Gyermekjóléti Szolgálat

A gyermekvédelem és a családtámogatás az egyik legfontosabb szociális ügy.
Sokan vélik úgy, hogy a gyermekvédelem nem más, mint a szociálisan rászorulók támogatásával megoldható, elsősorban pénzügyi ellátással lefedhető terület, ahol a társadalmi kirekesztettség mértékének csökkentése, vagy megszüntetése automatikusan megoldja a problémákat. Csakhogy tudomásul kell venni, hogy önmagában a szociális helyzet javítása a pénzbeli ellátások elérhetővé tétele és bizonyos szolgáltatások biztosítása csak a gondok egy részén segít.
Mára mintha az a képzet lenne az uralkodó, hogy biztosítani kell a szükséges pénzbeli támogatásokat és bizonyos szolgáltatásokat, és akkor az emberek maguk is meg tudják oldani a felmerült nehéz helyzeteket. Félő, hogy ez nagyon leegyszerűsítő és kevéssé sikeres megoldás.
Akik már tudják, hogy hol lehet segítséget kérni és kapni, és mernek, akarnak ilyen támogatást elfogadni, egyáltalán felismerik saját szükségleteiket, és el tudják fogadni a felajánlott, vagy igénybe vehető ellátásokat, azok a gyermekjóléti szolgálathoz is fordulhatnak.
A gyermekjóléti szolgálat segíthet közösségeknek és családoknak abban, hogy aktívan vegyenek részt a saját életük alakításában, tudjanak kérni és elfogadni.
A 2005. január 1-jétől hatályos Gyermekvédelmi Törvény értelmében: „ A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással – fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kegyetlen, embertelen, megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak, semmiféle testi fenyítésnek.”
Magyarország a 14. ország Európában, ahol megtiltja a gyermekvédelmi törvény módosítása a gyerekek verését, bármiféle fizikai bántalmazását.
A testi fenyítés tilalma egy lehetséges elő lépés ahhoz, hogy más nevelési módszerekkel és meggyőződéssel neveljük, fegyelmezzük a gyerekeket, hogy megértsük: saját feszültségünk, tehetetlenségünk bizonyítéka, ha ütünk, vagy hajat húzunk, ordítunk, szitkozódunk.
Kerüljük a gyermekek bármiféle bántalmazását, testit, lelkit egyaránt. Bizonyos szempontból bántalmazás a gyermek elhanyagolása, iskolai indokolatlan hiányzása, nem megfelelő lakhatása, éheztetése stb.
Remélhetőleg Laskodon ilyen nem fog előfordulni, de ha mégis tapasztalnánk ilyet, jelezzük a gyermekjóléti szolgálat felé, hogy a gyermek érdekében minél előbb segíteni tudjunk.

Ügyfélfogadási időpont:

  • kedd: 8 - 11 óráig
  • szerda: 8 - 11 óráig
  • péntek: 8 - 11 óráig

Dorcsákné Zakor Anikó
Gyermekjóléti Szolgálat

Naptár

M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek

 Akadálymentes változat