Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 15 óra 26 perc

Az igen… 6 autó zsinórban!

2019, május 6 - 21:25

Ezen az oldalon tilos a parkolás. Tábla tiltja. Csak a másik oldalban lehet parkolni – írta egy kommentelő, egy másik pedig hozzátette: – Nem értem az autósokat, hiszen válogathatnak a tágas és bőségesen rendelkezésre álló szabad parkolóhelyek között, s ők mégis így parkolnak.

Így felállni a ház falához, hogy egy még gyalogosan sem, de babakocsival meg főleg nem lehet közlekedni? – írta egy harmadik hozzászóló.

Forrás: Nyíregyen Hallottam

Szesztilalmat rendelt el Nyíregyháza polgármestere – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40, 30 és 20 éve

2019, május 6 - 19:13

Hetven éve írtuk 1949. május 6., péntek Szigorúan ellenőrzött részleges szesztilalom

Nyíregyházán május 7–13. fősorozást rendeznek. Erre az időre a város polgármestere a honvédelmi minisztérium vonatkozó rendelete alapján részleges szesztilalmat rendelt el. A szesztilalom betartását szigorúan fogja ellenőriztetni a polgármester, és a megszegői ellen azonnal megindítják az eljárást.

Hatvan éve írtuk 1959. május 7., csütörtök Dúvadirtás a szamosszegi erdőben

A mátészalkai vadásztársaság tagjai általános dúvadirtást rendeztek a szamosszegi erdő környékén. Nemcsak a természet szépségeiben gyönyörködhettek, hanem a gazdag vadállományukban is. Az eredményes vadgazdálkodás révén szép őz-, nyúl-, fácán- és fogolyállománnyal dicsekedhetnek. Az erdő „átfésülése” után közös ebéden vettek részt a vadászok, jóízűen fogyasztották el a gulyást és a szőlőnedűt.

Ötven éve írtuk 1969. május 8., csütörtök Kétezer szabolcsi diák az építőtáborokban

Újra megnyílnak az ifjúsági építőtáborok. Ebben az évben ismét közel 2 ezer szabolcs-szatmári középiskolás diák és főiskolás hallgató indul útnak, hogy a nyári szünidőből két hetet építőmunkával töltsön el a KISZ-táborokban. Az idén három helyen táboroznak a szabolcsi fiatalok: Borsodivánkán a fiúk, Kiskunfélegyházán és Alcsi-Szigeten a lányok.

Negyven éve írtuk 1979. május 10., csütörtök Bajnokcsapat lett a Honvéd Asztalos SE

A várakozással ellentétben hamar eldőlt az első hely sorsa a megyei első osztályú labdarúgó-bajnokságban. A Honvéd Asztalos János SE csapata már a rajt után az élre került, és végig vezetve nagy előnyre tett szert a riválisaival szemben. A befejezés előtt öt fordulóval a piros-fehérek már az NB II.-be jutásért kiírt osztályozóra készülhetnek.

Harminc éve írtuk 1989. május 8., hétfő Gyomorszájon vágta a bírót

Egy játékos elvesztette a fejét, nem tudott uralkodni az idegein, és gyomorszájon vágta a játékvezetőt a Nyírbátor–Nagykálló kézilabda-mérkőzésen. A bátoriak négy büntetőt is elhibáztak, és edzőjüket, Nagy Bélát a játékvezetők piros lappal elküldték. A bírói jelentés szerint a második félidő 8. percében Kása Lajos a kállói Tóth Gézával harcolt a labdáért, és szájba vágta a kállói fiút. Ezért a játékvezetők véglegesen kiállították, aki a sérelmét úgy torolta meg, hogy gyomorszájon vágta a bírót. A mérkőzés félbeszakadt, a bátori játékosok megfékezték a magáról megfeledkezett társukat. A fegyelmin a játékos nem jelent meg, a távollétében három évre tiltották el.

Húsz éve írtuk 1999. május 12., szerda Visszaesett a benzinturizmus

A vám- és pénzügyőrök tapasztalatai szerint az előző év hasonló időszakához képest jelentősen visszaesett a határforgalom azon része, amelyet üzemanyag-turizmus névvel illethetünk. Március 17-től naponta csak egyszer lehet üzemanyag utáni vámfizetés nélkül átlépni a határt. Ezt a rendelkezést az utazók kénytelenek voltak tudomásul venni. Az első időszakban azt a trükköt vetették be a seftelők, hogy sorra járták az átkelőket. A számítógépes adatfeldolgozás bevezetése miatt azonban megcsappant a „csencsfordulók” száma.

A malacok krumplija

2019, május 6 - 19:06

Szabó Győzőről eddig is több fórumon megjelent, hogy nyírbátori születésűként gyakran visszatért Szabolcs-Szatmár-Beregbe. Az viszont az újdonság erejével hatott, hogy dombrádi kötődésű is. Ez derült ki a Nők Lapja egyik áprilisi számából a színészről.

Gőzölgő fazék

– Nagymamámék Dombrádon laktak, és az udvarban mindenféle állatkákat tartottak. Egyszer rosszalkodtam, ezért bezártak egy órára a kamrába. Ahogy ücsörögtem, finom illatot éreztem, ott gőzölgött egy fazék krumpli. Lehámoztam a héját és megeszegettem. A nagyszüleim jöttek értem egy óra múlva, és elkezdtek iszonyatosan nevetni – a malacoknak szánt krumplit ettem meg. Annyira finom volt, hogy azóta bármikor, ha megérzem a héjában főtt krumpli illatát, visszarepülök a gyerekkoromba.

Az írásból az is kiderült, hogy ki volt Szabó Győző első szerelme.

– Egy nyolcadik osztályos lány. Írtam neki egy négysoros verset, amit aztán soha nem küldtem el. Harminc évvel később találkoztunk, véletlenül kiderült, hogy ő az, akkor bevallottam neki mindent, és nevettünk egy jót. Már a nevére sem emlékeztem, de az arca világosan élt a fejemben. Ez olyan lehet, mint Molnár Ferencnél, szerinte a halottaink akkor halnak meg igazán, amikor már az arcukra sem emlékszünk.

KM

Fidesz-KDNP-sajtótájékoztató: Nem pártpolitikai kérdés, hanem nemzeti ügy

2019, május 6 - 18:44

A Fidesz alelnöke és országgyűlési képviselője kifejtette: a május 26-ai EP-választásnak óriási tétje van, hiszen nem mindegy, hogy a bevándorláspárti vagy a migrációellenes erők kerekednek felül az Unióban. – Csak utóbbi esetben fordulhat jobbra Európa sorsa, tudhatjuk biztonságban magunkat, keresztény kultúránkat, hagyományainkat. Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem nemzeti ügy, amit jól mutat az is, hogy az Orbán Viktor 7 pontos javaslatcsomagját, így a bevándorlók távol tartását, bizony, nem kevés ellenzéki szavazó is támogatja – mutatott rá Kubatov Gábor. Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője elmondta: eddig mintegy 25 ezren írták alá a miniszterelnök programját támogató aláírásgyűjtő íveket a választókerületben. – Minél nagyobb győzelmet aratunk az EP-választáson, annál erősebb lesz a hangunk, kiállásunk a Brüsszelben – tette hozzá.

Fidesz-KDNP-sajtótájékoztató: A bevándorlást meg kell állítani!

2019, május 6 - 18:26

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője a május 26-i európai parlamenti választás tétjére hívta fel a figyelmet. – A bevándorlást közösen kell megállítanunk! A kérdés az, hogy a bevándorláspárti vagy a bevándorlásellenes erők győzedelmeskednek. Mi az utóbbi álláspontot képviseljük, és szeretnénk továbbra is képviselni az Európai Parlamentben. Meg kell védenünk Európa határait, az indentitásunkat és a kereszténységet! – emelte ki dr. Vinnai Győző. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes hozzátette: egyedül Orbán Viktor az egyetlen európai politikus, aki a bevándorlással kapcsolatos véleményén semmit sem változtatott az elmúlt négy évben. – A brüsszeli bürokraták nem kérdezték meg az európai embereket a betelepítési kvótákról vagy a migránskártyáról. Ezért is buzdítok szavazásra mindenkit: védjük meg közösen a határainkat! – nyomatékosított a politikus.

A sugárzóan szép kályhák mestere

2019, május 6 - 17:42

Amióta csak az eszét tudja, szereti a szépet. Legyen az egy megkapó forma vagy vonás a szebbik nem nagyra becsült képviselőin, egy gyönyörű természeti táj, amelyet felhőközelből megcsodálni még a pilótavizsgát is megéri letenni, vagy éppen a képzőművészeti alkotások, amelyekkel fölékesített otthona inspiráló környezetet nyújt a mindennapi munkához. Ahhoz az értékteremtő tevékenységhez, amelyet Tóth Béla kályhásmester minduntalan tökéletesített, hogy az ő keze nyomán is hasznos, egyszersmind esztétikai élményt nyújtó alkotások születhessenek.

Édesapjától tanult

A mátészalkai iparos maga tervezte és építette kályhái mellett melegedve a boldog tulajdonosok évtizedek múltán is elismeréssel emlegetik mesterségbeli tudását. No meg jó kedélyét, életszeretetét, amelyet a napokig tartó cserépkályharakás közben volt szerencséjük megtapasztalni nem csupán a magyar, de az osztrák, német, olasz vagy éppen skandináviai megrendelőinek.

A ma már nyugdíjas Tóth Béla úgy hat évtizede édesapjától tanulta a mesterséget, aki pedig a felvidéki Eperjes kályhacsempe gyárában pallérozódott. A fiú olyan szinten sajátította el a szakma csínját-bínját, hogy idővel már úgy beszéltek róla, mint a szakma művészéről, aki a kályháihoz a csempéket, azok mázát is maga készíti, s égeti ki a saját kezűleg épített kemencében.

A kézműves, minőségi csempéinek, a belőlük rakott „okos” kályháinak köszönhetően rengeteg helyen dolgozott. Nem számolta ugyan, de akár több ezer cserépkályhát, kandallót, kemencét is rakott az elmúlt évtizedek alatt.

Kezdetben, úgy a 70-es évek tájékán az ifjú kályhás addig törte a fejét egy hatékonyabb fűtési módszeren, amíg meg nem valósította a kokszfűtéses, vízteres cserépkályhát. Ez jóval kényelmesebb fűtést tett lehetővé, de az akkor kaphatótól keményebb, erősebb csempéket igényelt. Mivel ilyet hiába keresett az országban, elhatározta: saját kerámiaüzemet hoz létre.

A megcélzott kiváló minőséghez ugyanilyen alapanyagra volt szüksége, amilyet legközelebb csak Nógrádban bányásztak. Tóth Béla odautazott, és mivel „hazulról érkezett”, egy-kettőre el tudta intézni, hogy az ő kis üzemének mindig a legjobb agyagból jusson.

Elindult a gyártás, és egy évtizeden át szépen ment is az új fajta, vízteres kályhák készítése, mígnem a vezetékes gáz elérte Szatmár-Bereget is, ami véget vetett a cserépkályhák virágzó korszakának.

A kályhásmester feje fölött gyülekező sötét fellegek azonban a rendszerváltozás után egy-kettőre eloszlottak.

Jó befektetés volt

– Az emberek vállalkozásokat indítottak, közöttük hamarosan létrejött egy gazdagabb réteg, akik már megengedhettek maguknak drágább holmikat, így komolyabb kályhákat, elegánsabb kandallókat is – emlékszik vissza a két-három évtizeddel ezelőtti konjunktúrára Tóth Béla. – A piaci változások keltette új kihívásra készen álltam a csempés válasszal, ám a nagy méretű, tűzálló­üveg-betétes, látványkályhaajtó hiánycikk volt. Sebaj, megterveztem a szükséges típusokat, megszerveztem a gyártását is egy ügyes békéscsabai fémiparossal, akinek inkább megfinanszíroztam az indulást, csak hogy elkezdődhessen a sorozatgyártás.

Mint mondja, jó befektetés volt. Az ajtók beváltak, vitték a kollégák, mint a cukrot. Végül egy gyár másolni kezdte az ajtókat, de még így is megtollasodott belőle a csabai iparostárs is.

A szalkai kerámiaműhelyben kézzel formáznak minden egyes csempét, s a megfelelő színű máz alkotó­elemeit is itt állítják össze.

Tóth Béla csempéiről, az oktatópilóta-vizsgával sárkányrepülőző kályhásmester által, a levegőből sokszor megcsodált természet gyönyörű színei köszönnek vissza.

– Galambos Béla –

Időjárás-jelentés – 2019. május 6.

2019, május 6 - 17:33

Időjárási helyzet Európában

Nagy kiterjedésű ciklon örvénylik az Atlanti-óceán felett, ami egyelőre távol van az európai partoktól, szakadozott, vékony felhőzete éri csak el a Brit-szigeteket. Ugyancsak alacsony légnyomás alakítja Skandinávia időjárását, ami ott sok felhőt generál, és több helyen esik az eső is. A legmagasabb nappali hőmérséklet arrafelé 4 és 10 fok között alakul. Egy hosszan elnyúló frontrendszer hullámzik Oroszországtól Belorusszián és a Keleti-Kárpátokon át a Földközi-tenger középső medencéjéig. E mentén sok a felhő, és többfelé esik az eső. Különösen a Kárpát-medence környezetében, a Balkánon, illetve Olaszország északi részén esik jelentős mennyiségű, 10 mm-t meghaladó csapadék, de a hegyekben, és a hevesebb gócokban 20-50 mm is előfordul. Az eső mellett az Alpokban több helyen havazás is előfordul. Az említett front két oldalán jelentős a hőmérséklet-különbség: a meleg, keleti oldalán 20, 25, a hideg oldalán 9, 14 fok között változik a csúcshőmérséklet. A csapadékos időjárással ellentétben az Alpoktól nyugatra és a Pireneusi-félszigeten száraz idő van, több órára kisüt a nap. Északabbra hűvösebb légtömeg helyezkedik el, csak néhol emelkedik 15 fok közelébe a hőmérséklet, azonban Dél-Spanyolországban és Portugáliában néhol már 27 fok is előfordul. A Kárpát-medencébe hideg, és kedden már szárazabb légtömeg érkezik, ezért itt is véget ér a napok óta tartó csapadékos idő.

Előrejelzés az ország területére kedd estig

Túlnyomóan borult idő várható, majd estétől nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Kedden a legtöbb helyen kisüt a nap, majd napközben gomolyfelhők képződnek, és felhőátvonulások várhatók, a legkevesebb napsütés a keleti megyékben várható. Délután még többfelé kell esőre, záporra számítani, de fokozatosan szűnik a csapadék, legtovább a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti felén eshet. Éjfél után már sehol sem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős, a Dunántúl északi részén, illetve a Zemplén térségében viharos lökések kísérik. Éjszakára veszít erejéből a szél, de erős lökések még ekkor is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 7 fok között alakul, a szélvédett nyugati és északi tájakon talaj menti fagy is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 13 és 16 fok között valószínű.

– MTI –

Kihirdették a Kisvárdai Járásbíróság meseíró pályázatának díjazottjait

2019, május 6 - 16:47

A pályázati felhívásra Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 22 általános iskolájából 94 pályamunka érkezett. A meseírók közül tízen részesültek díjazásban, két korcsoportban. Az I., II., III. helyezettekről szakmai bírálóbizottság döntött Marczinkó István – a TIT Kisvárdai Szervezetének vezetője – elnökletével. Két tanuló a bíróság dolgozói által leadott szavazatok alapján különdíjban részesült. A díjazottak oklevelet és ajándékcsomagot kaptak, s a szervezők elismerték a felkészítő tanárok munkáját is.

A megjelenteket Kapinné dr. Farkas Gyöngyi a járásbíróság elnöke köszöntette, majd dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke méltatta a „Nyitott Bíróság” program jelentőségét és eddigi eredményeit, s támogatásáról biztosította a programban való résztvevőket a jövőre nézve.

Leleszi Tibor polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy a bíróság és az önkormányzat a köztük létrejött kulturális együttműködési megállapodásnak köszönhetően számos sikeres pályázatot és rendezvényt tud maga mögött. A pályázatot Marczinkó István értékelte, a pályaműveket pedig Técsi Jánosné méltatta.

Az ünnepség után a vendégek megtekintették a bíróság épületét, tárgyalótermeit és kezelőirodáit.

– Dr. Resán Dalma, sajtószóvivő –

Ki hogyan élte meg a mai érettségit?

2019, május 6 - 16:39

– Mivel 1919-ben hunyt el Ady Endre, a százéves évforduló miatt sokan biztosra vették, hogy a költő „felbukkan” majd az idei magyar érettségin, de nem így történt. A műveltségi feladatsort viszonylag könnyűnek találtam, a műértelmezéssel és a reflektálással is ügyesen boldogultam. Humán beállítottságú lévén talán érthető, hogy a keddi matematika és a pénteki német nyelvi vizsgát érzem nagyobb kihívásnak. Úgy érzem, amire csak képes voltam, kihoztam magamból a hétfői vizsgán, így fogok tenni ezután is – nyilatkozta Zsuzsa.

A középszinten vizsgázó Szalai Virág optimizmusát sem hervasztotta le a magyar feladatsor, mint mondta: az idő szorítása ellenére is teljesíthető volt, s elégedett a teljesítményével. A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákja az érvelést választotta, a szinkronizált vagy feliratos filmek témafelvetést érdekesnek és aktuálisnak találta, s az utóbbi mellett tette le a voksát.

– Aztán a vers összehasonlítást választottam (egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-költeményt kellett összehasonlítani – a szerk.), szerintem nem döntöttem rosszul, tudtam, milyen szempontok szerint és milyen terjedelemben kell papírra vetnem a gondolataimat a siker érdekében. Az elmúlt nyolc évben mindig kitűnő voltam magyar nyelv és irodalomból, ezért nem izgultam különösebben – mesélte Virág.

A magyar nyelv és irodalom vizsgán túl vannak a végzősök, kedden jöhet a matek Nyíregyháza – A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 tagintézményében összesen 1023-an érettségiznek az idén, a tagintézmények közül 8 Nyíregyházán, egy Tiszavasváriban és egy Tiszalökön található. Hétfőn a vizsgázók magyar nyelv és irodalomból adtak számot tudásukról, minden intézményben zavartalanul... Tovább a cikkhez

Érdemes várni a szabadtéri szezont!

2019, május 6 - 16:10

Hogy mi a közös Hernádi Juditban, Détár Enikőben és Kern Andrásban? Egyrészt természetesen az, hogy mindannyian kiváló művészek, másrészt az, hogy hamarosan Nyíregyházán láthatja őket a színházszerető közönség. A Rózsakert Szabadtéri Színpadon a legmodernebb hang-, fény- és színpadtechnikával az idén nyáron június 14. és augusztus 17. között összesen tíz hétvégén várják jobbnál jobb előadások a nézőket, akik szerdánként kiváló filmeket is láthatnak a tavaly teljesen megújult szabadtéri színpadon.

Gazdag kínálat

– A felújítás miatt az elmúlt évben csak két estén tudtuk szórakoztatni a színházat kedvelőket, most azonban minden eddiginél gazdagabb kínálat várja a közönséget a Rózsakert Szabadtéri Színpadon – mondja a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, Kirják Róbert.

– A megújult infrastruktúra, a legmodernebb fény- és színpadtechnika immár lehetővé teszi, hogy olyan előadásokat is Nyíregyházán lássunk vendégül, amelyeket korábban nem tudtunk, ezzel együtt pedig egy régi adósságunkat is törleszthetjük. A VIDOR Fesztivál színházi előadásai között ugyanis, bár lett volna rá igény, korábban nem voltak zenés vígjátékok, ezért azt találtam ki, hogy a szabadtéri színpadon megszervezzük a Zenés VIDOR Nyár sorozatot. Ennek darabjai ugyanúgy versenyeznek, mint a fesztivál előadásai, a VIDOR-zsűri értékeli majd őket. A Zenés VIDOR Nyár programjának előadásai egytől egyig nagyszerű szórakozást ígérnek, biztos vagyok abban, hogy a nézők tetszését is elnyerik a vendégjátékok, amelyekre a jegyek már kaphatók.

– A Budapesti Játékszín sikerdarabját, a Menopauzát két egymást követő estén is műsorra tűztük, mégpedig azért, mert az előadás annyira népszerű, hogy a fővárosban órák alatt elfogynak rá a jegyek, de ez, ismerve a témáját, a benne szereplő zseniális színésznőket (Hernádi Judit, Szulák Andrea, Tóth Enikő és Náray Erika) és a közkedvelt dalokat, nem is csoda. A kaposvári Csiky Gergely Színház a Tanulmány a nőkről című zenés darabbal érkezik, a rendező Tasnádi Csaba, a főszerepben három nő, három korosztály, három különböző indok a válásra. Az önfeledt szórakozást kínáló komédiában olyan slágerek csendülnek fel, mint a Nem leszek a játékszered, a Darabokra törted a szívem, az Egy szál harangvirág vagy a Most kéne abbahagyni. Biztosan sok nézőnknek eszébe jut a darab egykori sikeres nyíregyházi bemutatója – bízom benne, hogy közülük is sokan lesznek kíváncsiak a kaposvári feldolgozásra.

Nóti Károly, Fényes Szabolcs és Szenes Iván jegyzik a Nyitott ablak című zenés vígjátékot, amelyet a veszprémi Petőfi Színház társulata Szi­lágyi Tibor rendezésében mutat be a szabadtéri színpadon. A Turay Ida Színház A férfiak a fejükre estek című zenés vígjátékában fantasztikus színésznők – Sztárek Andrea, Détár Enikő, Xantus Barbara – énekelnek: becsapott, megalázott, válófélben lévő feleségeket alakítanak.

Fantasztikus színházi élmény

– Lélekről, esendőségről, vágyakozásról, útkeresésről szól a Veres 1 Színház előadása, a Csoportterápia, amelyben a Nyíregyházáról indult és azóta is nagy közönségkedvenc Mészáros Árpád Zsolt is játszik, de a népszerű művészt a komáromi Magyarock Dalszínház musicalje, A púpos főszerepében is láthatja a közönség – sorolja az előadásokat Kirják Róbert, aki arra kéri a nézőket, hogy ne riassza el őket, ha esetleg egy-egy darabban nem látnak ismerős neveket. – Bízzanak bennünk: olyan előadásokat hozunk Nyíregyházára, amelyek méltók a VIDOR színházi versenyprogramjához, és amelyek fantasztikus színházi élménnyel ajándékozzák meg a közönséget – mondja az ügyvezető igazgató.

Kiváló filmek

Az érdeklődőket a Zenés VIDOR Nyár mellett további négy előadás is várja, ezek közül kettő a színház saját produkciója. Az egyik a Delila, amely a következő évad első bemutatója lesz, és amelyet az Illatszertárral számos szakmai díjat begyűjtő Mohácsi János rendez – az olvasópróbák már elkezdődtek –, a másik pedig a Meseautó, az idei évad sikerdarabja. A miniszter félrelép című komédiát a budapesti Bánfalvy Stúdió mutatja be, a főszerepben Gesztesi Károllyal, Bánfalvy Ágnessel és Beleznay Endrével, a szabadtéri szezon pedig Kern András Lövölde tér című zenés estjével zárul: a Kossuth-díjas színész olyan vendégekkel érkezik, mint amilyen Hernádi Judit és Heilig Gábor.

A kellemes nyárestékre nemcsak színházi előadásokat, de nyolc kiváló mozifilmet is kínál a nézőknek a szabadtéri színpadot működtető Móricz Zsigmond Színház.

Szerdánként várják majd a mozirajongókat, a kínálatot pedig úgy válogatták össze, hogy kicsik és nagyok egy­aránt találjanak nekik tetsző alkotást, így olyan nagyszerű filmeket vetítenek le, mint amilyen a Forrest Gump, a Keresztapa, a Shrek, a Ryan közlegény megmentése, a Ha eljön Joe Black, a Madagaszkár, az Egy asszony illata és a Diszkópatkányok.

 

SZA

Előadások a szabadtéri színpadon

Június 14., péntek
20.30: Delila, Móricz Zsigmond Színház

Június 22., szombat és június 23., vasárnap
20.30: Menopauza, Játékszín

Június 29., szombat
20.30: Tanulmány a nőkről, Kaposvári Csiky Gergely Színház

Július 6., szombat
20.30: Nyitott ablak, Veszprémi Petőfi Színház

Július 14., vasárnap
20.30: A férfiak a fejükre estek!, Turay Ida Színház

Július 19., péntek
20.30: Csoportterápia, Veres 1 Színház

Július 26., péntek
20.30: A púpos, Magyarock Dalszínház

Augusztus 3., szombat
20.30: A miniszter félrelép, Bánfalvy Stúdió

Augusztus 9., péntek
20.30: Meseautó, Móricz Zsigmond Színház

Augusztus 10., szombat
20.30: Meseautó, Móricz Zsigmond Színház

Augusztus 17., szombat
20.30: Kern András zenés estje

A magyar nyelv és irodalom vizsgán túl vannak a végzősök, kedden jöhet a matek

2019, május 6 - 15:58

Hétfőn a vizsgázók magyar nyelv és irodalomból adtak számot tudásukról, minden intézményben zavartalanul, rendkívüli esemény nélkül kezdődtek el a vizsgák – nyilatkozta portálunknak Gurbánné Papp Mária, a centrum főigazgatója. Elmondta azt is, hogy az ágazati és ágazaton kívüli szakmai vizsgatárgyak írásbelije május 15-én, szerdán lesz.

– A vizsgaidőszak a tanároknak ugyanolyan izgalommal, feszültséggel jár, mint a fiataloknak. Nekünk a szervezésben a vizsgák szabályos és gördülékeny lebonyolításában kell helyt állnunk. Ami azzal az adminisztráció-halmazzal kezdődött, amely minden évben megelőzi a vizsgákat. Az Oktatási Hivatal felületén igazoltuk, hogy a diákok minden vizsgafeltételnek eleget tettek, beleérte az 50 órás önkéntes szolgálatot is – mondta el Pivonka Szilvia a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója. – Az írásbelik napján reggel 7 előtt az iskolaigazgatók személyesen veszik át a megyeházán a tételeket, így történt ma is, én vittem a a feladatlapokat a Wesselényibe. Szabály, hogy a diákok fél órával az írásbelik előtt foglalják el a helyüket, megkapják a feladatokat, onnantól már csak arra koncentrálnak. A magyar nyelv és irodalomról optimistán jöttek ki, különösebb meglepetés nem érte őket, azt kívánták, az előttük álló tantárgyakból is bárcsak többször átvett, jól begyakorolt törzstananyagot kapjanak. A továbbiakban jön a matematika, történelem és az angol. Ami „nagy falat” lesz nálunk, hiszen más iskolákból összesen 180 végzős plusz 70 saját diákunk írja meg az angolt emelt szinten. Egy ilyen nagy létszám az egész iskolát érinti: felügyelő tanárok kellenek 18 tanterembe a folyosókra, és az esetleges helyettesítésről is gondoskodni kell – fűzte hozzá Pivonka Szilvia.

Jól működött az elektronikus hírközlő hálózat a Nyíregyházi Járásbíróságon

2019, május 6 - 15:52

A deviza alapú kölcsönszerződésből eredő tartozás megfizetésére folyamatban lévő ügyben a bíróság szükségesnek tartotta egy dunántúli lakóhellyel rendelkező tanú meghallgatását. Annak érdekében, hogy a tanú ne utazzon több száz kilométert, a bíróság elrendelte elektronikus hírközlő hálózat útján történő meghallgatását és őt a Szentendrei Rendőrkapitányságra idézte.

A Szentendrei Rendőrkapitánysággal az elektronikus kapcsolat akadálymentesen létrejött és az egész meghallgatás zökkenőmentesen zajlott. Még arra is lehetőség volt, hogy a bíróság a dokumentum szkenner segítségével a tanú elé tárjon lényeges ügyiratokat. Mindenképpen gyors és költségtakarékos megoldásról van szó. – nyilatkozta Breczkáné dr. Békési Gabriella eljáró bíró.

A Nyíregyházi Járásbíróságon ez volt az első alkalom, hogy civilisztika ügyszakban az elektronikus hírközlő hálózatot használták.

– Dr. Resán Dalma, sajtószóvivő –

Ha szól a vészcsengő

2019, május 6 - 15:38


A kifejezés hordozza a lényeget: valami egész és kerek. Mégis, jön a kérdés: melyek azok a tényezők, amelyek hatást gyakorolnak életünk minőségére? A felsorolásból nem maradhatnak ki a természeti és környezeti hatások, a civilizációs ártalmak, ahogyan az egyén társadalmi státusza, anyagi helyzete és mentális állapota sem, amelyek ugyancsak befolyásolják, milyen hosszú életet élhet. De ha elfogadjuk azt a tényt, hogy az egészségügyi ellátás 11 százalékban, a környezeti tényezők 19, genetikai örökségünk 27, életmódunk 43 százalékban befolyásolja egészségünket, el kell ismerni saját felelősségünket is, és lajstromba venni, mit teszünk meg saját magunkért. Vagy mit mulasztunk el… Lehet, hogy nem elég jól összeválogatni ételeinket a vasárnapi ebédhez, rapid edzésekbe kezdeni a fürdőruhaszezon előtt, ugyanakkor az egyik cigit gyújtjuk a másik után, miközben ordítozva állunk a dugóban…

Amikor képesek leszünk saját magunk ellenőrizni és kézben tartani egészségünket, hosszú távú döntéseket hozni jobb közérzetünkért és jelezni magunk felé, ha káros hatások érnek bennünket, talán majd egy egészségtudatosabb útra léphetünk, különben szervezetünk úgyis megnyomja a vészcsengőt!

– Kanalas Ottilia –

Utcai piknik lesz a belvárosban

2019, május 6 - 14:53

Egyáltalán nincs kizárva, hogy lezárják a belvárost, sőt, tényként érdemes elkönyvelni: május 11-én, szombaton 14 órától 18 óráig Nyíregyházán a Dózsa György utca Vay Ádám körút és Nyár utcai közötti szakaszán az utca kijelölt részére nem hajthatnak be gépkocsival. Az utcai piknikkel a szervezők azt szeretnék érzékeltetni, hogy a megyeszékhely a gyalogosok barátja.

– Önkormányzatunk stratégiai törekvése a közlekedés fejlesztése. Ebbe beletartoznak az útépítések, a kerékpárút-hálózat növelése, a korszerű buszok, az intelligens zebra, és még hosszasan sorolhatnánk a pozitív újításokat. Fontos a nemzetközi kitekintés, ezt a célt szolgálja a 9 országot és 16 partnert tömörítő CityWalk-projekt, amelynek Nyíregyháza is tagja – vezette fel a hétfői sajtótájékoztatót Jászai Menyhért alpolgármester, majd átadta a szót Kézy Bélának, a MEGAKOM Tanácsadó Iroda ügyvezetőjének, a CityWalk szakértőjének.

– Természetesen nem autómentes várost vizionálunk, hanem azt, hogy minél többet gyalogoljunk.

Minden lehetőséggel élni kell manapság, amitől gyalogosbarátabb lehet egy település. Nyíregyházának kiválóak az adottságai e téren. A CityWalk projekt résztvevőjeként arra kell törekedni, hogy minél inkább megfeleljen a megyeszékhely az elvárásoknak, ezért készül el a projekt végére a város sétálhatósági, gyalogosbarát stratégiája.

Szombaton 14 órától az utcai pikniken azt hirdetik, hogy miért jó, hasznos és érdekes a gyaloglás. Fellép a RE-flex Moderntánc Stúdió, a Terne Cserhaja együttes, a No Dress Code Acoustic, az érdeklődők találkozhatnak Helebrandt Máté gyalogló olimpikonnal, lesz streetball, mini tenisz, aszfaltrajzverseny, tehát érdemes odasétálni, elgyalogolni szombat délután.

LTL

Lecsaptak a zsaruk! Vajon hány nyíregyházi diák lógott ma a suliból?

2019, május 6 - 14:19

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a kiskorú diákok tanítási időben történő csellengésére, az áldozattá és az elkövetővé válás megelőzése érdekében. Legutóbb 2019. május 6-án a Bűnmegelőzési Osztály munkatársai a Nyíregyházi Rendőrkapitánysággal együttműködve ellenőrizték Nyíregyháza belvárosában az iskolaidőben felügyelet nélkül csellengő, tanköteles korú diákokat.

A rendőrség rendszeresen tart ifjúságvédelmi ellenőrzéseket. A program célja kettős: a fiatalok felelősségérzetének fokozása, valamint védelmük, hogy az iskolakerülés, vagy a szökés ideje alatt ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

A rendőrség a szülők felelősségre is felhívja a figyelmet! Időnként ellenőrizzék és bizonyosodjanak meg arról, hogy gyermekük valóban beért-e az iskolába és érdeklődjenek a pedagógusoktól, hogy minden tanórán jelen volt-e! Amennyiben arra gyanakodnak, hogy a gyermek iskolaidőben tanulás helyett a csellengést választja, beszélgessenek el vele és tisztázzák az iskolakerülés okát, keressenek közösen megoldást az esetleges problémákra!

A bűnmegelőzési szakemberek fiataloknak szóló tanácsai:

  • Tudj nemet mondani arra, ha barátaid alkohollal, vagy cigarettával kínálnak!
  • Nem attól lesz valaki felnőtt, ha legális vagy illegális drogokat fogyaszt!
  • A droghasználat során minden esetben kialakul a függőség a szerrel kapcsolatban, ezért a legjobb, ha nem is próbálod ki azokat!
  • A kínálásra mondj nemet és egyben javasolj egy másik lehetőséget a szabadidő hasznosabb eltöltésére!
  • A kábítószerrel kapcsolatban minden magatartást büntetni rendel a törvény, a fogyasztásától kezdődően, a szerrel történő kereskedelemig!

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –

Katonai járművekkel találkozhatunk Hajdú-Bihar és Szabolcs útjain

2019, május 6 - 14:07

A lakosság megértését és türelmét kérik, valamint felhívják a gépjárművekkel közlekedők figyelmét, hogy körültekintően közelítsék meg a katonai járművekből álló menetoszlopokat.

Felmérés: a gyermekvállalási korban lévők bizakodva várják az új családtámogatások indulását

2019, május 6 - 13:54

A közlemény szerint az ezer, 18-45 éves ember megkérdezésével áprilisban végzett reprezentatív felmérés válaszadói egyetértenek abban, hogy a családvédelmi akcióterv pozitívan befolyásolja a magyar családok helyzetét.

A válaszadók háromnegyede elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben igénybe veszi valamelyik támogatást, és több mint a fele tervezi, hogy a következő öt évben gyermeket vállal.

Mint írták, a megkérdezettek nagy többsége egyetért azzal, hogy az intézkedésekkel olyan segítséget kaphatnak a magyar családok, amely hosszú távon kiszámítható és biztonságos jövőt ígér számukra.

A gyermekesek a 7 intézkedésből átlagosan 5,1-ről mondták azt, hogy javítja a családok helyzetét, a gyermektelenek átlagosan 5,2-ről nyilatkoztak hasonlóan.

A válaszadók közül a legtöbben (84 százalék) a bölcsődei férőhelyek bővítését értékelték pozitívan, 77,8 százalékuk a gyermekek utáni jelzáloghitel-elengedést, 76,8 százalékuk a fiatal házasok babaváró támogatásának bevezetését, 75,8 százalékuk a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét, 74,8 százalékuk pedig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítését. A válaszadók kétharmada szerint a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye és a nagyszülői gyed is megkönnyítheti a családok mindennapjait.

A megkérdezettek 51 százaléka bölcsődei ellátást venne igénybe (20,7 százaléka három éven belül biztosan), 47,4 százalékuk kihasználná a csok-kölcsönt (18,7 százalék már a következő három évben), a válaszadók 39 százalékának pedig a babaváró támogatást jelent vonzó lehetőséget (16 százalék a következő három évben igénybe is venné).

A babaváró támogatás elsősorban az egygyermekesek és a gyermektelenek, míg a csok-kölcsön a többgyermekesek körében népszerű. A közvélemény-kutatás szerint a bölcsődei ellátást a jelenleg még gyermektelenek 13,2 százaléka használná ki, az egygyermekesek 32,5 százaléka, a nagycsaládosoknak pedig 22,8 százaléka venné igénybe.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénybevételét a nagycsaládosok 26,7 tervezi, de a kétgyerekesek 7,5 százaléka és az egygyerekesek 6,9 százaléka is szeretne 3 éven belül élni a lehetőséggel.

A jelzáloghitel-elengedés lehetősége az összes megkérdezett 37,2 százaléka, míg a négygyermekes nők szja-mentessége és a nagyszülői gyed 21,4, illetve 21,7 százalék számára tűnik vonzó lehetőségnek.

Arra a kérdésre, mennyi az ideális gyermekszám egy családban Magyarországon, a válaszadók 40 százaléka kettőt, 49 százaléka pedig hármat jelölt meg. A gyermekek tervezett száma a válaszok alapján átlagosan 2,33. A válaszadók 54 százaléka azt mondta, hogy a következő öt évben szeretne gyermeket.

A telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást 2019 áprilisában, ötszáz 18-45 éves férfi és ötszáz nő megkérdezésével végezték. Az országos, területileg reprezentatív mintában ötszáz gyermektelen, kétszáz egygyermekes, kétszáz kétgyermekes és száz három- vagy többgyermekes szülő szerepelt.

– MTI –

Szabadtéri főzés mínusz 70 fokban, avagy mindennapok az Antarktiszon Antarktisz - Cyprien Verseux gleccserkutató és asztrobiológus, aki jelenleg a világ egyik legtávolibb kutatóbázisán, az Antarktiszon található Concordia állomáson dolgozik. Egy olyan elszigetelt, barátságtalan környezetben, amelynél még a Földtől mintegy 400 kilométernyire keringő Nemzetközi Űrállom... Tovább a cikkhez

“Házhoz megyünk” Fehérgyarmaton

2019, május 6 - 13:50


A rendőrség a 2015 őszén útjára indított „Házhoz megyünk” elnevezésű országos kampánysorozatot idén is folytatja. A programban – az eddigiekhez hasonlóan – a rendőrség mellett részt vesznek az érintett önkormányzatok, a helyi polgárőrség, az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara területi képviselői, szakemberei. Az országos kampánysorozat fő célja, hogy szakemberektől származó információk közreadásával a rendőrség segítse a közbiztonság növelését és javítsa az állampolgárok önvédelmi képességét.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a prevenciós programmal legközelebb 2019. május 9-én 9-11 óráig Fehérgyarmaton, a Szamos-Coop ABC-ben várják az érdeklődőket. A szakemberek az információs pontokon tájékoztatást adnak a különböző korosztályoknak megfelelő bűnmegelőzési programokról, illetve igény esetén személyes tanácsadásra is lehetőség nyílik a vagyonvédelem, az internet veszélyei, a drogprevenció, az áldozatvédelem és a családon belüli erőszak témakörében. A megjelentek a helyszínen a „BikeSafe” programba ingyenesen regisztráltathatják kerékpárjukat.

A kerékpárlopások megelőzése érdekében fogadják meg a rendőrség bűnmegelőzési ajánlásait

1. Drágább kerékpárról készítsen fényképet, vásárláskor az alvázszámát, egyedi azonosítóját jegyezze fel!
2. Minden esetben zárja le kerékpárját, még ha csak rövid ideig hagyja is magára!
3. A zár legyen mindig arányban a kerékpár értékével!
4. Közterületen a biciklit lehetőleg forgalmas helyen, fix ponthoz lakatolja hozzá úgy, hogy arról ne lehessen leemelni!
5. Abban az esetben, ha hosszabb időre zárja le kerékpárját, csak a szükséges kiegészítőket hagyja rajta.
6. Regisztrálja biciklijét a rendőrség által elindított “BikeSafe” vagyonvédelmi programban, melyről bővebb tájékoztatást a www.bikesafe.hu honlapon keresztül olvashat.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –

Elemzők szerint a kedvezményes áfa kivezetése miatt csökkent az építési engedélyek száma

2019, május 6 - 13:47

A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn tette közzé, hogy az első negyedévben 3661 új lakás épült, 7,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9639 volt, 2,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly március végén.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek küldött elemzésében úgy látja, hogy a kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása már tükröződik az építési engedélyek megtorpanásában, azonban a családvédelmi akcióterv új lendületet adhat az építkezéseknek.

A Takarékbank elemzője szerint az idén és jövőre jelentős lakásátadási hullámra lehet számítani, amit némileg lassíthat, hogy 2023-ig kaptak haladékot a kedvezményes lakásáfa megtartására a tavaly november 1. előtt építési engedéllyel rendelkező lakásokra.

A társasházépítések és az ingatlanfejlesztések döntő része Budapesten zajlik, a lakásátadások száma idén és jövőre a fővárosban meghaladhatják a 10 ezret, országosan pedig a 25 ezret. A kivitelezéseket ugyanakkor hátráltatja a munkaerő- és kapacitáshiány, egyes tervezett társasház beruházásokat már visszavontak, így feltehetően nem épül annyi lakás, mint ahány engedély kiadására sor került – írja Suppan Gergely.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt emelte ki, hogy a kiadott építési engedélyek száma éves szinten Budapesten és a nagyobb városokban esett vissza leginkább, 8-9 százalékkal. Szerinte is nagy szerepe lehet ebben az 5 százalékos áfa év végi kifutásának, mivel 2020-tól újra 27 százalékra emelkedik a lakásáfa.

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a városokban visszaesés tapasztalható, a községekben, a tavalyi első negyedévhez képest 46 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, ami egyrészt a nagyvárosok erőteljes áremelkedése miatt a kisebb településeken megfigyelhető keresletélénkülés, másrészt a közelmúltban a vidéki lakáspiac élénkítésére tett kormányzati bejelentések hozadéka lehet.

Regős Gábor, a Századvég elemzője azt emelte ki, hogy az új lakások optimális éves darabszáma a környező országokkal való összehasonlítás alapján 30 ezer körül lehet, így a tavalyi 18 ezer után még van tere a növekedésnek, amelynek elérését a csok segítheti. Az első negyedévben a korábbinál szerényebb, de még így is határozott volt a lakásépítések számának növekedése. Budapesten az erős bázisidőszaki adat mellett is másfélszer annyi lakás épült, mint egy évvel korábban. Ennél több építkezést csak Pest megyében fejeztek be, míg a lista harmadik helyén Győr-Moson-Sopron megye áll.

A Századvég elemzője kiemelte, hogy azokban a régiókban épül kiemelkedően sok lakás, ahol a munkaerő iránti kereslet is magas, ahova szívesen költöznek az ország más részeiből.

– MTI –

A feltételek javításával bővítené a kerékpározást az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

2019, május 6 - 13:38

Révész Máriusz megjegyezte, hogy a fogyasztás bővülésének köszönhetően 2013 óta csaknem ötödével több autó közlekedik, az üzemanyag-fogyasztás pedig ennél is nagyobb mértékben nőtt. A kerékpározás azonban – mint mondta – enyhítheti az utak túlterheltségét, a biciklizők ráadásul kevesebb időt töltenek betegállományban, mint az autósok. A kormánybiztos ezért a közlekedés újragondolását sürgette, és az újabb ösztönző intézkedések mellett szemléletváltást támogató kampányokat is ígért.

Utóbbi jelentőségét emelte ki a rendezvényen a Magyar Kerékpárosklub elnöke is. Kürti Gábor a nyugati országok tapasztalataira hivatkozva kiemelte, hogy a szemléletváltást célzó ráfordítások sokkal jobban hasznosulnak, mint az infrastrukturális fejlesztések, ezért a kerékpáros mozgalom Magyarországon is elsősorban a meggyőzésre és a példaadásra törekszik. Véleménye szerint biciklizni élmény, ráadásul olcsó és gyors is, ezért üdvözölte, hogy a Bringázz a munkába! kampány a közbeszéd részévé tette a kerékpározást. Kürti Gábor arra számít, hogy a kerékpározás a következő években egyre népszerűbb lesz, a bővülés aránya az általa ismertetett összesítés szerint már az év első négy hónapjában elérte a 3-4 százalékot.

A megnyitón részt vevő cégek vezetői a munkahelyi feltételek megteremtését szorgalmazták a kerékpáros alkalmazottak érdekében. Sárdi Dániel, a Prezi üzemeltetési vezetője elmondta, hogy céges autót nem is tartanak, viszont törekednek a kerékpározás meghonosítására a munkahelyi kultúrában. Molnár Csaba, a Magnet Bank közösségfejlesztési igazgatója az egyéni és önkormányzati kezdeményezések mellett a munkaadók részvételét sürgette a biciklis alkalmazottak ösztönzésében. A vállalatok képviselői szerint a közlekedésbiztonság javítása és az anyagi ösztönzők bevezetése emelné leginkább azok arányát, akik kerékpárral járnának munkába.

A kampányt támogató Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára a környezetkárosítás csökkentése miatt is sürgette a biciklizés népszerűsítését. Botos Barbara a megnyitót megelőzően az MTI-nek elmondta, hogy a klímaváltozás hatásai ma már mindenütt láthatók, ezért vagy alkalmazkodni kell a következményekhez, vagy megelőzni azokat környezetbarát közlekedéssel.

– MTI –

Naptár

«  
  »
M T W T F S S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek