Óvoda

 „Csináljon bármit, ami nyitogatja a szemét, és eszét, szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi: csak játszik.
De mi már tudjuk mire megy a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle.”
( Varga Domokos )

 

 

 

 

 Óvodánk története

Óvodánk 1965-ben épült. Egy évig egycsoportos óvodaként működött saját konyhával. 1966. szeptemberétől 2 csoportos lett két óvónővel és két dajkával.
Községünk hátrányos helyzetű, kis település, és az időszakos maximális kihasználtság és két csoport működése mellett jelenleg újra csökkenő tendenciát mutat a gyermeklétszám.
Az óvoda épületéhez gyönyörű, tágas füvesített udvar tartozik. Tavasszal és nyáron az udvaron kialakított pavilonban étkezünk. Babaszoba, homokozó, hinta, fejlesztő játékok adnak lehetőséget a mozgásra. Hatalmas árnyékot adó fák, folyamatosan nyíló virágok, zöld növények, örökzöldek árasztanak sajátos hangulatot.
Az óvoda területén lévő konyhán az óvodás gyerekek, az iskola és községben élő emberek részére összesen 170 – 180 adag ebédet készítenek naponta.
Óvodánk létszáma jelenleg 28 fő, három óvodapedagógussal és két dajkával, melyek stabil tagjai a testületnek.
Érdeklődésünket, beállítódásunkat tekintve jól kiegészítjük egymást. Minden évben igyekszünk részt venni továbbképzéseken, szakmai fórumokon.
Az óvodai munka tárgyi feltételei a helyi viszonyok és a költségvetésnek megfelelően alakulnak. Minden pályázati lehetőséget megragadunk, ezzel is igyekszünk pótolni a hiányosságokat. Óvodánkban minden új gyermek családból érkezik. Örvendetes tény, hogy a szülők már 3 éves koruktól kezdve járatják a gyerekeket óvodánkba.
Nevelési gyakorlatunk alapja a gyermekszeretet, a harmonikus, nyugodt, családias egymásra figyelő, segítő támogató, érzelmi biztonságot nyújtó pozitív tulajdonságokat megerősítő óvodai élet. A játékra alapozva szervezzük, a gyermek igényeihez, életkori sajátosságaihoz igazított tevékenységeket, tapasztalatszerzéseket. Hangsúlyozzuk az anyanyelvhez, a környezethez, a tájhoz, az emberekhez, társakhoz való érzelmi viszony megalapozását, a családdal való együttműködést.
Nevelési céljaink között a népi mondókák, énekes játékok jellemzőinek, illetve a jeles napokhoz, naptári ünnepekhez, dramatikus népszokások társadalmi tartalmának vázaltos megismertetése s azok játékos óvodai megvalósítása. Ezzel összefüggésben a népi kultúra, a hagyományőrzés iránti érdeklődés, nemzeti identitásuk, egész személyiségük fejlesztése.

 • Az ősz jeles napjai, ünnepi népszokásai:
 • Az tél jeles napjai, ünnepi népszokásai:
  - Karácsonyi ünnepkör, Advent
  - Farsang
 • Az tavasz jeles napjai, ünnepi népszokásai:
  - Húsvéti ünnepkör
  - Pünkösd
 • Az nyár jeles napjai, ünnepi népszokásai:
 • Ünnepi alkalmakhoz fűződő népszokások:
  - Születésnap
  - Névnap
  - Anyák napja
  - Gyermek nap
  - Lakodalmi szokások

  

Naptár

«  
  »
M T W T F S S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek

 Akadálymentes változat