 ellenőrzött szervezetnek küldtek figyelemfelhívó levelet és ebből mindössze nyolc volt olyan, amelyet az elmúlt évben is megkerestek ilyen levéllel.

Domokos László kitért arra is, hogy jövőre október első hetében tervezik benyújtani a zárszámadási jelentést. Ezt azzal indokolta, hogy tavaly és idén is egybeesett a jelentés benyújtása a Központi Statisztikai Hivatal – a kormányzati szektor hiányáról és adósságáról szóló -, úgynevezett EDP-jelentésének közzétételével. Ez az időponti egyezés szakmai szempontból nem ideális a zárszámadási törvényjavaslat benyújtása, az adatok véglegezése szempontjából – jelezte.

– MTI –

Czibere: 2020-ra megszüntetik az utolsó nagy létszámú gyermekvédelmi otthonokat

Szabolcsi Hírek - 2017, október 19 - 13:44

A gyermekvédelmi szakellátás legfontosabb feladata, hogy a 23,5 ezer állami gondozásban élő gyermek valóban életre szóló esélyt kapjon – mondta Czibere Károly egy regionális gyermekvédelmi konferenciát megelőző sajtótájékoztatón. Hozzátette: ennek legfontosabb eszköze a közösségbe ágyazás.

Az elmúlt négy évben sikerült elérni, hogy 12 évnél fiatalabb gyermek ne kerüljön nagy gyermekotthonba, hanem nevelőszülőknél helyezzék el őket – tudatta a politikus.

Az államtitkár hangsúlyozta, a gyermekek boldogságára és biztonságára épül a jövő Magyarországa. Ezért a kormány minden eszközzel fejleszti a gyermekeket segítő és támogató rendszereket.

Ezek közöl kiemelte a családtámogatási rendszer folyamatosan bővítését, melynek köszönhetően ma Magyarország – GDP arányosan – az OECD átlagának kétszeresét költi a családok támogatására.

Czibere Károly a felzárkóztatáspolitika területén tett lépések között említette a három év alatti gyermekek és édesanyjuk számára napközbeni szolgáltatásokat nyújtó Biztos kezdet gyermekházak rendszerének bővítését, az három év felettiek óvodáztatásának kötelezővé tételét, az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztését, valamint azt is, hogy az első kilenc évfolyamban valamennyi diák ingyen kapja a tankönyveit. Hozzátette: bővítik az iskolai eredményességet javító, a lemorzsolódást csökkentő tanodahálózatot is.

A gyermekjóléti központok számát négyszeresére növelték, így ma minden járásban működik ilyen. A gyermekvédelmi jelzőrendszernek köszönhetően – mellyel már a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók számára is kötelező az együttműködés – időben észlelhetők a gyermekek veszélyeztetésének, elhanyagolásának, bántalmazásának jelei – közölte a politikus.

A 2018-as tanévkezdettől minden járásban kötelezővé válik az iskolai és óvodai szociális munka, az új szolgáltatáshoz a kormány 5,6 milliárd forintot biztosít – tudatta az államtitkár.

2018-ban 16 százalékkal emelik a gyámhatóságnál dolgozók ügyintézők, 30 százalékkal a gyermekjogi képviselők és 10 százalékkal a gyermekvédelmi szakértői bizottságokban dolgozók létszámát. Mintegy harminc százalékkal – 630-ról 800-ra – bővítik a speciális szükségletű gyermekek számára biztosított férőhelyeket – mondta Czibere Károly.

Az államtitkár kitért arra is, az ágazatban az elmúlt négy évben 50 százalékkal növekedtek a bérek, a 2013-as 143 ezer forintos átlagról 212 ezer forintra. A folyamat folyatódik, jövőre az átlagbér 230 ezer forint lesz.

– MTI –

Tartalom átvétel

Naptár

M T W T F S S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek