Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 14 óra 17 perc

A győztesek először pergettek ezen a tavon

2017, december 10 - 15:41


– Az idei évtől ajándékoztunk egy vándorserleget is a győzteseknek, amelyet a versenytársaik az elkövetkező – valószínűleg 2018 tavaszán ismét megrendezendő – horgászversenyen tudnak majd elhódítani – tájékoztatta lapunkat Orosz András tógazda.

– A verseny 8 órakor kezdődött, előtte volt még egy finom reggeli. Néhány perccel a kezdés után a mérlegelő csónak máris útnak indult, hiszen az első ragadozókat hamar megfogták a versenyzők. A halakat kizárólag hosszúságra mértük. A megmérettetés hat óra múlva ért véget, az eredményhirdetésen az első három helyezett csapatot, valamint a legnagyobb hal kifogóját díjaztuk. Érdekesség, hogy a győztes csengersimai csapat első alkalommal „villantózott” a Szenkén.

A díjak átadása és a közös fotók elkészítése után a verseny résztvevőit egy frissen főzött körömpörkölttel vendégelték meg a szervezők. A kifogott halak természetesen mind visszakerültek a tóba.

A végeredmény

I. hely: Bóné László – Farkas Róbert

II. hely: Farkas Róbert – Farkas Tamás

III. hely: Kiss Levente – Pál Péter

A legnagyobb hal: Csapó Zoltán fogta

KM

Olykor bánat a rucaöröm

2017, december 10 - 15:37

Arról panaszkodtak szerkesztőségünknek a tunyogmatolcsi horgászok a közelmúltban, hogy a Holt-Szamos felszínén annyira elszaporodott a rucaöröm, hogy nem tudnak horgászni. (Hasonló problémát vetettek fel az ibrányi horgászok is, ők arra panaszkodtak, hogy a vízi növényzet elszaporodása miatt horgászatra alkalmatlan volt nyáron és ősszel a Belfő-­csatorna.)

Védett növény

A Holt-Szamos halgazdálkodási jogával rendelkező Szamosi Élménytér Nonprofit Kft.-től a felvetésre a következő választ kaptuk: a rucaöröm védett növény, nem állhatnak csak úgy neki, hogy kiszedjék a vízből.

Mivel a Holt-Szamos a Natura 2000-es természetvédelmi hálózat része, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz (HNP) tartozik, ezért megkerestük az igazgatóságot kérdéseinkkel. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az ilyen esetekben van-e valamilyen megoldási lehetőség. Lehet-e kérni a növényzet gyérítését, ritkítását? Lehet-e Holt-Szamos ökológiai víznek minősíteni, hogy így megelőzhessék a rucaöröm elszaporodását? Akkor is védett a rucaöröm, ha már esetleg több mázsa a mennyisége? Az igazgatóság nem tart attól, hogy a halak látják a kárát? Kérdéseinkre a következő tájékoztatást kaptuk dr. Kovács Zitától, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójától.

Indokolt esetben lehetséges

– Az érintett terület – a Holt-Szamos Tunyogmatolcs és Hermánszeg között – különleges természetmegőrzési terület része, szerepel a kihirdetésre váró ex lege védett lápok listáján, valamint az Ökológiai hálózat Magterülete.

Az érintett faj, a vízi rucaöröm természetvédelmi oltalom alatt áll, eszmei értéke 5 ezer forint. A természetvédelmi oltalom alatt álló növényfajok állományaival kapcsolatos bármely beavatkozás a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött. A növény ritkításában hatósági jogkörrel a területileg illetékes Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya rendelkezik, a főosztály a jogosult hatósági engedély kiadására.

– Az érintett terület rucaöröm állományának részleges eltávolítását, ritkítását indokolt esetben lehetségesnek tartjuk megfelelő szakmai kontroll jelenlétében, iránymutatásával és érvényes hatósági engedély birtokában. A rucaöröm ritkítására egyébként korábban már volt példa a Tisza-tó kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület esetében.

Természetes a holtágaknál

– A rucaöröm elszaporodását leginkább az okozza, hogy a holtágban nyáron kevés a víz és magas a szerves anyag koncentráció, ami kedvez a vízi növények felszaporodásának. A rucaöröm és a békalencsefajok állományának felszaporodása az eutrofizáció folyamatának indikátora, más néven ez a vízvirágzás. Az eutrofizálódás folyamán az állóvizekben a táp­anyag feldúsul, ezért elszaporodnak az elsődleges termelő szervezetek: a fitoplanktonok, a gyökerező hínárok, a mocsári növények. A holtágaknál természetes az elöregedési, fokozatos feliszapolódási folyamat. A tapasztalt jelenség is ennek a „fejlődésnek” a része – tette hozzá az igazgató.

KM–MML

Nem kell sokat utazni, ha szép tájakat akarunk

2017, december 10 - 14:36


– Gyermekkoromban – olyan 8 éves lehettem –, amikor megtanultam horgászni Rakamazon a morotvánál, rokonok éltek ugyanis a településen. Napjainkban pedig én tanítgatom pecázni a 8 éves unokámat, Ármint, aki Nagyszálláson lakik. Rendszeresen felkeresem a térség vizeit, el szoktam menni Balsára a János-tóhoz, a csobaji és a vissi holtághoz, illetve ide, Kállósemjénbe is szívesen jövök. Ha nem fogok semmit, akkor sem bánkódom, legalább egy jót levegőztem – mesélte Varga István.

– Túl nagy halakat nem fogtam sohasem, úgy 4 kilogrammos lehetett a legnagyobb, amelyik pedig nagy lehetett, annál elszakadt a zsinór, sohasem tudtam meg, hogy valójában mekkora volt. – A János-tavat azért szeretem, mert ott tulajdonképpen vadvízi halakat lehet fogni a Tisza befolyása miatt. A fényképen látható pontyot is ott fogtam.

– Volt egyszer egy tanárnőm, aki bár megjárta Afrikát, mégis azt mondta nekünk, diákoknak: nem muszáj Afrikába menni, hogy szép tájakat lásson az ember, Magyarországon is nagyon sok szép hely van. Ezzel a gondolattal teljesen egyetértek, ezért is keresem fel rendszeresen a térségünkben található tavakat.

Mikor a téli horgászatra kérdezünk rá, a következőt feleli Varga István:

– Szeretek csukára pergetni, de eddig nem sok sikerrel jártam. Az egyik legszebb csukás élményem a gávavencsellői Kacsa-tóhoz kötődik. Pár évvel ezelőtt kis hallal három csukát is megfogtam, s bizony volt közöttük termetesebb példány is.

– KM-MML –

Balog Zoltán: Magyarország abban a helyzetben van, hogy segíteni tud

2017, december 10 - 13:28

A miniszter felidézte, a közép-olaszországi Tolentinóban földrengés pusztított 2016-ban, a város mind a hat temploma életveszélyessé vált és be kellett zárni. A Szent Szív és Szent Benedek-templomot fenntartó társaság vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek írott levelében segítséget kért a templom helyreállításához.

A magyar kormány 150 millió forintot megszavazott erre a célra – emlékeztetett Balog Zoltán. Hozzátette: egy év alatt rendbe hozták az épületet, még mindig ez az egyetlen templom, amelyet megnyitottak a városban.

A miniszter elmondta: az ünnepségen beszélt arról, hogy a történelem során az olaszoktól sok segítséget kapott Magyarország. Kiemelte egyebek mellett, hogy 1956-ban sokan álltak ki Olaszországban a magyarok mellett, sokan segítettek. Ezt Balog Zoltán megköszönte, és jelezte, hogy viszonzásképpen most Magyarország szívesen támogatta ezt az újjáépítést.

A miniszter közölte: többek között találkozott a város polgármesterével is, aki szintén kifejezte háláját a segítségért.

A helyreállított templom felavatására összegyűltek Olaszországban élő magyarok, vasárnap magyar nyelvű misét is tartanak – mondta el Balog Zoltán.

– MTI –

A KENÓ nyerőszámai

2017, december 10 - 13:11

3 8 11 16
20 23 26 28
38 40 46 49
50 56 60 65
67 71 72 75

– MTI –

Körözött gépkocsit szállított Csengersimánál

2017, december 10 - 12:59

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre december 10-én háromnegyed 4-kor egy román honosságú tehergépkocsival közlekedő román állampolgár. Az ellenőrzést végző rendőrök megállapították, hogy a jármű vontatmányán szállított Skoda típusú személygépkocsit a Schengeni Információs Rendszerben (SIS) a szlovák hatóságok körözik.

Fotó: Police.hu ©

A rendőrök a 39 éves külföldi sofőrt a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére előállították, a körözött gépkocsit lefoglalták. A rendőrség a további eljárás során felvette a kapcsolatot a körözést elrendelő hatósággal.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –

Kisvárda adventi fényei

2017, december 10 - 11:49

Fotók: Vincze Péter ©

Fotók mesélnek tibeti juhpásztorról, egymást érő darukról, kínai piacokról

2017, december 10 - 11:47

Tíz napot töltöttek szeptemberben Kínában: magyarországi fotósok vehettek részt kínai kollégáikkal együtt az utazáson.

– Wei Xiang festőművészként végzett Kínában, majd Magyarországra költözött 27 évvel ezelőtt. Itt üzletet csinált, nem is akármilyet, hiszen mindenki ismeri itthon a cipőmárkáját, módos emberként pedig visszatért a művészethez. Komoly kulturális missziókat szervez, ennek révén jutottam el én is Kínába. De ez tényleg mecenatúra, nem üzlet: ő szervezi a szállást, találja ki az útvonalat, a kinti programokat – meséli Á. Tóth József fotóművész, az Á. Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft. ügyvezetője.

Repülővel jutottak el Pekingbe – ma már van közvetlen járat –, onnan pedig két­órás út vezetett Hszianba. A tíz nap alatt aztán mindenféle járművel utaztak. 300 kilométeres sebességgel száguldó expresszel, gyorsvonattal, bérautóval, ez utóbbival 1600 kilométer tettek meg az ország belsejében.

Fotó: Á. Tóth József ©

– Ez volt az igazi szabadság! Sok-sok kis faluban, városban jártunk. Hatalmas élmény volt, hogy bár megnéztük az útba eső nevezetességeket, de főleg oda vittek bennünket a kínai fotósok, ahol ők maguk is szívesen fotóztak: az emberek közé.

Meglepően otthonos

Az első benyomások? Á. Tóth József bevallja, félelemmel indult neki az ismeretlennek: tartott attól, hogy nem érti a nyelvet, nem tudja elolvasni a feliratokat. Aztán az első perctől meglepően otthonosan érezte magát.

– Kína hihetetlenül modern, legalábbis az a rész, ahol mi jártunk. Valami elképesztő a fejlődés, egyfajta gazdagság, rohanó tempójú gazdaság jellemzi. Az ember körbenéz például egy adott pontról, és nem tudja megszámolni a toronydarukat, építkezést látni építkezés hátán. Hihetetlen méretek, mindent a kínai tömeghez méreteznek. Az autópálya új, szuper jó minőségű, egy-egy parkoló akkora, mint nálunk a DVTK-stadion mindenestül, pályástul, lelátóstul. Elképesztő a tisztaság, az utcaseprők még éjjel egykor is kinn vannak az utcán, és nem a turisták miatt – meséli.

Hozzáfűzi, a városi buszok egymást érik Hszianban, külön sávjuk van. Minden busz és taxi sűrítettföldgáz-üzemű. Á. Tóth József ezt azért is furcsának tartja, mert az ember mindig azt hallja, hogy Kína – vélhetőleg statisztikailag igaz is – a világ legnagyobb környezetszennyezője.

– De óvom magam attól, hogy 10 nap után Kína-szakértőnek tűnjek – jegyzi meg. Olyan volt ez az út, mint amikor az ember egy sportcsarnokba egy kulcslyukon keresztül néz be, vagy tán annyi se. Csak a saját benyomásaimról tudok beszélni, ki tudja, sok-sok kilométerre ettől mi a helyzet. Egy kontinensnyi országról beszélünk…

3700 méteren

Sokfelé jártak. Egészen fenn a tibeti buddhista kolostoroknál, hegyi pásztorok között, 3700 méter magasságig mentek fel autóval. Amerre haladtak, nem lehetett régi autót látni – jegyzi meg. 10 évesnél idősebb nem volt az utakon. Ám amilyen autó csak létezik a világon, mindenfélét láttak. A Skoda mindenféle típusán át a Citroenig, Mercedesig – és mind új.

Fotó: Á. Tóth József ©

– A füves pusztákon a pásztorok kinn laknak a nyájjal. Pár évtizede még jurtában laktak, most is sátorban, de már ház formájú, PVC, mellette ott a két asztallapnyi napelem és fazékfedőnyi műholdvevő antenna nagy kövekkel lesúlyozva. Ugyanúgy szárított jak­ürülékkel tüzelnek, mert fa egy szál sincs a környéken, de négy kínai, utángyártott Honda motor áll a sátor mellett. Amikor a birkát vagy marhát be kell hajtani, arra ugranak fel a fiatal pásztorfiúk, azzal terelik őket.

– Mennyire voltak az emberek barátságosak? – kérdezzük.

– Nagyon. Alapvető, hogy mosolyért mosoly a válasz. Érdekes, hogy a többségében muzulmán lakta területeken is nagyon barátságosak voltak. Semmi rossz tapasztalatunk nem volt.

– Milyennek találta a kínai konyhát?

– Csöppet sem hasonlított ahhoz, amit itthon ismerünk. Nagyon élveztem, szerettem. Rengeteg friss, ropogós zöldség, sok tészta, nagyon sokféle módon elkészítve, közel sem annyira fűszeres, mint itthon. Napközben megálltunk a kínai étkezdékben. Óriási segítség volt, hogy a kínai barátaink velünk voltak. Wei barátunk beszél magyarul, és volt velünk egy másik kínai fotós is, aki a China Daily napilap vezető fotográfusa.

Buddhista egyetem

Á. Tóth Józsefet persze a fotózásról is kérdezzük. Mindenhol fotóztak, csak ott nem, ahol az önkontroll tartotta őket vissza, például a buddhista szerzetesek házacskáiban. Mert jártak Lansunkban is, ahol Kína legnagyobb buddhista egyeteme található.

Fotó: Á. Tóth József ©

Az öt útitárs közül egyébként négyen voltak fotósok, egy társuk pedig videózott, egyfajta werkfilmet forgatott. Ő maga főként Benkő Imre kollégájával együtt dolgozott. Hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy vele lehetett – mondja. Kollégája az MTI tudósítójaként bejárta a világot, ma már 75 éves, de hatalmas teherbírású.

– Mindig egyfajta példaképem volt. Ugyanazt a fajta szociofotót, dokumentarista fotózást csinálja ő is, mint amit én szerettem volna egész életemben csinálni. Benyomásokat, embereket, helyzeteket kerestünk. Az ember mindig magából indul ki.

Minden, ami közös

– Én magam a párhuzamokat kerestem, fotóztam, erre is készültem. Az érdekelt Kínában, ami közös: az, hogy milyen gyereknek lenni, milyenek a kutyások, hogyan játszanak a gyerekek, érdekelt, ahogy a boltos kereskedő áll, él az árui között – fogalmaz a fotóművész.

Kérdezzük, mi lesz a sorsa a képeknek. Mindenki a saját életművébe helyezi, helyi kiállításokon mutatja be – tudjuk meg. És készül egy közös kiállítás is, amelyet február 12-én nyitnak meg Budapesten a Kolta Galériában. Az idő tájt, amikor kínai fotósok érkeznek Magyarországra, ez alkalommal a magyarok fogják vendégül látni korábbi vendéglátóikat.

– Többfelé visszük majd őket az országba, de két nap Tokaj-Hegyalja is ott az útitervben, ezt már el is kezdtem tervezni. Innen Erdély felé visz majd az útjuk – mondja Á. Tóth József.

Hajdu Mariann

Térerő a legvadabb vidéken is

Kérdeztük, mennyire érződik, hogy Kína kommunista ország. Á. Tóth József szerint azontúl, hogy sok a monumentális Mao-szobor és néha vörös drapériás, aranycsillagos helyszíneket látni, szinte semmi. Talán az egyenruha tekintélye, ami feltűnő, de ez inkább a tekintélyelvűségre vezethető vissza, talán nem is lehetne másképp szervezni a több ezer éves, hatalmas birodalmat. Itt még az utcaseprőnek, a vécés embernek is egyenruhája van, amire láthatólag nagyon büszke.

– Sok turistával találkoztak?

– Inkább a belföldi turizmus virágzik – válaszolja a fotóművész. Meséli (sose gondolta volna, hogy életébe eljut oda, de) elmentek megnézni a világhírű terrakotta katonákat, a kiállítás és a feltárás területe úgy 10–15 hektáros bekerített terület. Akkora a beléptetőkapu, mint nálunk a Tesco beléptető homlokzata. Rengeteg volt a turista, de alig 10 százaléka volt külföldi. Márpedig világlátványosságról van szó.

– Mennyire lógnak a neten? Nyomkodják a telefonjaikat?

– Szinte mindenki, még a 70 éves néni is a piacon, mobillal fizetnek. Nincs Google, nincs Facebook, ezek országosan tiltva vannak, helyette viszont van a WeChat. Minden ember kezében ott a mobil.

De nem sms-t írnak, nyilván nehéz lenne a kínai jelekkel, hanem szöveges üzeneteket küldözgetnek egymásnak. Az internetlefedettség szinte százszázalékos, nincs olyan vasútállomás, repülőtér, hogy ne legyen ingyenes wifi. Még a legvadabb tibeti vidékeken, több ezer méter magasan is volt térerő.

A LED-lámpák használata miatt nőtt a fényszennyezés

2017, december 10 - 11:41

A LED-es világítás sem hozta el egyelőre a szép új világot. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a fényszennyezés, amely nemcsak az állatok életére, hanem a növényekére és az emberére is hatással van.

Nemcsak azért, mert a 2016-ban publikált fényszennyezési atlasz szerint ma már a Föld lakóinak harmada nem látja a Tejutat, hanem számos egyéb problémát is okoz a túl sok fény. Ezért aztán sokan bizakodtak a LED-világítás elterjedésében, amely sokkal energiatakarékosabb és hatékonyabb, mint a korábbi technológiák. Sajnos azonban az elmúlt négy évben nemhogy csökkent volna, de még nőtt is a globális fényszennyezés, összesen két százalékkal.

Világosabb külvárosok

A Science Advances-ban publikált új kutatás szerint ugyanis a LED-lámpákkal megtakarított energiát új területek bevilágítására használja az emberiség, így a fényszennyezés csak nőtt az elmúlt években. Mindezt műholdképek adataiból fejtették meg. A nagyvárosok belvárosai ugyan valóban kevesebb fényt bocsátanak ki, de például sokkal világosabbak lettek az új technológiának köszönhetően könnyebben és olcsóbban bevilágítható külvárosok.

Emberek, állatok, növények

Ráadásul a műholdképek a kék fényt nem is tudják jól érzékelni, márpedig a kék fény túlzott jelenléte sokkal veszélyesebb. Többek között közrejátszik az emberben lévő melatonin nevű hormon működésében, amely az éberséget és az aluszékonyságot szabályozza. A fényszennyezés leginkább az éjszakai állatokat, rovarokat, rágcsálókat, ragadozókat veszélyezteti, és közvetve a növényzetet, hiszen beporzásukat az állatok végzik. A túl sok fény a növényeket is zavarba hozza, hiszen azok a fény mennyiségéből és minőségéből kalkulálják ki, hogy éppen milyen évszak van. Ráadásul a növényeknek sem mindegy, hogy milyen fényt kapnak: fejlődésükre, növekedésükre és színükre is hatással van.

– greenfo.hu –

Szekeres Adrienn koncert Nyíregyházán

2017, december 10 - 11:32

Fotók: Pusztai Sándor ©

Kazánház miatt égett a lakóház Kisvárdán – Megyei katasztrófavédelmi hírek

2017, december 10 - 10:18

Teljes terjedelmében égett egy harminc négyzetméteres lakóházzal egybeépített kazánház szombat reggel Kisvárdán, a Csokonai utcában. A tűz a lakóház tetőszerkezetére is átterjedt. A város hivatásos tűzoltói három vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Az épületből egy darab 11,5 kilogrammos PB gázpalackot is kihoztak, amelyet hőterhelés nem ért. Személyi sérülés nem történt, az ott lakók elhelyezéséről gondoskodtak.

A lerakódott égéstermék gyulladt be egy családi ház vegyes tüzelésű kazánjának a kéményében szombat este Kállósemjénben, a Kiss Ernő utcában. A nyírbátori hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével távolították el az izzó, parázsló részeket. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Megrogyott egy vályogépítésű lakóház egyik fala szombat délután Ófehértón, a Széchenyi utcában. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók az épületet átvizsgálták, az épületből egy darab 11,5 kilogrammos PB gázpalackot kihoztak, az ingatlant körbeszalagozták. Személyi sérülés nem történt, az ott lakók elhelyezéséről gondoskodtak, valamint értesítették az önkormányzatot.

Két személygépkocsi ütközött össze szombat délután Tákoson, a Kossuth utcában, ahol az egyik jármű az ütközést követően egy villanyoszlopnak csapódott és egy lakóház udvarán állt meg. A vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók a gépkocsikat áramtalanították, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak. A balesetben egy ember sérült meg. A villanyoszlop helyreállításának az idején átmenetileg hatvan fogyasztási helyen szünetelt a szolgáltatás.

Árokba hajtott egy zárt kisteherautó szombat este az M3-as autópályán, a 263-as kilométernél, a Kántorjánosi pihenőnél. Személyi sérülés nem történt. A mátészalkai hivatásos tűzoltók a gépkocsit áramtalanították, a baleseti vizsgálat idején a helyszínt biztosították, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Újra Disznótoros Vigasságok a Fenyvesben

2017, december 10 - 10:12

A rendezvényt Kovács Sándor Országgyűlési képviselő és Krivács András A Fenyves Szálloda és Konferencia Központ igazatója nyitotta meg. A gasztronómiai élmény kavalkád mellett a jó hangulatról a Modul Együttes gondoskodott. Az este sztárvendégei Tunyogi Bernadett, Csengeri Attila, Egyházi Géza színművészek voltak. Az éjszakába nyúló amúgy is remek hangulatot V-Zoy műsora fokozta.

Fotók: Janics Attila ©

Így könnyítheti meg a visszatérést a munka világába

2017, december 10 - 10:04

A gyermekvállalás még ma is mumus a munkaerőpiacon: sokszor már az állásinterjún felmerül a kérdés, hogy a jelentkező szeretne-e a jövőben gyereket vállalni. A női munkavállalók később is félve osztják meg munkaadójukkal a gólyahírt, hiszen nem ritka, hogy válaszul a munkáltató olyan környezetet teremt, amellyel megnehezíti a visszatérést a munka világába. A Perfekt Zrt. oktatási szakértője az alábbiakban tippekkel segít, hogy miként erősíthetjük munkaerőpiaci helyzetünket szülés után.

Több év főállású anyaság után nem könnyű visszatérni, munkába állni. Bár a kismamákat törvény védi, így elméletben várja őket vissza munkahelyük, sajnos sokszor előfordul, hogy GYES után már nem a korábbi pozíciójuk, időarányos fizetésük, megszokott légkörük fogadja őket. Az is előfordulhat, hogy a munkahelyi viszonyulástól függetlenül nekünk változik meg az érdeklődésünk, és szeretnénk karrierünket egy másik területen folytatni. Akárhogy is alakul, fontos, hogy felkészüljünk a ránk váró próbatételekre, és könnyebben vegyük az akadályokat.

Időben kezdjük a felzárkózást!

2-3 év alatt rengeteg minden változhat, megjelenhetnek új munkamódszerek, trendek, amelyekkel fontos tisztában lennünk. Ha közeleg a visszatérés dátuma, kezdjünk el újra foglalkozni a munkánkkal, térképezzük fel, hogy mi minden történt szakmánkban az elmúlt években. Ha kellőképpen felkészülünk, már munkába állásunk pillanatában bebizonyíthatjuk, hogy kimaradás nem jelentett lemaradást a szakmai fronton.

Készüljünk fel mentálisan!

Az anyaság egészen más jellegű agymunka, mint amit az irodai tevékenység megkíván. Ha tehetjük, próbáljunk meg beiktatni a napunkba néhány órát, amikor a munkánkhoz hasonló feladatokat végzünk, hogy mire odakerülünk, könnyebb legyen visszarázódni. Egy kis gyakorlás sem árt, hiszen még az Excel-táblák kezeléséből is ki lehet esni, ha a számokat lecseréljük a babaápolásra.

Tanuljunk!

A gyerekvállalást követő, otthon töltött évek jó alkalmat teremthetnek arra, hogy átgondoljuk, jó irányba halad-e a karrierünk, valóban ezen a területen képzeljük-e el a jövőt. Tóth Réka, a Perfekt oktatási szakértője szerint egyre több kismama választja szülés után az OKJ-s képzéseket. Ez a képzési forma remek lehetőség a munkaerőpiacra visszatérést tervező kismamák számára, hiszen rövid idő alatt, rugalmas időbeosztásban sajátíthatnak el piacképes szakmákat, vagy továbbképezhetik magukat.

HBN

Ági, a nap lánya

2017, december 10 - 09:21

Fotók: Vega

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei – 49. hét

2017, december 9 - 20:16

Nyerőszámok:

16 (tizenhat)
39 (harminckilenc)
42 (negyvenkettő)
45 (negyvenöt)
78 (hetvennyolc)

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;
4 találatos szelvény 33 darab, nyereményük egyenként 1.513.440 forint;
3 találatos szelvény 2.745 darab, nyereményük egyenként 19.405 forint;
2 találatos szelvény 70.825 darab, nyereményük egyenként 1.645 forint.

Joker: 706726

– MTI –

Időjárás-jelentés – 2017. december 9.

2017, december 9 - 20:09

Időjárási helyzet Európában:

A Skandináv-félsziget időjárását egy ciklon alakítja, ott általában sok a felhő, több helyen havazik. Közép-Európában egy hullámzó frontrendszer hatására többnyire borult az ég, az eső mellett havas eső, havazás is előfordul. A frontzóna mögött a legtöbb helyen 10 fok alatt marad a hőmérséklet a délutáni órákban, azonban a Balkán-félszigeten – ahova még nem érkezett meg a lehűlés – az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb az idő, ott 15, 18 fokos csúcshőmérséklet is előfordul, ennél néhány fokkal melegebbet már csak néhol a Földközi-tenger partvidékén találni. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását eleinte száraz, majd nyugat felől több fokkal enyhébb, nedvesebb levegő alakítja.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Késő délutántól a Nyugat-Dunántúlon már megkezdődik a felhőzet felszakadozása, csökkenése. Északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, estefelé inkább már csak a Tiszántúlon eshet, ami késő délután ott is havas esőbe, hóba vált át. Az éjszaka második felétől csapadék már nem valószínű, hajnalra a Tiszántúlon is kiderül az ég. Vasárnap túlnyomóan napos idő várható, majd délutántól nyugat felől mindenütt megnövekszik a felhőzet, késő este az északi megyékben vegyes halmazállapotú csapadék előfordulhat. Szombaton az északnyugati szél több helyen megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá fokozódik. Vasárnap a déli szél nagy területen lesz erős, főként az Észak-Dunántúlon várhatóak viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -11 fok között alakul, a szélcsendes nyugati, délnyugati helyeken és az északi völgyekben lesz hidegebb.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -1 és +4 fok között valószínű.

– MTI –

Tuti receptek a hét végére

2017, december 9 - 16:32

Gyöngyi leves

Hozzávalók: egy megpucolt gyöngytyúk (a fejét és a nyaka fekete részét ne tegyük bele), 1-2 zellerlevél, 1 fej vöröshagyma, kis cikk fokhagyma, só, őrölt fekete bors, 1 ek. kanál lecsó, darált piros pritamin paprika, kevés lestyán, őrölt gyömbér, kurkuma.

Elkészítés: Mint a szokásos húslevest, odatesszük főni a tyúkot, beletesszük a hagymákat, ha felfőtt, többször lehabozzuk. Beletesszük a lecsót, a darált pritamin paprikát, később a pucolt zöldségeket, a zeller levelet, majd felszaporítjuk. Így hagyjuk főni lassú gázon, kb. 4–5 órán át. Belerakjuk a fűszereket, tovább főzzük, míg a hús puha nem lesz. (Némethné Csubák Éva, Baktalórántháza)

Baconbe tekert, töltött csirkemell filé alufóliában, grillezett zöldségekkel

Hozzávalók: csirkemellfilé-szeletek, sonka, sajt, lila hagyma, bacon szalonna, sült csirke-fűszerkeverék, olíva olaj, bors, zöldségek: sárgarépa, cukkini, gomba, kaliforniai paprika, lila hagyma, koktél paradicsom.

Elkészítés: A vékony szeletekre vágott csirkemellszeleteket a fűszersóval és a frissen őrölt borssal megszórjuk, pihentetjük. A sajtot lereszeljük, a lila hagymát vékonyan felszeleteljük. A mellfilészeletekre borítjuk a sonka- és a lila hagymaszeleteket, majd rászórjuk a reszelt sajtot is, aztán feltekerjük azokat, és baconbe göngyöljük. A batyukat olívaolajjal kikent alufóliába csomagoljuk. Sütőben, 180 fokon 30–35 percig pároljuk, majd a batyukat megbontjuk és pirosra sütjük. A körethez a zöldségeket meggrillezzük – a puhulásuk sorrendjétől függően kell ezeket olajba tenni. (Iglai János, Nyíregyháza)

Túrós-sajtos leveles pogácsa

Hozzávalók: 1 dl tej, 1 ek. cukor, 3 dkg élesztő, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 dl tejföl,

3 tojás sárgája, 1 ek. só, 60 dkg liszt, 25 dkg félzsíros tehéntúró.

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, a cukorral és az élesztővel felfuttatjuk. A túrót krumplinyomón áttörjük, a vajat apró kockára vágjuk. A tejfölben simára keverünk 2 tojás sárgáját és a sót. A lisztet tálba szitáljuk, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, majd jól összedolgozzuk. Liszttel megszórt deszkán erősen átgyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk. A sajtot megreszeljük. A megkelt tésztát 1 cm vastag téglalapra nyújtjuk, megszórjuk a sajt 2/3-ával, majd a hosszanti oldalán szorosan, rétesszerűen feltekerjük. Letakarjuk, meleg helyen ismét fél órát kelesztjük. A tésztát kb. 3 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a maradék tojássárgával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Kb. 4 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapra egymástól tisztes távolságra rakjuk. Előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranysárgára sütjük. (Oláh Lászlóné, Mérk)

Hangulatos szobában fogadta a fiatalokat

2017, december 9 - 16:09


A helyiség minden zegzuga ünnepi díszbe volt öltöztetve, amely az óvodásokat, de még a felnőtteket is ámulatba ejtette. A varázslatos házikót nemcsak a helyi, de még a távolabbi településen élő családok is meglátogatták. A kétgyermekes óvónő nem először bizonyította rátermettségét. A maximalista Enikő – akinek az édesanyja szintén óvodapedagógus – folyamatosan képzi magát, újít, alkot, s a dekorációs munkáiból igyekszik kihozni a legtöbbet – s a pozitív visszajelzések önmagukért beszélnek.

Munkáin érezhető a kreativitás, a jó ízlés, a tökéletességre törekvés és a hitelesség. Nagyszerű érzékkel és pontossággal dolgozik, s igyekszik boldogabbá, feledhetetlenné tenni a gyerekek mindennapjait – tájékoztatta szerkesztőségünket Fecske László.

KM

Karácsonyi forgatag

2017, december 9 - 16:07


December 13-án, szerdán fellépnek 14.30 órától a Szivárvány Óvoda gyermekei, 17 órától pedig Rózsás Viktória ad műsort. Másnap a Teleki Blanka Szakgimnázium diákjai adnak műsort, 17 órakor Lakatos Lilla lép a színpadra, majd zumba lesz Gulyás Szilvivel.

A harmadik napon az általános iskola tanulói szerepelnek 14.30 órától, őket követik a Hestia tűzzsonglőrök 17.30 órakor.

KM

A fény ünnepe

2017, december 9 - 16:05

Az ünnepélyes gyertyagyújtás után Gerendás Péter és Kardos Dániel műsorát hallhatják a vendégek. Hanuka idején esténként eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok.

KM

Naptár

M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek