Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 1 óra 47 perc

Buszos örökségtúrával folytatódik a konferencia

2019, február 15 - 17:05

A programon az egyházi örökség művészettörténeti jelentőségéről, a turisztikai fejlesztésekről, a restaurátori és régészeti kutatási eredményekről és a fenntartható műemlékvédelemről egyaránt beszéltek az előadók.

Elhangzott az is, hogy másnap, azaz február 16-án ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött buszos örökségtúrán vehetnek részt az érdeklődők, akik a Dél-Nyírség középkori templomait fedezhetik fel, illetve tájékoztatást kapnak a térségben tervezett helyreállításokról.

Íme, az útvonal: ófehértói római katolikus templom; máriapócsi római katolikus templom és görög katolikus székesegyház; a nyírbátori minorita és református templom; a Báthory várkastély; a piricsei református templom; a nyírbélteki római katolikus templom és a nyírmihálydi református templom.

Amikor Nyíregyházán még a boci sem volt szokatlan látvány a buszmegállóban

2019, február 15 - 16:58

Forrás: Levadászva

Elképesztő! Nyíregyházi időutazóra bukkantunk egy régi fotón! Nyíregyháza - Szokásunk szerint előkaptuk a régi Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit, amikor megakadt a szemünk egy képen... Először nem akartuk elhinni, mit látunk. Az 1959-ben készült képen felfedeztünk egy fiatal nőt, akinek a ruhái, a frizurája teljesen kilóg a környezetből - m... Tovább a cikkhez

Krémet kevertek és varázsoltak

2019, február 15 - 15:57

A nyíregyházi 100 Éves Patika tavaly indította el A patika világa gyerekszemmel nevű programját A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Egyesülettel közösen. Az ingyenes, interaktív foglalkozások célja, hogy a kicsikhez közelebb hozza a fehér köpenyesek rejtelmes birodalmát. A legutóbbi foglalkozásra a Gyermekek Háza Déli Óvoda Kereszt utcai székhelyének Vackor csoportja látogatott el.

Labor, vizsgáló, váróterem

– Szeretnétek varázsolni? – kérdezte dr. Katona Nikolett gyógyszerész.

– Igeeen! – válaszolták az ovisok, akik az attrakcióhoz spatulának álcázott varázspálcát is kaptak. Pillanatok alatt megtanulták a varázs­igét és kezdődhetett a show: a gyerekek mormoltak és köröztek, közben a mozsárban őrölt, szilárd kámfor előbb folyékonnyá változott, majd teljesen eltűnt! Nem maradt más a nyomában, csak mentolos aroma.

– Minek van még mentolos illata? – fordult az óvodásokhoz a szakember. Az ötletbörze eredménye: a fogkrémnek, a cukorkának, a rágónak, a kézkrémnek és a kenőcsnek, amit anya ken a mellkasunkra, amikor köhögünk.

– Bizony, abban kámfor van, ami segít, ha be van dugulva az orrotok – helyeselt dr. Katona Nikolett.

Ezután a csoportot három részre osztották.

Az első csapat a gyógyszerésszel a laboratórium felé vette az irányt. Megismerkedtek a felszerelésekkel, bekukkantottak a tégelyekkel, cseppekkel teli hűtőkbe és megtudták, hogyan működik a leginkább inkubátorra hasonlító gépezet, amiben steril körülmények között készülhetnek az orvosságok. Ezután a szakember három, illóolajat tartalmazó üvegcsét vett elő, a kicsiknek pedig ki kellett találniuk, melyiknek milyen az illata.

– Ez könnyű: mentol – ­jelentették ki az első szippantás után a fiúk. A levendulát is felismerték, a harmadik illattal azonban meggyűlt a bajuk, s nemcsak nekik, nekünk is.

– Valamilyen gyümölcs… – tanakodtak az üvegcse fölött, majd feladták: szabad a gazda! – Ez citrom – mosolygott Niki néni, majd mindenki kapott egy tégelyt, melyben semleges illatú krémet találtunk. Mindannyian kiválaszthattuk, milyen illóolaj kerüljön a krémünkbe, amit saját kezűleg keverhettünk ki. S hogy az öröm még teljesebb legyen, magunk ragaszthattuk fel a címkét a dobozra, amire rákerült az ovisok jele is.

Mozgás és egészség

Indultunk a második helyszínre, a gyógyszertár emeletén kialakított orvosi rendelőbe. Szabó Zsuzsa asszisztens bemutatta a nagy lámpát, a vizsgálóágyat, a kicsik a kezükbe vehették a reflexkalapácsot és a nagyítóval felszerelt otoszkópot is, amivel a fülüket vizsgálja az orvos, de kaptak egy gumikesztyűt is, amiből ötujjas lufit fújhattak, majd kedvükre rajzolhattak rá.

Az utolsó állomás a váró­terem volt, ahol Nagy Szabina, A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Egyesület elnöke vezetésével az ovisok mondókáztak és tornáztak. Sorra vették a testrészeiket, gyakorolták a zöldség- és gyümölcsneveket. A foglalkozás célja, hogy már óvodáskorban tudatosuljon a gyerekekben a mozgás és az egészséges táplálkozás fontossága.

– Hatalmas élmény volt a látogatás a gyerekeknek, betekinthettek a gyógyszertár és a rendelő mindennapjaiba. Talán így már kevésbé fognak félni a vizsgálatoktól – mondta a foglalkozás végén Vargáné Puskás Andrea óvodapedagógus, majd hozzátette: az a legfontosabb, hogy minél több újdonsággal találkozzanak a kicsik, hiszen így bővülnek az ismereteik.

CsA

Világot láthatnak a robotépítők

2019, február 15 - 15:53

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy Nyíregyháza a hazai robotépítés egyik fellegvára. Árulkodó jel, hogy a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK 2019) két helyszínének egyike a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely lesz – Budapest mellett.

Ausztráliába is eljuthatnak

– A győztes robotépítő csapatok két világversenyen is képviselhetik az országot: az EURoboCupJuniort júniusban Hannoverben, a RoboCupJuniort pedig júliusban Sydney-ben rendezik meg – tudatta Simon Béláné, a RoboCupJunior hazai reprezentánsa.

– Noha a nyíregyházi verseny április 5-én lesz, nem elég beírniuk az érintetteknek a naptárba a dátumot, hanem még időben kell jelentkezniük, ugyanis február 25-ig várják a jelentkezéseket (a regisztrációs lap letölthető a pingvin.nyf.hu/robojun honlapról).

– A Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2007-ben indult azzal a céllal, hogy csatlakozzunk a világméretű kezdeményezéshez, amelynek RoboCup a neve, és amit 1997-ben az Egyesült Államok, Japán és Németország kutatói indítottak el. Az alapítók célja az volt, hogy a robotika és mesterséges intelligencia területének fejlődését ösztönözzék és teszteljék az előrehaladást jól körülhatárolt feladatok kitűzésével. A felnőttkorosztály (19 éven felüliek) számára meghirdetett ligák: RoboCupSoccer, RoboCupRescue, RoboCup@Home, RoboCup­Industrial. A 19 év alatti fiataloknak meghirdetett ligák a RoboCupJunior kategóriába tartoznak. Tavaly Montréal adott otthont a RoboCup évenként megrendezendő világversenyének és szimpóziumának: harmincöt ország négyezer résztvevője közel ötezer robottal mérkőzött meg a különböző ligákban a felnőtt- és a juniorkorosztályban.

Kanadában olyan robotokkal jelentek meg, amelyek egyedi alkatrészekből készültek. Nagyobb lett a pálya mérete, és a múlté lett az elektronikus focilabda. A RoboCup futball-ligájában két-két autonóm kerekes robot játszik mérkőzést egy focipálya kicsinyített másán. A robotfoci.nyf.hu honlapon el lehet mélyedni a robotépítés rejtelmeiben.

LTL

360 fokos videó: A kutyaiskolában az ember is diák

2019, február 15 - 15:21


Pelyvás Csaba kutyakiképző szerint egy kutyaiskolában sokkal többet kell az embernek tanulni, mint az ebnek.

– Minden kutyatartónak legalább annyira képesnek kell lennie kezelni a kutyáját, hogy vissza tudja hívni, de nagyon sokaknak már ez is gondot okoz – mondta el Pelyvás Csaba. – Akkor fognak igazán jól együttműködni, ha a gazdi a kedvencével együtt sajátítja el a szükséges tudást. A tanulás körülbelül hetven százaléka az emberre vár, és csak harminc a kutyára.A kutyakiképző szerint különbség van az idomítás és a kiképzés között: míg előbbinél az állatokat mechanikusan belekényszerítik az adott helyzetbe, majd a magatartását jutalmazzák vagy büntetik, addig utóbbinál az eb természetes viselkedését és mozgását használják ki a kívánt eredmény eléréséhez.

Pelyvás Csaba saját kutyája, Jethro, a német juhász segítségével mutatta meg 360 fokos kameránknak, hogyan érdemes hozzálátni a képzéshez.

– Az ültetést úgy a legegyszerűbb tanítani, hogy a jutalomfalatot a feje fölött elhúzzuk. A kutya automatikusan felnéz, aminek következtében földet ér a hátsója. Közben elhangzik a hangjelzés: “ül!”, és megkapja a jutalmát – magyarázta, miközben Jethro tökéletesen végrehajtotta a feladatot. – Ilyenkor a pozícióhoz hozzákapcsolja a gyakorlatot. Ha pozitív visszajelzést kap, és kellően sokszor megismételjük, rögzülni fog.

Ezután gazdi és kedvence már közösen tanulhatja a fektetést, az állítást, a behívást és a pórázon sétálást – a sikerért együtt kell megdolgozni, nem pedig a kutyának egyedül!

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Elfogadták a megyei önkormányzat idei költségvetését, és napirend előtt az almás gazdákról is vitáztak

2019, február 15 - 15:00

Arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy vegyék komolyan a termelők kárrendezését, mert az agrárium helyzete érezhetően romlik a megyében. A vitához dr. Veres János is csatlakozott, aki szerint, hiába értekeztek számtalanszor az almaértékesítési válságról, megoldás máig nem született.

Komplex megoldásra várva

– Tél van, metszenek a gazdák, most még van elég idő arra, hogy a szakmai szervezetek bevonásával tárgyalásokat kezdeményezzen a megyei önkormányzat, olyan komplex javaslat körvonalazódjon, amely biztosítja, hogy a megye számára fontos gyümölcstermesztési –ágazat, közép és hosszú távon fenntarthatóvá váljon – mondta a szocialista képviselő, s kiemelte, azért fontos, hogy az önkormányzat kezdeményező szerepet vállaljon ebben a kérdésben, s tisztán lássa a mezőgazdaság állapotát, ugyanis hamarosan a következő uniós büdzsére vonatkozó tervek is elkészülnek.

Az almás gazdák problémáira a válasz így hangzott: – Két héttel ezelőtt egy vásárosnaményi gazdafórumon az agrárminiszter a termelők összefogását hangsúlyozta, miszerint az értékesítésben nagyobb erővel bírna a termelési és értékesítési szövetkezés. Felmerült olyan törvényjavaslat is, amely arra kötelezné a feldolgozóüzemeket, hogy már a szezon előtt szerződjenek le a gazdákkal, az árképzés nem lenne hektikus, ha még a szüret előtt konszenzusra lépnének a felek – idézte fel Seszták Oszkár, elnök. A választ követően a vita elcsitult és beszámolókkal folytatódott a közgyűlés.

Nevelőszülőket toboroznak

Elsőként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirendeltségének tevékenységéről Németh Péter főigazgató számolt be. Elmondta: a szociális –és gyermekvédelmi intézmények fenntartása, a szakmai munka koordinálása feladatuk. A nagy létszámú szociális otthonok kiváltásával párhuzamosan, a támogatott lakatás kialakítása további feladatokat tartogat számukra ebben az évben is.

– Az EMMI elindította nevelőszülői toborzó kampányát, amely áprilisban ér megyénkbe. Csökkent a nevelőszülők száma, így szeretnénk őket megszólítani – mondta a főigazgató, aki néhány pályázatukat is kiemelt: a „Nő az Esély” programba hátrányos helyzetű, roma nőket vontak be, a 24 hónapos képzés után szociális intézményekben kaptak állást. Amellett, hogy a képviselők elfogadták és színvonalasnak tartották a beszámolót, megkérdezték azt is: mi lesz a speciális ellátást igényló 12 év feletti gyerekek elhelyezésével. Válaszul elhangzott, hogy a férőhelyek bővítésére lesz szükség.

A testület elfogadta az önkormányzat idei évi költségvetését, több mint egy milliárdból gazdálkodik az önkormányzat. A közgyűlés elnöke megjegyezte, hogy a költségvetés „jó karban van, nincsenek likviditási gondok az önkormányzatnál.” Hozzátette, hogy pályázatok is hozzájárulnak működésükhöz,gazdálkodásukhoz.

– Az értékek listája soha nem lesz teljes, mert a jelenben is teremtünk értékeket – reagálta Baracsi Endre alelnök, arra a felvetésre, hogy szükség van e a megyei értéktár bizottságára, s vannak e még értértárba való helyi értékeink. – A lista kifogyhatatlan – hangoztatta az alelnök – s, még akkor is ha lassult az értéktárlista gazdagodásának üteme, ne feledjük, hogy a mozgalom valódi értéke a közösségépítés, a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei identitás erősítése – tette hozzá Baracsi Endre.

KO

Játsszon velünk páros mozijegyekért!

2019, február 15 - 14:59

Évszázadok múlva a jövőben, Roncsváros roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Roncsváros veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvja őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlékezetét. A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, ám az Alita nyomában járó halálos erők hamarosan fenyegetést kezdenek jelenteni kapcsolatukra. Ekkor ébred rá a lány, hogy különleges harci képességekkel rendelkezik, amiket barátai és szerettei védelmezésére fordíthat. Elhatározza, hogy fényt derít származására; Alita olyan útra indul, ami során megmérkőzik e sötét, romlott világ igazságtalanságaival, és azt is felfedezi, hogy egyetlen fiatal nő is képes változtatni a világon, amiben él.

A filmgyártás látnokai, James Cameron (Avatar) és Robert Rodriguez (Sin City – A bűn városa) forradalmi hősnőt alkottak az ALITA: A HARC ANGYALA címszereplőjével, akit Az útvesztő-filmekből is ismert Rosa Salazar játszik. Partnerei Oscar-díjasok: Christoph Waltz, Jennifer Connelly és Mahershala Ali.

Alita, a harc angyala jegyjáték – SZON

Ütötte, fojtogatta az ismerősét, 7 évet kapott

2019, február 15 - 14:54

A tényállás szerint a vádlott és a sértett régi jó ismerősök voltak, s a sértett lakásában éltek. 2018. január 7-én szóváltásba keveredtek egymással, és az erősen ittas vádlott ököllel ütötte a sértett fejét és felső testét. Az ütésektől a férfi a földre esett, a vádlott pedig fojtogatni kezdte, s amikor eszméletét vesztette, abbahagyta a bántalmazást. Később egyik ismerősük talált rá az erősen vérző, földön fekvő sértettre, aki értesítette a rendőrséget. A férfi 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

A vádlott erőszakos, többszörös visszaesőként követte el a bűncselekményt.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

– Dr. Sörös László, sajtószóvivő –

Újra a nemzetközi döntőben

2019, február 15 - 14:34


Több mint egy évtizede csatlakozott a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium a Kutató Diákok Mozgalmához, a diákok vállalták, hogy kutatást folytatnak egy egyetemen. Komoly témában mélyedhetnek el a felkészítő tanáraikkal, számos versenyen lettek dobogósok, nyertesek. Tevékenységükért több esetben felvételi többletpontokat kaptak a fiatal kutatók, akiknek egyebek mellett növényi szövettenyésztés, daganatkutatás, mezőgazdaság és környezetbarát víztisztítás is szerepelt már a programjukban.

– A kutatásalapú versenyek egyik legrégebbi, egyben leginkább elismert megmérettetése az International Conference of Young Scientists nemzetközi konferencia – engedett bepillantást a kulisszák mögé dr. Koncz Gábor, a besis diákok egyik felkészítő tanára.

Finálé Malajziában

Elmondta: a hazai válogatóversenyt minden évben az ELTE oktatói rendezik meg előzetesen beadott esszék alapján. A válogatóversenyen magyarul és angolul adják elő a diákok saját kutatási eredményeiket. – Ezen a versenyen hat éve indulnak a tanulóink, s eddig még minden évben szerepelt diákunk a nemzetközi döntőben. Így eljuthattak többek között Indonéziába, illetve Európán belül többek között Stuttgartba és Belgrádba – újságolta a felkészítő pedagógus.

Az idén két besis tanuló képviselheti hazánkat több mint harminc ország fiatal „tudósai” között. A döntőben több szekcióban versenyeznek a diákok: fizika, matematika, környezet- és élettudomány szekciókat rendeznek. A nemzetközi finálét Malajziában, Kuala Lumpurban rendezik április 19–25. között. Hazánkat környezettudomány szekcióban Szászi József (11. e) képviseli, kutatását a Debreceni Egyetemen végzi. Az élettudomány szekcióban Szabó Boglárka (11. e) mutatja be kutatási eredményeit ugyanitt. Minden adott ahhoz, hogy a többi versenyen is eredményesen szerepeljenek a bessenyeis diákok.

– Kovács Bertalan –

A Gulagon a lét csak tárgyi tévedés

2019, február 15 - 14:32


– A hite mellett a zene mentette meg – ezt mondta édesapjáról a Bencs villában tartott irodalmi esten Pregitzer Fruzsina, a Móricz Zsigmond Színház művésze, aki személyes érintettsége miatt különösen fontosnak tartja, hogy évről évre megemlékezzen a kommunizmus áldozatairól, és hogy emlékeztessen a diktatúra bűneire.

Az akkor 16 éves gimnazista Pregitzer Ernőt 1946-ban több társával együtt letartóztatták, mert a vád szerint megöltek egy szovjet katonát, partizán- és szovjetellenes tevékenységet folytattak. Összesen nyolc évet töltött a Gulag különböző táboraiban, nemesfémbányákban dolgozott. Azért élte túl a földi poklot, mert amikor haldoklott, véletlenül kiderült: tud hegedülni. Emiatt több ételt kapott, és miután megerősödött, bekerült a börtön zenekarába. Amikor Sztálin halála után elhagyhatta Szibériát, Nyíregyházán lépett magyar földre – itt állt meg először a rabszállító vonat. Eleinte segédmunkásként dolgozott, később az MHSZ-nél rádióamatőr-érdeklődésű fiatalokat oktatott, csak a rendszerváltás után rehabilitálták.

Fruzsina szerint az édesapja külön tudta választani az ideológiát és a népet: soha nem haragudott az orosz emberekre azért, ami vele történt. – Azt mondta, a Gulágnak köszönheti, hogy megismerte Dosztojevszkij, Csehov vagy Csajkovszkij műveit. De arról, hogy mi történt vele a nyolc év alatt, alig beszélt. Azért kezdtem el ezt a korszakot kutatni és elolvasni szinte mindent, amit csak lehetett, hogy megtudjam: vajon hogy élhetett Szibériában. A nagymamámtól gyakran hallottam, hogy az oroszok elvették a nagypapám gyárát, de az édesapám soha nem gyűlölködött. – És hogy túllépett-e a világ a kommunizmuson? Pregitzer Fruzsina szerint nem. Úgy fogalmazott: a kommunizmus olyan, mint egy lassan felszívódó méreg: hosszú idő kell ahhoz, hogy végleg eltűnjön a társadalom szövetéből és a politikából.

Az idegösszeomlás határán

A megemlékezésen, amelyen Pregitzer Fruzsina mellett Fridrik Noémi, Gyuris Tibor és Horváth Viktor is közreműködött, Bulgakov, Szolzsenyicin és Faludy György sorai idézték fel a kommunista diktatúra időszakát. Bulgakov, miután műveit betiltották és színpadi alkotásait levették műsorról, azt kérte Sztálintól, hogy feleségével együtt utasítsák ki az országból. „Megroppantam, életerőm fogytán. Üldözötten, abban a tudatban, hogy a Szovjetunión belül nincs esélyem műveimnek sem kiadására, sem színpadi bemutatására, a teljes idegösszeomlás határán fordulok Önökhöz” – írta. A kérését nem teljesítették, élete hátralévő 11 évét a Szovjetunióban élte le.

Szolzsenyicint egy gyermekkori barátjának írott levele miatt tartóztatták le, melyben bírálta Sztálint. Tizenegy évet töltött börtönökben, munkatáborokban, majd száműzetésben. A Gulagról írt regényéből ismerte meg a nyugati világ a munkatáborok borzalmait.

A magyarországi munkatáborok közül a recski volt a legismertebb – Faludy György 3 évet töltött ott. A törvény hatévi fegyházbüntetést írt elő azoknak, akik a rabságuk körülményeiről, helyéről, okairól bármit is elárulnak. Azt javasolták nekik, hogy hozzátartozóiknak mondják azt, tanulmányúton voltak a Szovjetunióban. Ahogy Faludy fogalmazott: „Hallgatsz a sírig, vagy te kerülsz sírba!”

Kevésbé ismert áldozatokról is szó esett. Például Karik Sáráról, aki 1947-ben választási biztosként visszaélést tapasztalt, és azt jelentette is. Amikor meglátta a nagy autót, ami elvitte, először azt gondolta: nem szép dolog, hogy valaki a választás napján kirándulni megy… A komiföldi Vorkutára került, ahol hat évig dolgozott agyag- és szénbányában. 1952-ben több műtét után a könyvkötészetre irányították – a csirizből, amivel dolgozott, palacsintát készített a társainak… Sztálin halála után, 28 kilósan tért haza. Ezt írta: „A költő itt a hóba ír, mert nincs papír. A jég hátán senki sem él, kemény a tél. S a lét csak tárgyi tévedés: az érv kevés”.

Az áldozatok emléknapja

Becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszik a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Hazánkban az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata alapján minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

SZA

Ajaj, 18-as karika, Luxus Vivi olyan fotóval kívánt boldog Valentin napot, ami már talán túlzás

2019, február 15 - 14:22

Egy kommentelő is írta, hogy “ez azért kicsit durva”, mire Vasvári Vivien: “attól függ kinek.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Happy Valentine’s Day…❤️ True love stories never have endings…❣️ #vasvarivivien #myhusband #vivienvance #lingerie #luxury #sexy #love #happy #forever #together #life #live #holiday #mylove #Fecsó #onlyyouandmeforever ❤️ Lingerie: @vivienvance ❤️

Szegedi-Vasvári Vivien (@vasvarivivien) által megosztott bejegyzés, Febr 14., 2019, időpont: 6:59 (PST időzóna szerint)

Forrás: velvet.hu

Az hagyján, hogy Sophia Loren ékszerét viselte Vivi, na de micsoda dekoltázs fölött... Budapest, Nyíregyháza - Vasvári Vivi elvitte a show-t a gyémánt nyakékkel és fülbevalókkal. A Story Gála a díjakon túl minden évben a csillogásról és a csodás ruhákról szól. Vasvári Vivien az idei, szám szerint huszadik rendezvényre egy egyedileg tervezett Nicole ruhában érkezett, ami azonban a n... Tovább a cikkhez
Luxus Vivi agysebésznek készült Budapest, Nyíregyháza - Noha sportolóként ismerhetik a rajongói, Luxus Vivi eredetileg inkább lett volna agy- vagy szívsebész. „Igazából én agysebész vagy szívsebész szerettem volna lenni, de mivel az atlétikában igazán sikeres voltam, ezért maradtam azon a pályán” – írta az Instagram-oldalán Vas... Tovább a cikkhez

Videó: Ilyen volt Zsófi kislányként! Tündéri videón Szabó Gyula és családja

2019, február 15 - 13:57

Forrás: youtube / Kisfecske Retró- és humorcsatorna

Videó: Eltűnés Nyíregyházán - Szörnyű órákat élt át Szabó Zsófi Nyíregyháza - Szabó Zsófi élő videóban kért segítséget a rajongóitól: kutyája, Picúr, a pomerániai törpespicc vasárnap délután kettőkor veszett el Nyíregyházán a Tünde utcában. Zsófi arra gyanakodott, hogy valaki felvehette az állatot. Voltaképp csak néhány óra telt el, és Picúr megle... Tovább a cikkhez
Új műsort kap Szabó Zsófi Nyíregyháza - Újabb műsorban mutathatja meg műsorvezetői képességeit Szabó Zsófi. Néhány nappal ezelőtt Szabó Zsófi nagy bejelentéssel lepte meg rajongóit hivatalos Face­book-oldalán: új műsorral jelentkezik a műsorvezető. Most már hivatalosan is – Ma az RTL Magyarország sajtótájékoztatóján kez... Tovább a cikkhez

Országosan gyenge lett a matek

2019, február 15 - 13:27

Az idei központi írásbeli felvételi után több szülő is panaszkodott lapunknak. Azt sérelmezték, hogy nagyon nehéz volt a matematika–feladatsor, a gyerekek sírva jöttek ki az írásbeliről, és teljes kudarcként élték meg a felvételit.

A jelenlegi helyzet az, hogy a matematika sokkal jobban szór, mint a magyar.
Mára megszülettek az írásbeli országos eredményei is. Kiderült, az idén valóban nem remekeltek a nyolcadikosok.

Az Oktatási Hivatal oldalán közzétett előzetes adatokból megtudhatjuk, hogy a maximális 100 pontból átlagosan 49,5 pontot gyűjtöttek az általános iskolák végzősei. Idén is matematikából születtek gyengébb eredmények, az átlagpontszám az ötvenszázalékos eredményt sem érik el: a maximális 50 pontból átlagosan 19,5-öt kaptak a vizsgázók. Magyarból pedig 29,9 pont az átlag.

Nem sikerült

– Azt értem, hogy miért kell a felvételi tesztet írni, de azt nem, hogy miért kell ezt a gyerekeknek egy életre szóló kudarcként megélniük – fogalmazott az egyik nyolcadikos diák édesanyja. (Kérte, a nevét ne írjuk meg.) – A fiam kitűnő tanuló, járt a választott középiskolába felvételi előkészítőre, és matekból különtanárral is gyakorolt. A központi írásbeli mégsem sikerült neki. Véleményem szerint azt kellene kérdezni a gyerekektől, amit az iskolában tanultak, nem pedig rákényszeríteni a szülőket, hogy különórákért fizessenek a fura, versenyzőknek való feladatok miatt. A normál tananyagból álló feladatok is világosan megmutatnák, hogy ki milyen képességű és igyekvő – vélekedik az édesanya.
A jó eredményeket felmutató középiskolákban természetesen az írásbeli pontszámok is magasabbak lettek az átlagnál. A Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban Dudás Imre igazgatóhelyettestől megtudtuk, náluk a nyolcadikosok magyarból átlagosan 35 pontot értek el, matematikából pedig 29-et. Hozzátette: minden évben figyelik más megyénkbeli iskolák átlagpontszámát is, és addig nyugodtak, amíg látják, hogy az övék magasabb. Megjegyezte: bár a szülők taktikáznak, és az terjedt el, hogy ha a gyerek gyengébb iskolában írja meg a központi felvételit, akkor arra több pontot kap. Ez azonban nincs így, hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

Az írásbeli nehézségével kapcsolatban pedig elmondta: tökéletes feladatsort nagyon nehéz összeállítani. Talán segítene, ha előtte a feladatsort bemérnék, mert akkor még lehetne változtatni rajta, nehezebbé vagy könnyebbé tenni. Ezt viszont azért problémás kivitelezni, mert így a megoldandó példák valószínűleg nem maradnának titokban.

Harminc körül

– A jelenlegi helyzet az, hogy a matematika sokkal jobban szór, mint a magyar, így a matematika-írásbeli eredménye sokkal jobban befolyásolja a középiskolába való bejutást, mint a magyar. Tehát azt a diákot, aki nagyon jó matematikából, de gyenge magyarból, nagyobb eséllyel veszik fel, mint aki nagyon jó magyarból, de gyenge matekból. Az sem helyes közvélekedés, hogy a magyar teszt könnyebb, a matek pedig nehezebb. Mert lehetne magyarból is nehezebb, összetettebb feladatokat adni, matematikából pedig lehetne könnyebbeket. Véleményem szerint a megfelelő az lenne, ha az átlagpontszám mindkét tantárgy esetében 30 körül alakulna ki. Akkor a diákok sem éreznék úgy, hogy gyengén teljesítettek – magyarázta az igazgatóhelyettes.

Hozzátette: az idei matematika-írásbeli is hasonló feladatokat tartalmazott, mint az elmúlt évek tesztjei, csak egy-két nehezebb példa került bele. Azt azonban a feladatsor összeállítóinak igen nehéz megállapítaniuk, hogy a gyerekek számára vajon melyik feladat lesz nehéz vagy könnyű.

Hegyi Erika

Ábelnek nem okozott gondot az írásbeli, matematika tagozatra készül Miskolc - Majdnem maximális pontszámot ért el, a mások által igen nehéznek tartott matekot is 47 pontosra írta meg. Bár az idei központi írásbeli felvételi igencsak próbára tette a középiskolába készülő nyolcadikosokat, voltak azért olyan diákok, akik majdnem maximális pontszámot értek el. Marton... Tovább a cikkhez
Milyen jegyek lesznek a félévi bizonyítványban? - „Apukám soha nem volt kitűnő tanuló” Miskolc - Diákokkal beszélgettünk az első félév sikereiről, nehézségeiről és kicsit a jövőről. Az elmúlt héten véget ért a mostani tanév első féléve. Sok-sok dolgozat, felelés és verseny áll a diákok mögött. Hétfőn a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában jártunk, hogy meg... Tovább a cikkhez
Zsófi felírt néhány számot… Miskolc - Az idei matekfelvételi kifogott a diákokon. Igencsak gyenge eredmények születtek. Jó egy hete írták meg az általános iskolások a központi írásbeli felvételit. A nyolcadikosok közül sokan sírva jöttek ki a felvételiről, mert nem tudtak megbirkózni a matematika-feladatokkal, köztük kitűn... Tovább a cikkhez
Sírva jöttek ki a felvételiről Miskolc - Versenyzőknek való feladatok is voltak a matematikaírásbelin. A diákok elkeseredve mentek haza. Több édesanya is azt mesélte lapunknak, hogy nyolcadikos gyermekük sírva jött ki szombaton a központi írásbeli felvételiről, mert túl nehéznek találták a feladatokat. – A lányom kitűnő tan... Tovább a cikkhez
Az írásbeli csak az első forduló Miskolc - A központi írásbeli és a szóbeli eredménye mellett a hozott pontok is számítanak. Országszerte több tízezer diák írt szombaton központi felvételit, lámpalázas gyermekek és őket kísérő izguló szüleik árasztottak el több megyénkbeli intézményt. Feszült várakozás előzte meg az írásbeliket... Tovább a cikkhez
A szövegértés a mumus Hajdúszoboszló - Szombaton véget ért a hosszú és olykor idegtépő várakozás: az általános iskolások megírták a felvételit. Ennek tapasztalatairól kérdezte a Napló a Hőgyes Endre Gimnáziumot, elsőként az igazgatónőt, Sárkányné Kertész Évát. – 76 hatodikos és 256 nyolcadikos diák írta meg a középisk... Tovább a cikkhez

Programok egy éven keresztül Tiszalökön

2019, február 15 - 12:44

Alkotótábor, városnap

– Elmondhatjuk magunkról, hogy a magyar kultúra napjától a negyedik adventi gyertya gyújtásáig kínálunk különböző programokat kicsiknek és nagyoknak. Így év elején visszatekintünk az elmúlt esztendőre, ugyanakkor már állítjuk is össze az egész éves rendezvénytervet – egyeztetve előtte az intézményekkel, a civil szervezetekkel és az egyházakkal – tájékoztatta lapunkat Tölgyesi Attiláné igazgató. – A 2019-es év két jubileumi programot tartogat számunkra, hiszen július 12-től 21-ig a XX. Csontváry Nemzetközi Alkotótáborba várjuk a művészeket Zrinszki Istvánnal, akivel 2000 óta dolgozunk együtt. Az a tervünk, hogy meghívjuk az összes művészt, aki a két évtized alatt a táborban alkotott, ennek a rangos találkozónak a helyszíne a Feketeszakáll Kalandpark rendezvénysátra lesz. A másik kiemelt rendezvény a XX. Városnap és a Nyári Ízek Fesztiválja lesz, amelyet ebben az évben július 27-én, szombaton rendezünk meg. A helyszín marad a szakgimnázium udvara, az időpontot pedig azért tettük át korábbra, mert augusztus 16-án a főtéren az István, a király című rockoperát láthatja a közönség. Február 16-án kapcsolódunk ismét a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozathoz.

KM

A szombati programok

Kultúrházak éjjel-nappal, művelődési ház, február 16.: reklámfilmvetítés, Thai chi, jóga (14), gyógytorna, gerinctorna (14.15), Körei László az érzelmi intelligenciáról (14.35), Tiszalöki Népzenei Együttes (14.55), Tiszalöki Tánccsoport (15.25), gyermek néptánc, mazsorettek (15.40), Ezüstfenyő Nyugd. Klub, tréfás jelenetek I. (16.10), kondicionáló és fittlabdás torna (16.20), Ezüstfenyő Nyugd. Klub, tréfás jelenetek II. (16.35), zumba (1645), retró diszkó (19), Szűcs Judith (21), retró diszkó (21.45).

Közben bemutatkozik a Böködők kézimunkakör, a Mámor Színtársulat, Vámos Nóra fazekas.

Papírszínház Csengerben

2019, február 15 - 12:41

A Japánból indult, ám Magyarországon is egyre népszerűbb papírszínház számos pozitív hatása (fejleszti pl. a gyerekek koncentrációs készségét, megfigyelőképességét, stb.) miatt pedagógusok is szívesen használják munkájuk során. Csengerben Nagyné Imréné Ancsának, a Szivárvány Színház vezetőjének előadásában hallgathattak meséket péntek délelőtt óvodások, valamint általános iskolás diákok.

Megnyílt a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozata

2019, február 15 - 12:32

Az egyik kiemelt helyszínen, Gödöllőn tartott megnyitón Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára kiemelte, hogy a rendezvény elsődleges célja a közművelődés intézményei és civil szervezetei nyitottságának bemutatása, valamint a helyi társadalmakban betöltött közösségépítő és fejlesztő lehetőségeinek erősítése.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a minisztérium 2017-ben állt az idén tizenharmadik alkalommal megtartott rendezvény mellé, mert annak fő célkitűzései – a helyi közösségek életének támogatása és fejlesztése – egybeestek a kormányzat elképzeléseivel. Hozzátette, hogy a tavalyi évben a kulturális intézmények sokszínűségére kívánta felhívni a figyelmet a rendezvénysorozat, míg az idén arra az értékteremtő munkára, amely az ország sok-sok művelődési házában folyik.

Krucsainé Herter Anikó kitért arra, hogy tavaly 322 településen, 452 helyszínen, 1300 programon 160 ezer látogató vett részt, idén pedig több mint 350 résztvevő szervezet 1000 programmal várja a látogatókat. Hozzátette, hogy az idei rendezvény fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

Bordás István főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke emlékeztetett arra, hogy csaknem 10 ezer ember dolgozik a kultúrházakban akár hétvégén, este és ünnepekkor is, ahogyan azt a programok megkívánják. Kiemelte, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint évente több tízezer program zajlik le ezekben az intézményekben összesen mintegy 28 milliós látogatószámmal.

A Mindennap értéket adunk jelmondattal megrendezett idei rendezvény kiemelt helyszíne Gödöllő mellett Erdőkertes és Kecskemét, de a magyarországi helyszínek mellett Bécsben, Bukarestben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon és Tiszapéterfalván is szerveznek programokat.

A szervezők idén is hirdetnek fotó-, plakát- és reklámspot-pályázatot, valamint a programsorozat Facebook-oldalán “szelfiversenyt” is rendeznek, amelyre a látogatók kedvenc művelődési házuk előtt készült önarcképeikkel nevezhetnek.

– MTI –

Szeretetet sugároztak a kisiskolások

2019, február 15 - 12:26


Piros pólóba bújva köszöntötte szeretett tanító nénijét, Popovicsné Fekete Katalint csütörtökön reggel a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI 3. a osztálya. Katica nénit nem érte váratlanul a „színes szeretetcsomag”, hiszen jó előre megbeszélte a tanítványaival, hogy Valentin-napon – amely nemcsak a szerelemről, hanem a szeretetről is szól – így hívják fel a többi diák figyelmét a másokra való odafigyelés, valamint a jó cselekedetek fontosságára.

– Fontos, hogy ne csak ezen a napon vagy éppen karácsonykor, anyák napján, pedagógusnapon ajándékozzuk meg egymást szeretettel, törődéssel, hanem az év minden napján mások tiszteletéről és megbecsüléséről tanúskodjanak a tetteink és a szavaink – fogalmazta meg az akció nevelési célját a pedagógus.

Jó célért báloznak

Popovicsné Fekete Katalin hozzátette: a tantestület és az iskola alapítványa is élen jár a jó ügyek felkarolásában. – Az idén 22. alkalommal rendezzük meg nívós báli mulat­ságunkat a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, a Zilahi-teremben. A február 16-án, szombaton 19 órakor kezdődő programban fel­lépnek többek között a Fölszállott a páva győztesei, Bulyáki Anett és Oszlánszki Patrik, a végzőseink keringőt járnak majd, a jó zenéről az L. K. Beat gondoskodik. A szórakoz(tat)ás ezúttal sem öncélú, a bál bevételét az iskolai könyvtár fejlesztésére, tehetséggondozásra, Sakkpalota-készlet beszerzésére, illetve az Erasmus programhoz kapcsolódó külföldi kapcsolatok építésére, ápolására szeretnénk fordítani.

PI

Tornacsarnok-átadás Újfehértón

2019, február 15 - 12:24

Soltész Miklós a kormány 400 millió forintos támogatása segítségével felépült Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda tornacsarnokának átadásán arról beszélt, hogy az egyházak a fontos szakrális és hitélet mellett nagy hangsúlyt helyeznek a gyermekek mozgására és egészségére, egy-egy ilyen tornaterem átadása pedig a sporton keresztül a közösségteremtést, az egészségvédelmet és a lelki életet is erősíti.

Soltész Miklós kifejtette, az Orbán Viktor miniszterelnök által múlt vasárnap bejelentett családvédelmi akcióterv minden korosztályt érint Magyarországon, az ország nagyon nagy többsége pedig örült ezeknek az intézkedéseknek.

A gyerekek befektetést jelentenek a jövőbe, amire óriási szüksége van a nemzetnek, a magyarságnak és a kereszténységnek is – tette hozzá.
Megerősítette, szükség van arra, hogy egyházi iskolákban neveljenek sok száz fiatalt, egyben megköszönte a beruházás létrehozásában közreműködők munkáját.

A beszédek után Soltész Miklós, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye és Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke áldotta meg és szentelte fel az új tornacsarnokot. A fejlesztés során négy tanteremmel és kiszolgálóhelyiséggel is bővült az iskola, melynek közelében húsz parkolóhelyet alakítottak ki.

– MTI –

Nyáron forróság, télen enyheség és eső

2019, február 15 - 12:06

Az éghajlatunk és azon belül Debrecen klímájának melegedését Juhász Csaba és Huzsvai László, a Debreceni Egyetem oktatói adatokkal támasztják alá. Debrecen legmelegebb évei: 2018: 12,3 °C; 2014: 12,2 °C; 2007: 12 °C; 2009: 11,7 °C; 2008: 11,6 °C. 1901–2010 között 1,27 ºC-kal nőtt az évi átlagos hőmérséklet, mégpedig úgy, hogy a minimum-hőmérsékletek jobban emelkedtek, mint a maximumok. A tél kezd eltűnni. A fagyos napok száma az elmúlt 110 évben 32-vel lett kevesebb. Az éjszakai lehűlések mértéke csökkent, gyakoriak a meleg éjszakák. 25 százalékkal, tehát 32 milliméterrel lett kevesebb az őszi csapadék mennyisége. A legkisebb és legnagyobb érték közötti arány csaknem 13-szoros.

A klímaváltozással új, szervezetünknek ismeretlen kórokozókat hordozó állatfajok megjelenése is várható. Jó példa erre a Lyme-kór, az agyvelő- és agyhártyagyulladás és a Q-láz kórokozóját hordozó kullancsfajok elterjedése, de ide sorolható a nyugat-nílusi láz, a Dengue-láz vírusát, az álomkór vagy a malária kórokozóját hordozó szúnyogok megjelenése – tájékoztat Harangi Marianna klinikai docens.

Az éghajlatunk szempontjából a 2018-as év előrevetített olyan dolgokat, amik később biztosan fájni fognak.

Ezt Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem Meteorológia Tanszékének vezetője jelentette ki, amikor az elmúlt év időjárási szélsőségeiről, illetve az éghajlatváltozás várható további lehetőségeiről kérdeztük. Elmondta: 2018 a Földön is és Magyarországon is az egyik legmelegebb átlag-hőmérsékletű évnek bizonyult, ám szinte mindegyik hónapban előfordult valamilyen rendkívüli időjárás. – Nincs okunk feltételezni, hogy egyszeri és kivételes év volt 2018, hiszen az esztendő időjárási történései pontosan beleillenek a 2010-től tapasztalható tendenciába – hangsúlyozta az egyetemi docens, majd áttért a részletekre.

Szegedi Sándor, az egyetem meteorológiai tanszékének vezetője | Fotó: Kovács Péter

Csak kettő hidegebb

– Az átlagnál úgy volt jóval melegebb év, hogy a februári hőmérséklet 0,8, a március 2,1 fokkal maradt a havi átlag alatt. Mi több, a március volt az év legtéliesebb hónapja a legtartósabb hótakaróval, a legtöbb téli nappal. Majd következett az extrém módon meleg április: a havi középhőmérséklet 4,6 fokkal múlta felül az átlagot. Az esztendő többi hónapja 1,5-2,0 fokos hőtöbbletet hozott. A nyáron jellemzően hosszan tartó meleg időszakokat élhettünk át úgy, hogy meg sem közelítettük a hőmérsékleti rekordot, inkább a 35 fok körüli maximum értékek domináltak. Csapadékból országosan 2 százalékkal hullott kevesebb. Az átlag azonban itt óriási különbségeket fed el. Februárban és márciusban az ilyenkor szokásos csapadékmennyiségnek több mint kétszerese esett, júniusban pedig körülbelül egyharmaddal múlta felül az átlagot. Az év többi hónapjában 25 és 75 százalék között mutatkozott a csapadékhiány.

Mindez jól szemlélteti, hogy milyen irányba tolódott el Magyarország, illetve azon belül Hajdú-Bihar időjárása, éghajlata. A legcsapadékosabb hónap tanulmányaink alapján a június, majd októberben és novemberben van egy kisebb csapadékbőség. Az 1990-es évek végétől egyre markánsabban jelentkezik a téli csapadéktöbblet, és a korábbi elsődleges csapadékmaximumot produkáló június már-már a második helyre szorul.

Felhőszakadás, jégeső

Nagyon úgy néz ki, hogy a jövőben a teleink csapadékosabbak lesznek. Ez egyértelműen a mediterrán hatás erősödését mutatja. Ugyanakkor több a rövid idő alatt, kis területet érintő, nagy mennyiséget adó zápor, aminek csak kis része szivárog be a talajba. A magasabb téli hőmérsékletek miatt a hideg évszakban inkább eső, mintsem hó hullik majd.

Ezek az éghajlat szempontjából nem túl biztató jövőképet vetítenek előre. Gyakoribbak lesznek és hosszabb ideig tarthatnak a hőhullámok, de nem feltétlenül hoznak a mi éghajlatunkon extrémnek tekinthető 40 fokos vagy afölötti hőmérsékleteket. Inkább a 35 fokot kicsivel meghaladó hőmérsékletű forró napok száma emelkedik tovább. Az erős, szélviharral, jégesővel kísért zivatarok gyakoribbak lehetnek, míg a napokig tartó hűvös, borongós, csendes esőt hozó nyári időjárási helyzetek szinte teljesen eltűnnek. A teleink alapvetően enyhének és csapadékosnak ígérkeznek, de nem zárható ki egy-egy szélsőségesen hideg, akár mínusz 25 fokot eredményező hidegbetörés vagy hóvihar sem.

Nyugat-Európában sajátos év volt a 2018 abból a szempontból, hogy a Karib-tenger térségében keletkezett ciklonok közül kettő is elérte a kontinensünket. Ilyen korábban nem fordult elő. Európai léptékben nézve az időjárást, a magyarországihoz hasonló változásokat vetít előre a jövő – részletezte Szegedi Sándor.

Mi lesz, ha kiolvadnak a jégtakarók?

Az éghajlatváltozás az egészségünket és az orvostudományt is befolyásolja. Ez derül ki Harangi Marianna, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinika Anyagcsere Betegségek Tanszéke docensének tájékoztatásából.

A tartósan magas külső hőmérséklet hatására a fokozott verítékezés miatt a szervezet a szokásosnál több folyadékot és sót veszít, s ez rossz közérzet, ingerlékenység, fáradékonyság és vérnyomásesés kialakulásához vagy akár ájulásos rosszulléthez vezethet. Ha a külső hőmérséklet olyan magas, hogy a verítékezés már nem tudja a testhőmérsékletet hatékonyan csökkenteni, akkor a testhő vészesen magas lesz (40 °C vagy magasabb), és hőguta (kipirult, száraz bőr, szapora pulzus, tudatzavar, eszméletvesztés és görcs) alakulhat ki. A fejletlen hőszabályzó mechanizmusuk miatt a csecsemők és kisgyermekek fokozottan érzékenyek a tartós melegre. Veszélyeztetett még az idősebb korosztály, a jelentősen elhízottak, az alkohol- és kábítószerfüggő személyek is.

Enni, inni, öltözködni

– Az évi középhőmérséklet emelkedése önmagában nem okoz panaszt, bár a globális felmelegedés hatására elhúzódó pollenszezon, az allergén növényfajok elterjedése, valamint a légszennyezettség miatt egyre gyakoribbak az allergiás és asztmás megbetegedések. A korábbinál hosszabb és forróbb nyarak szinte mindenkit megviselnek. Nagyon fontos a tudatos alkalmazkodás és a megfelelő védekezés. Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás, mely a nyári, meleg napokon 2-3 literrel is meghaladhatja a szokásos folyadékigényt. A verejtékezéssel sót is veszítünk, ennek pótlásának legegyszerűbb módja az étel bőségesebb sózása konyhasóval. Kerülendő a nehezen emészthető, zsíros, fűszeres ételek és az alkohol fogyasztása, valamint a tartós, nehéz fizikai munka vagy sporttevékenység. Segíthet a pamutból vagy más természetes anyagból készült, jól szellőző, kényelmes, könnyű ruházat, a kalap vagy sapka viselése. A magas vérnyomásban szenvedő betegek egy részénél a meleg napokon a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adagjának csökkentése szükséges, ezért javasolt a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés, szükség esetén a kezelés módosítása. Mindezek a melegebb éghajlatú országokban köztudottak, de hazánkban sokak számára nem ismertek.

Harangi Marianna, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának docense | Fotó: Kovács Péter

Parkok, fasorok segíthetnek

Különösen fontos a meleg elleni védelem a nagyvárosokban, ahol az aszfalttal fedett területek és épületek felmelegedése miatt éjszaka sem hűl le a levegő, és a kevesebb fa miatt nehezebb árnyékos helyre húzódni. Segíthetnek a klimatizált középületek, az ingyenes ivókutak vagy palackozott ivóvizet biztosító pontok, a párásító és permetező kapuk. A városfejlesztéskor a parkok, fasorok telepítése, szökőkutak építése enyhítheti a klímaváltozás okozta forróságot.

A klímaváltozás egyik velejárója az új, szervezetünk számára ismeretlen kórokozók megjelenése, ezekkel szemben nincs felkészülve az immunrendszerünk. Az egyik ok a hordozó állatfajok, például egyes rágcsálók és rovarok magyarországi megjelenése. Jó példa erre a Lyme-kór, az agyvelő- és agyhártyagyulladás és a Q-láz kórokozóját hordozó kullancsfajok elterjedése. De ide sorolható a nyugat-nílusi láz, a Dengue-láz vírusát, az álomkór vagy a malária kórokozóját hordozó szúnyogok megjelenése.

Bőrbetegségek, ételfertőzés

Az ózonréteg vékonyodásával megnövekszik a rosszindulatú bőrdaganatok, elsősorban a melanoma malignum és egyéb, napfénykárosodás okozta bőrbetegségek gyakoribb előfordulása. Gondot jelenthetnek a meleg miatt gyakoribbá váló mikrobiális eredetű élelmiszer-fertőzések és a gabonákon, magvakon megtelepedő penészgombák mikotoxin-tartalma okozta ételmérgezések.

Egyes tudósok szerint a jégtáblák olvadása következtében eltűntnek hitt régi kórokozók, például a lépfene, a bubópestis vagy a fekete himlő ismételt megjelenése sem lehetetlen. Az egészségügynek természetesen alkalmazkodnia kell ezekhez az új kihívásokhoz, a klímaváltozás okozta veszélyekre mind szakmai, mind szervezeti szinten fel kell készülnie. Az orvosok képzésekor már most nagyobb hangsúlyt kapnak ezek a kórképek, felmerül új védőoltások bevezetése is. Természetesen kiemelt fontosságú a lakosság megfelelő tájékoztatása.

– Kovács Zsolt –

Dél-Európából érkeznek az új növényi kártevők Debrecen - A melegedő éghajlat és a szinte változatlan csapadékellátottság fokozott vízhiányt jelent majd. Jelenleg a lehullott csapadék kevesebb mint 60 százalékát fedezi a vízigénynek. Az arány a jövőben tovább fog romlani – jelentette ki Juhász Csaba, a Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet he... Tovább a cikkhez

A rajongók már az utakon is találkozhatnak Opitz Barbival

2019, február 15 - 11:59


A rajongók nemcsak a szórakozóhelyeken és fesztiválon találkozhatnak Opitz Barbival, de egy kis szerencsével most már az utakon is összefuthatnak vele.

Megszerezte a jogsit

Az énekesnő néhány nappal ezelőtt osztotta meg követőivel az örömteli hírt: „Sikeres forgalmi vizsgát tettem ma! És nem kell félnetek, mert a legjobb oktatónál: Cseh Károly bácsinál tanultam vezetni. Hála a Jó Istennek, és neki, hogy sikerült! Már alig várom, hogy legyen saját autóm!” Noha az énekesnő azt nem árulta el, milyen járgányt képzelt el magának, az biztos, hogy Barbi népszerűsége töretlen, így nem valószínű, hogy sokáig kell várnia a saját autóra.

Nemcsak az országban koncertezik dalaival, de a határon túlra is rengeteg meghívást kap: következő koncertjét a szomszédos Szlovákiában adja, pontosabban Nyárasdon, egy Valentin-napi megapartin.

KM

Naptár

M T W T F S S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek