Szabolcsi Hírek

Tartalom átvétel
Szabolcs Online
Frissítve: 2 óra 34 perc

A fiatalok nehezen tartják a lépést a fellendüléssel

4 óra 20 perc

Az első lakásukat szándékozni vásárló fiatalok nehezen tartják a lépést az ingatlanpiaci fellendüléssel. Az elmúlt hat évben szinte folyamatosan csökkent a lakásvásárlók között az első otthonukat vásárlók aránya, amely jelenleg 20 százalék körül mozog. A fiatalok jellemzően a kisebb alapterületű, modern lakásokat keresik, így az új építésű lakások folyamatos megjelenése javíthat ezen az arányon – amelyen az állam lakástámogatási kezdeményezései is erősíthetnek.

A legnagyobb mértékben

A Duna House (DH) az MNB Lakáspiaci jelentésének adatait is felhasználva elemezte az első lakásvásárlói és befektetői réteg változását az elmúlt időszakban. Ez a két szegmens változott ugyanis a legnagyobb mértékben. Míg az első lakásukat vásárlók hat évvel ezelőtti 35 százalékos aránya 2015-től 20 és 25 százalék közé csökkent, addig a befektetési célú vásárlás fordított arányban, 20 százalékos legalacsonyabb részarányról 40 százalékig emelkedett – ismertette hétfőn az ingatlanközvetítő cég.

– Az első lakást vásárlók mindig fontos szerepet töltenek be az ingatlanpiac keresleti oldalán. Jellemzően a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, idén áprilisban Budapesten átlagosan 24 millió forintot költöttek ingatlanvásárláskor. A 2020-ig biztosan tartó új építésű projektek növekvő számával az első lakást vásárlók aránya is emelkedhet – idézik Benedikt Károlynak, a Duna House elemzési vezetőjének a szavait a híradásban. – A befektetési céllal vásárlók aránya az elmúlt három évben már fixen 40 százalék körüli értéken mozgott, ők jellemzően a jól kiadható, szintén nem túl nagy lakásokat keresik a piacon, amelyekért a múlt hónapban már átlagosan több mint 30 millió forintot fizettek – fogalmazott a szakember.

Állami ösztönzők

Az első lakást vásárlók arányának növekedését az állami ösztönzők is segíthetik. A lakástakarék után járó állami támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény, a támogatott hitelek és hitelelengedési lehetőség, valamint a lakáshitel-cafeteria is támogatja a fiatalokat lakáscéljaik elérésben – derül ki a közleményből.

HBN

Hozamok

A befektetési célú vásárlást az alacsony kamatkörnyezet és a dinamikusan emelkedő ingatlanárak teszik vonzóvá. Az MNB adatai szerint mind a használt, mind az új építésű lakások esetében az elérhető hozamprémium 5 százalék felett volt az elmúlt három évben – mutatott rá a DH.

Kalcium a csontokért, a memóriáért

4 óra 38 perc


A kritikus határérték alatti mennyiségben fogyaszt kalciumot a 4–10 éves gyerekek 35 százaléka – derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felméréséből. Pedig a kalcium elengedhetetlen az egészséges csontfejlődéshez.

Minden életkorban fontos

Fontos tudni, hogy a kalcium csontokba beépülése nagyjából 25 éves korban fejeződik be, ezen életkor alatt nagyon fontos a rendszeres kalciumbevitelről gondoskodni. Nőknél pedig az osteoporosis, csontritkulás kialakulásának megelőzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű kalcium fogyasztása. A jelenlegi, átlag napi 1,8 decis tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, az ideális a fél liternyi lenne.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint a gyerekeknek naponta fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejtermék, például joghurt, kefir vagy túró fogyasztása javasolt.

Tojás, zöldség, gyümölcs

Tejfehérje-allergia vagy laktózérzékenység esetén a kalciumpótlásban nagy szerepe lehet (egy éves kor után) a tojássárgájának, életkortól függetlenül a gyümölcsöknek és zöldségeknek is. Ez előbbiek közül a banán, a narancs frissen kifacsart leve, körte, alma tartalmaz kalciumot. Igen magas a szintje a piros ribiszkében és a málnában is. A zöldségfélék közül a brokkoli, burgonya, lencse, karfiol, zöldbab, zöldborsó segítik a kalciumpótlást, s ajánlott a petrezselyem zöldjét is fogyasztani.

– MTI, KM –

Létfontosságú

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú. Az alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

A diabéteszről tanulhatnak jövőre az általános iskolások Budapest - Jövőre diákok, tanárok és a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről a Nemzetközi Diabétesz Szövetség által életre hívott KiDS program keretében, amely elsősorban a betegség jobb megismerésére, megelőzésre és a betegségben szenvedők elfogadására irányul. A ... Tovább a cikkhez
A fogyni vágyók új csodafegyvere lett Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ismerje meg a fogynivágyók új csodafegyverét, a magas fehérje­tartalmú diétát! Több protein fogyasztásával akár 43 százalékkal több zsírt veszíthet a súlyából. A legújabb dietetikai ajánlások szerint a magas fehérjetartalmú fogyókúrák jóval hatékonyab... Tovább a cikkhez

A fiatalok pénzért letennék a mobiljukat

5 óra 34 perc

A közlekedési balesetek sajnos sok esetben a vezetés közbeni mobiltelefonozás miatt következnek be. Habár kortól függetlenül sokaknál jellemző ez a szokás, mégis a fiatal sofőrök a legérintettebbek ebben a témában.

Annak érdekében, hogy visszaszorítsák a telefonozás miatt bekövetkezett balesetek számát, a Pennsylvaniai Egyetem prevenciós kampányt indított a 16-17 év közötti friss jogosítványos fiatalok körében – számol be a Totalcar internetes autós portál friss cikkében.

Az üzenetküldés várhat

A kampányban résztvevő, okostelefont vezetés közben bevallottan használó 152 fiatal több, mint 90 százaléka válaszolt úgy egy kérdőívben, hogy felhagyna rossz szokásával, amennyiben az anyagi hasznot jelentene neki.

Ezen a ponton két választási lehetőségük is volt: minden mobilozás nélkül végigvezetett hét után 5 dollárt kaphattak vagy 250 dollárról indulhattak, ami minden tettenéréskor 5 dollárral csökkent. Előbbi persze sokkal népszerűbb volt a válaszadók körében. A fiatalok fele lerakná a telefont, ha egy év után 1000 dollárt ajánlanának fel nekik bónuszként. A kutatásból az is kiderült, hogy legkönnyebben az üzenetküldésről mondanának le, a Google Maps-ről viszont csak a válaszadók 59 százaléka válna meg. Sajnos mindez azonban csak egy elméleti kérdéssor volt, igazán csak akkor lenne reprezentatív a kutatás, ha a való életben is elvégeznék a kísérletet.

HBN

Tiltja a KRESZ

Fontos észben tartani, hogy a KRESZ kimondja: „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

Három éve igyekeztek elejteni az őzbakot

5 óra 36 perc

Gégény Géza Zsoltot, a vadásztársaság vadászmesterét kértük meg arra, értékelje az április 15-én kezdődött őzbakszezon első hónapját.

– A tavalyi évhez képest is nagyon jól kezdődött az idei szezon, ugyanis ismét egy kapitális bak került terítékre. Az első bak, amit lövettünk, 641 grammos trófeával rendelkezett, majd egy olyan bakot sikerült elejteni, aminek a trófeája 593 grammos volt.

– Erre a bakra egyébként már három éve vadásztunk. Ez a bak több mint valószínű, az elmúlt években nagyobb agancsot növesztett, ami aztán visszarakott lett. A bírálaton a szakemberek 8 évesre bírálták.

A vadásztársaságunknál spanyol és amerikai vendégek vadásztak, s a már említett 641 és 593 grammos trófea mellett hét darab 500 gramm feletti trófeájú bakot is elejtettek, míg 400 grammon felüli trófea 14 lett. A többiek 300 grammtól felfelé jó, öreg bakok.

Rendellenesen növekedett

– Az 593 grammos trófea elejtésekor én is jelen voltam – folytatta Gégény Géza Zsolt. – Mint említettem, már három éve vadásztunk arra az őzbakra, végül egy szlovák vendéggel sikerült meglövetnünk egy esti vadászaton, már majdnem szürkületben. Amikor kiértünk a területre, nem találtuk a vadat, ám egyszer csak felállt négy őz, s láttuk, hogy köztük van. Egy jól célzott lövéssel a vendég vadász terítékre hozta. Mindez a Tiszától egy jó kilométerre történt. Abnormálisan növekedett ez az agancs, valamilyen mechanikai sérülése történhetett, s azért olyan. Erdő mellett volt a territóriuma, ezért vagy az erdőben sérült meg, vagy pedig valamilyen kerítésnek ütközhetett.

– MML –

Időjárás-jelentés – 2018. május 20.

6 óra 35 másodperc

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől kissé északnyugatra hidegfront húzódik, amelynek hatására arrafelé felhős az ég, záporeső is előfordul. A Kelet-európai-síkság keleti területei felett is hidegfront alakítja az időjárást. A front mögött – Oroszország európai vidékein – jelentősen mérséklődött a felmelegedés, az előző napokénál 5-10 fokkal hűvösebb van. A kontinens nagyobb részén ugyanakkor az Atlanti-óceán felől Nyugat-Európán át egészen a balti államokig magasnyomás terül el, amelyben a felhőoszlató, leszálló légmozgásoknak köszönhetően napos az idő. Nyárias hőmérsékletet viszont csupán a Fekete-tenger északkeleti medencéjében, és a délebbi szélességeken mérnek. A legmelegebb a görög szigeteken van, ahol 32, 36 fokig is felmelegszik a levegő, de Cipruson 40 fok is előfordul. Hétfő estig a Kárpát-medencében egy-két fokkal erősödik a nappali felmelegedés, de főként a Dunától keletre záporra, zivatarra is számítani kell.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Túlnyomóan napos idő várható. Vasárnap csak néhol alakul ki záporeső, a nyugati határnál esetleg zivatar. Hétfőn a déli óráktól lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban az Alföldön, az Északi-középhegység térségében számíthatunk záporra, zivatarra, délkeleten lokálisan több csapadék is lehullhat. Az északkeleti, keleti szél elsősorban északkeleten erősödik meg, zivatarban viharossá is fokozódhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 27 fok között valószínű.

– MTI –

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei – 20. hét

6 óra 4 perc

Nyerőszámok:

2 (kettő)
10 (tíz)
22 (huszonkettő)
23 (huszonhárom)
32 (harminckettő)
45 (negyvenöt)

Nyeremények:

6 találatos szelvény nem volt;
5 találatos szelvény 42 darab, nyereményük egyenként 345.805 forint;
4 találatos szelvény 2.443 darab, nyereményük egyenként 5.945 forint;
3 találatos szelvény 37.459 darab, nyereményük egyenként 1.510 forint.

– MTI –

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei - 20. hét Budapest - A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 20. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki. Nyerőszámok: 3 (három) 43 (negyvenhárom) 59 (ötvenkilenc) 62 (hatvankettő) 69 (harvankilen) Joker: 993493 Nyeremények: 5 találatos szelv... Tovább a cikkhez
A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei - 20. hét Budapest - A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a május 16-án megtartott 20. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki. Első számsorsolás: 2 (kettő) 4 (négy) 6 (hat) 8 (nyolc) 10 (tíz) 18 (tizennyolc) 34 (harmincnégy) Második számsorsolás: 3 (három) 9 (... Tovább a cikkhez

Egészségváros Kisvárdán

7 óra 31 perc

Még mindig beszédtéma Kisvárdán a május 12-i Egészségvárosi program eseményei. Az elért eredményekről kérdeztük a kórház főigazgatóját és a város polgármesterét.

Tegyünk lépéseket egészségünkért

A Richter Egészségváros Program évről – évre arra próbálja rávenni az embereket, hogy minél többen tegyenek egy–egy lépést a saját egészségük megőrzése és fenntartása érdekében. A Kisvárdai helyszínen Dr. Kozma Róbert a Richter Gedeon Nyrt. Dr. Kozma Róbert belföldi értékesítési és marketing igazgatója –amint a napzáró rendezvényén elmondta –a munkatársak több mint ötezer szűrést végeztek el. Ebből csak 500 mérés esetében kell a pácienseknek orvosukhoz fordulni további kezelésekre. Ebből is látszik az, hogy mennyire fontos az, hogy a szűréseken egészségmegőrzésünk illetve a betegségek megelőzésében részt vegyenek az emberek. Tíz éve járjuk az országot Egészségváros programunkkal. Kisvárda a 63 helyszín országjárásunk során. A jelen állás szerint az egészségvárosok, eddigi helyezései szerint a negyedik helyen áll. Az itt elvégzett ötezer szűrés mellett 16–ezer egyéb aktivitás volt, így összességében 21 ezer, ami 300 forintjával beszorozva 6.333.900 forint. Ez azt jelenti, hogy a kétmilliós alapadományhoz, csatolva a teljes összeg 8.333.900 forint, ami a tablónkra felkerült. Melyhez mindenkinek szívből gratulálok. A kisvárdaiak nagyon sokat tettek a mai napon azért, hogy a Felső–Szabolcsi Kórház csecsemő és gyermekgyógyászati osztály tovább fejlődhessen, de a résztvevők nagyon sokat tettek saját egészségükért is.

Egy sikeres nap

–Most nagyon–nagyon boldog vagyok s nem is találok szavakat a nap értékelésére – kezdte beszélgetésünket Hegyi Henrik D. főigazgató. A Richter Gedeon Nyrt. tíz éve indította útjára a Richter Egészségváros programját mely egy teljes napos rendezvény különböző programokkal. A tízedik évében most eljött Felső–Szabolcs központjába, Kisvárdára s ezzel egy kétmillió forintos alapadományt adott kórházunknak. A kapcsolatfelvétellel elkezdődött a városunkban zajló program egyeztetése, s biztosítottuk arról, hogy mi szívesen rendelkezésre állunk megszervezni ezt a napot, mely a közös együttműködés alapján sikeresnek bizonyult. Ezt bizonyítják a nap programjának összegzése alapján is az eredmények. Ezekről Dr. Kozma Róbert szólt a nap zárásaként a megjelenteknek, ismertetve az eredményeket.

Együtt a gyermek és a szülő

–A legkiszolgáltatottabbak a betegségükben a gyermekek. Ha mi itt ebben az intézményben nem tudunk segíteni, akkor ezen rajtunk kívül senki nem tud. A több mint nyolcmillió forintot teljes egészében a gyermekosztályra, annak fejlesztésére, korszerűsítésére fordítjuk. Elsősorban a feltételrendszerek, a vizes blokkok elhelyezése a kórtermekben, új ágyak és bútorzatot vásárolunk. Kényelmesebbé tesszük számukra a kórházi körülményeket. De terveink szerint feloldjuk azt a nehéz helyzetet, amiben a szülők bent maradását biztosítjuk a gyermekek mellett a gyógyítás ideje alatt, amit a jelenlegi körülmények nem engedtek meg. Ezek a körülmények ebből az adományból megvalósítható, hogy a gyermek és a szülő együttléte.

Türelmes várakozások

–Kisvárda egy csodálatos város. Kisvárda és a környező települések lakói csodálatos emberek. Olyan erős a közösségi szellem, ami azt biztosította, hogy egy hatalmas nagy reggeli sétával melyen több mint ezer ember vett részt. Ezt bizonyították egész nap folyamán a szűréseken résztvevők és az egyéb más programokon is a résztvevők nagy száma. Szívesen jöttek s álltak sorba, mert fontos volt számukra a szűréseken és a többi programokban való részvétel, hogy ezzel is támogathassák kórházunkat. Kisvárda méltó arra, hogy ezt az adományt fogadja, ami méltó helyre kerül. Ezzel is a Kisvárdaiak, valamint a környező települések lakóinak életét életét és gyógyulását segíti majd – zárta beszélgetésünket Hegyi Henrik D. a Felső–Szabolcsi Kórház főigazgatója.

Egészségünk megőrzéséért

Városunk történelmében 2018. május 12. egy különleges dátummá vált, az összefogás napjának dátumává – kezdte a napról szóló összegzését Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere. A nap, amikor az egészségre, az egészség megőrzésére fókuszált egész városunk karöltve a környező településekkel. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy állomása lehettünk egy nagyszerű kezdeményezésnek, és ezzel segíthettük kórházunkat, betegeinket, gyermekeinket. Úgy érzem, hogy az egészséggel kapcsolatos rendezvények és megmozdulások, mindig különleges helyet foglalnak el akár egy város, akár egy község, akár egy ország életében. Mert mit is hangoztattuk, mi a legfontosabb? Az egészség! Azzal pedig, hogy az egészségre való neveléssel, szűrések, valamint tanácsadások által valósulhatott meg kórházunk támogatása, az egy fantasztikus és megbecsülendő megmozdulás eredménye.

Óvni és félteni egészségünket

Ezúton szeretném megköszönni minden szervezőnek, orvosnak, ápolónak, neves és közismert személyiségnek, fellépőknek továbbá mindazoknak, akik hozzájárultak az egészségnap létrejöttéhez, hogy tettek önökért, egymásért, a gyermekekért és az országért. Úgy érzem, ezen rendezvény missziója egy felhívás! Felhívás arra, hogy az egészség mindennél értékesebb, fontosabb és meg kell tanulnunk vigyázni, óvni és félteni azt! Május 12–e kitűnő lehetőséget biztosított arra, hogy együtt, közösen tegyünk az „életért”, és együtt gondolkodjunk egészségünk megőrzésével kapcsolatban. Sokszor hangoztatom, hogy városunk nagy hangsúly fektet a prevenciós előadások megtartására, célzottan korosztályoknak megfelelően.

Közös összefogással, akarással

– Kórházunk kiváló orvosai és ápolói hittel, tudatossággal és hatalmas felelősségvállalással tesznek azért, hogy eredményes és hatásos legyen a megelőzés. Mi hisszük, hogy a rávilágítás, a megbeszélés, a figyelemfelhívás, a szűrés, esély a megoldásra, esély a gyógyulásra! Ebben rejlik az a segítség, melyet a Richter Egészségváros rendezvény is magában hordozott.

– Úgy érzem Kisvárda és a környező települések együttesen ismét bebizonyították, hogy közös összefogással hatalmas dolgokra vagyunk képesek! Megbecsülésre és köszönetre méltó minden ember jelenléte, kórházunk főigazgatójának Hegyi Henrik D–nek és minden egészségügyi dolgozónak a munkája, aki akkor aznap ott volt, és nemcsak saját egészségéért, hanem kórházunk gyermekosztályáért is tett. Szenzációs eredményt értünk el, köszönhetően az emberek tenni akarásának és a közös összefogásnak.

Teréz anya a következőket mondja: „Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.”

– A Richter Egészségnapon minden ember tett egy kicsit magáért és kórházunk beteg gyermekeiért. És az a sok–sok kicsi egy hatalmas, szeretettel teli adománnyá nőtte ki magát a nap végére. Isten áldjon minden segítő kezet, és védje azokat a gyermekeket, akikért, és akik gyógyulásáért kórházunk a segítő jobbját nyújtotta– mondta zárszóként a város polgármestere Leleszi Tibor.

A jövő héten is folytatódik a változékony idő

9 óra 24 perc

Pünkösdhétfőn túlnyomóan napos idő várható, elsősorban az Alföldön, az Északi-középhegység térségében várható zápor, zivatar. Délkeleten lokálisan több csapadék is lehullhat. Északkeleten megerősödik, zivatarban viharossá is fokozódhat a szél. A leghidegebb órákban 7-14 fok lehet. Napközben 23-27 fokig melegszik a levegő.

Kedden és szerdán a több-kevesebb napsütés mellett többfelé kialakulhat zápor, zivatar. A szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 9-16, szerdán 11-1 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet kedden 21-26, szerdán 23-28 fok között valószínű.

Csütörtökön is több órára kisüt a nap, de továbbra is többfelé alakul ki zápor, zivatar. A légmozgás helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet 12-17, a maximumhőmérséklet 23-39 fok között alakul.

Pénteken gomolyfelhős napos időre lehet számítani, de helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A szél megélénkül, néhol meg is erősödik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódik. A leghidegebb órákban 12-17 fok lehet. Napközben 24-29 fokig melegszik a levegő.

Szombaton napos idő várható, néhol alakulhat ki zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-16, a legmagasabb hőmérséklet 24-29 fok között alakul.

Vasárnap is többnyire napos időre lehet számítani, de néhol kialakulhat zápor. Helyenként erősödhet meg a szél. A minimumhőmérséklet 11-16, a maximumhőmérséklet 23 és 28 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

– MTI –

Elindult a Magyar Turisztikai Ügynökség új kampánya

9 óra 42 perc

Az MTÜ vasárnapi közleménye szerint a belföldi kampány új programokra és kevésbé ismert úti célokra hívja föl a figyelmet, hogy az utazni készülők újragondolják a nyaralásukat, és minél többen kapjanak kedvet nyári felfedezésekhez. A Balaton, a Sopron-Fertő és a Tokaj-Nyírség-Felső Tisza vidékét ajánló belföldi kampányhoz már több mint 300 szálloda és vendéglátóhely csatlakozott, valamennyien különleges nyári ajánlatokkal és kedvezményekkel várják a vendégeket augusztus 20-ig.

A kisfilm a www.hellomagyarorszag.hu oldalon tekinthető meg az úticélok élménykínálatának és programlehetőségeinek részletes leírásával, valamint a kampányhoz csatlakozó partnerek nyári ajánlataival együtt.

– MTI –

Videó: Olyan szögből mutatja be Nyíregyházát, amilyenből korábban nem láthattuk

10 óra 16 perc

A drónpilóta a 2000-es években a Nyíregyházi Televízió tanfolyamán szerzett operatőri képesítést. A nem mindennapi perspektíva akkor bűvölte el, amikor repülésről szóló vizsgafilmjét forgatta, s négy éve, amikor a technológia fejlődésének köszönhetően egy átlagember számára is elérhetővé vált egy kamerás drón, valóra váltotta az álmát.

Így nézne ki Nyíregyháza, ha bolygó lenne ©

A játéktól a hexakopterig

– Ez még a játék kategóriába tartozott, fotózni, videózni nemigen volt alkalmas. Arra viszont jó volt, hogy megismerkedjem az irányítással, és ekkor döntöttem el végleg, hogy ezzel szeretnék foglalkozni – idézte fel a kezdeteket Bezdán János.

– A második gépem már elbírt egy kamerát, de azzal sem voltam elégedett, ezért a harmadikat az alapoktól kezdve magam építettem meg. A legfontosabb szempont mindig a biztonság – különösen a belvárosban kell komoly felelősséget vállalni –, ezért döntöttem a hexakopter mellett, ezek ugyanis akkor is a levegőben maradnak, ha a hatból egy propeller vagy motor meghibásodik.

– A drónépítés sok buktatóval jár: előfordult, hogy a gépem lezuhant egy borbányai nádasban, ugyanakkor ennek köszönhetően ismerkedtem meg a motortípusok, propellerdőlésszögek, a távirányítás és a képátvitel rejtelmeivel.

Engedély, biztosítás, óvatosság

– A technikai fejlődés töretlen: ma már jóval kisebb és könnyebb, mindössze 300 grammos gépeket használok. Ezeket teletömik – például a tolatóradar elvén működő – biztonsági rendszerekkel, azonban ez sem csábíthat könnyelműségre. Tömegrendezvények, utak fölött nem repülünk, ezen felül kötelező felelősségbiztosítást kötnünk, és felszállás előtt be kell szereznünk a légügyi hatóság engedélyét is. Még így sem repülhetünk látótávolságnál messzebbre vagy 150 méternél magasabbra, de ez nem is baj, a városképekhez elég harminc–negyvenre emelkedni.

– Szeretem ezt a várost, az itteni közönségnek dolgozom. A többi megyeszékhelyről már készült drónfilm; másfél hónapig forgattam, hogy a miénk se lógjon ki a sorból. A kedvenc témáim az épületek és a parkok, de mindig nyitott vagyok az ötletekre. Egyszer például megkért a Nyírvíz-palota tetején látható ­rétisasszobor tervezője, hogy készítsek felvételeket a művéről, amelyet akkor látott utoljára közelről, amikor még a földön volt.

A legnagyobb kihívás

– Nem volt egyszerű a feladat, ugyanis a galambok úgy őrzik a sast, mint valami istenséget: amint feltűnik a gép, elkezdenek körözni körülötte, egyre szűkítik a kört, végül megpróbálják leverni a betolakodót – említett egy esetet a pilóta, aki azt is elárulta: a legnagyobb kihívás épületeken belül – sportcsarnokban, templomban – repkedni.

– A drónfotózás és -videózás a hobbim, de egyre többször keresnek meg reklám- vagy esküvői filmekkel kapcsolatban, ezért remélem, hogy egyszer ebből fogok majd megélni.

– Vannak még távlatok a technológiában, például a parlagfű-ellenőrzés jóval olcsóbb, mint helikopterrel, a 3D-s épületszkennelést pedig a látványtervezésnél lehet hasznosítani – beszélt ­zárásként a terveiről Bezdán János, aki az utóbbit már gyakorolja is: a drónalkatrészgyártáshoz vásárolt 3D-nyomtatójával megalkotta a nyíregyházi római katolikus templom pontos modelljét.

Jogi és technikai tanácsok

– Tagja vagyok a Drónpilóták Országos Egyesületének, s vezetem a Szabolcsi Drón Csoportot. Szívesen adok tanácsot akár jogi, akár technikai kérdésekben.

– A legtöbbször olyan szülők keresnek meg a kérdéseikkel, akik a gyereküknek szeretnének drónt ajándékozni. Esetükben csak a százméteres hatótávolságú játékgépek jöhetnek szóba, s azokat is csak a saját kertjükben reptethetik – magyarázta a szakértő.

HP

Mit ültessünk tuja helyett?

10 óra 17 perc


– Évtizedekig a legkeresettebb és legnagyobb darabszámban eladott dísznövény a smaragd tuja volt, ám az utóbbi időben sajnos egyre több kártevő szerette meg, példának okáért a borókaszú – mondta lapunknak Kohán Márk. A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint itt az ideje elgondolkodniuk a kertbarátoknak azon, hogy mivel lehet helyettesíteni a tujákat.

Kártevői nem ismertek

– A leylandi ciprusból lehet jelenleg a legjobb nyírott sövényt kialakítani. Veszélyes kártevői nem ismertek, sokkal jobban tűri a nyári hőséget, csapadékszegény időszakot, mint közeli rokona, a tuja. Akár öntözés nélkül is átvészeli a forró nyarat. Hihetetlenül gyorsan nő, ha megkap mindent, amit szeret, akár egy métert is képes nőni egy év alatt, ezért nagyon gyorsan tudunk belőle nyírott sövényt kialakítani. Az előnye lesz egyben a hátránya is: a sövényt minden évben legalább egyszer alaposan meg kell nyírni. Érdemes a töveket egymástól 70-80 centiméterre ültetni – fogalmazott Kohán Márk, aki szerint a tujánkat a tiszafa is kiválóan helyettesítheti.

Könnyű kordában tartani

– A tiszafa nem nő túl gyorsan, ezért csak azoknak ajánlom, akiknek van idejük kivárni, amíg megnő. Betegségekre, talajra, időjárásra nem érzékeny. A magas talajvizet nem tűri. Könnyű kordában tartani, egy tavaszi gyenge metszéssel formára igazíthatjuk. Rengeteg fajtája létezik, amelyek formában és színben jelentősen eltérnek egymástól – közölte a kertészeti szakember, majd áttért a babérmeggy bemutatására.

– Ez a növényfajta a kevés lomblevelű örökzöldek közé tartozik, a hazai teleket vígan viselik, a jobb fajták lombozatán még a legzordabb időjárás sem hagy nyomot – említette Kohán Márk, aki bemutatta lapunk kertbarát olvasóinak a korallberkenyét is. Eszerint Magyarországon is elterjedt az utóbbi években ez a mediterrán jellegű örökzöld bokor.

– A korallberkenye kihajtó levelei élénkpirosak, majd visszazöldülnek. Mivel folyamatosan hajt, így a bokor külső része mindig piros. Nagyon gyors növésű, éppen ezért alkalmas nyírott sövény kialakítására, persze különálló bokorként is el lehet ültetni. Metszeni a május eleji virágzást követően érdemes.

TG

Bármilyen talajon megél

– Ha valaki nem teljesen zárt, nyírott sövényre vágyik, de kerülné a smaragd tuját mindenképpen próbálja ki a kínai borókát, mely egy igazi túlélő, mindent kibír, emellett egy gyönyörű, karcsú, kúp alakú örökzöld fejlődik belőle. Törzse elágazó, kérge barna, rostos bordákra tagolt, repedezett. Ágvégei bókolva lehajlanak. Fiatal hajtásai fölfelé ívelnek vagy lecsüngenek. Szinte bármilyen talajon megél, de napos helyen és tápdús talajon erősebben nő. Teljesen télálló. A párás klímát kedveli, az átültetést rosszul tűri – tájékoztatott Kohán Márk, a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője.

Több mint 73 ezren vettek részt a vízivást népszerűsítő Happy héten

10 óra 41 perc

A közleményben azt írták, míg tavaly 172, idén már 404 intézmény vállalkozott a tematikus hét megszervezésére.
Az eseményt kilencedik alkalommal hirdették meg, a csatlakozás feltétele az volt, hogy az óvoda vagy az iskola az OGYÉI által javasolt különféle programok egyikét valósítsa meg, és ennek dokumentációját, pályázati anyagát 2018. április 20-ig juttassa az intézethez. A beküldött pályaműveket szakmai zsűri bírálta el.

A legtöbb programelemet a székesfehérvári Rákóczi Utcai Óvoda Nyuszi csoportja valósította meg, nyereményük egy művészeti foglalkozás a MUS-E Magyarország jóvoltából. Ebben a kategóriában a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola egy csoportos kalandparki belépőt nyert.

A növények és a víz címmel meghirdetett rajzverseny győztese a szegedi Rókusvárosi II. számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5.a osztálya lett, ők belépőt kaptak a fővárosi Tropicariumba.

A Víz ezer arca címmel meghirdetett versenyen, amelynek keretében egy tudományos kísérletet bemutató, legfeljebb 5 perces mozgóképes anyagot kellett beküldeni, a Porcsalmai Napközi Otthonos Óvoda lett az első, ők nyereményként elmehetnek a Csodák Palotájába.

– MTI –

Pünkösd – Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei

10 óra 43 perc

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában celebrál szentmisét vasárnap fél 11-kor.

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap 10 órától a budahegyvidéki református templomban hirdet igét.

Fabiny Tamás püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az iraki Erbílben tölti az ünnepet, ahol azokat a keresztény családokat látogatja meg, amelyeknek otthonát a magyarországi evangélikusok adományából építik újjá.

Pünkösd a keresztények harmadik legnagyobb ünnepe, amelyet húsvét után ötven nappal tartanak.

– MTI –

Kigyulladt egy melléképület Túricsén – Megyei katasztrófavédelmi hírek

14 óra 3 perc

Kigyulladt egy hatvan négyzetméteres melléképület, amelyben faanyagot és favágáshoz szükséges szerszámokat tároltak szombat délután Túricsén, a Petőfi utcában. A tűz az épület mellett tárolt három körbálás szalmára is átterjedt. A fehérgyarmati hivatásos és a csengeri önkormányzati tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. A tűzesetnél a tulajdonos könnyebb sérüléseket szenvedett.

Zárlatos hosszabító okozott tüzet Nyíregyházán, az Esze Tamás utcában, ahol meggyulladt a családi ház kertjében lévő tuja. A tüzet a tulajdonosnak sikerült eloltania, a nyíregyházi hivatásos tűzoltók az izzó, parázsló részeket eltávolították, személyi sérülés nem történt.

Lehasadt egy nagyméretű fa egyik ága, amely akadályozta a közlekedést szombat délelőtt Kisvárdán, az Árpád utcában. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével szüntették meg a forgalmi akadályt. Nyírbátorban is hasonló eseménynél kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk a Fürdő utcában. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Árokba csapódott és felborult egy személygépkocsi szombat este Porcsalma és Ökörítófülpös között. A csengeri önkormányzati és a tyukodi önkéntes tűzoltók a gépkocsit áramtalanították, majd a járművet kerekeire visszaállították. Személyi sérülés nem történt.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Nyíregyházi besurranásokkal gyanúsítják

15 óra 2 perc

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Érkerti Rendőrőrse lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást H. Csaba 47 éves nyíregyházi lakos ellen. A lezárt nyomozás adatai szerint a férfi március 20-án 16 óra 20 perc körül a nyitott ajtón keresztül bement egy társasházi lakásba, és az előszobából eltulajdonított egy laptopot. Az elkövetkezendő hetekben további tíz ingatlanba, köztük főként lakásokba és irodákba surrant be, ahonnan táskákat, pénztárcát, és mobiltelefont vitt magával, de volt olyan hely is, ahonnan egy fényképezőgéppel távozott. A rendőrök a széleskörű adatgyűjtés eredményeként rövid időn belül azonosították a feltételezett tettest, aki ellen elfogatóparancsot bocsátottak ki. A Készenléti Rendőrség munkatársai a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 47 éves férfit április 19-én Nyíregyháza belterületén elfogták. A rendőrőrsre előállított férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, aki részletes beismerő vallomást tett.

A rendőrök a nyomozást befejezték és az ügyben keletkezett iratokat a napokban bíróság elé állítási javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –

A fogyni vágyók új csodafegyvere lett

2018, május 19 - 21:57

Több protein fogyasztásával akár 43 százalékkal több zsírt veszíthet a súlyából.

A legújabb dietetikai ajánlások szerint a magas fehérjetartalmú fogyókúrák jóval hatékonyabban működnek, mint az egyéb táplálkozási elvek. Ezek után nem meglepő, hogy sok fogyni vágyónál a fehérjediéta lett a kedvenc fogyókúrás módszer.

Az éhség legyőzése!

De vajon mit is jelent a fehérjediéta, és hogyan álljunk hozzá, ha szeretnénk néhány ragaszkodó kilótól megszabadulni? A magasabb fehérjetartalom tulajdonképpen azt takarja, hogy a táplálékunk energiatartalmának 30 százalékát fehérjék adják. Ez a megemelt fehérjetartalom segít az éhség legyőzésében is! Egy kutatás szerint ugyanis azok, akik 30 százalékban fogyasztottak fehérjét a napi energiaszükségletük fedezésére, átlagosan 440 kcal-val ettek kevesebbet összesen mindazoknál, akik csak 10 százalékban fogyasztottak proteint. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a fehérjék segítenek elégetni a kalóriákat: állítólag a magas proteintartalmú étrend 20-30 százalékkal is gyorsíthatja az anyagcserét. Ezek után nem meglepő, hogy az egyik legsikeresebb fogyókúrás módszer a magas fehérjetartalmú diéta.

Vágjunk bele bátran!

Egy amerikai kutatás bebizonyította, hogy az ilyen étrenddel fogyókúrázók 43 százalékkal több zsírtól szabadultak meg, mint a magas szénhidráttartalmú diétát követő társaik, ugyanannyi idő alatt. Ezek után nem érdemes kételkedni a fehérjediétában, hanem vágjunk bele bátran!

De hogyan állítsuk össze a magas fehérjetartalmú diétánkat? Általában a szakemberek szerint érdemes a napi energiabevitel 30 százalékát fedezni fehérjékből. Az állati eredetű élelmiszerek közül sovány húsok és a halak, a sovány tej és tejtermékek, a tojás, míg a növényi eredetűek közül a hüvelyesek, az alga, a csírák és az olajos magvak tartoznak a legjobb proteinforrások közé. Ma már több olyan funkcionális élelmiszer is kapható a boltokban, amelyek 30 százalékkal több proteint tartalmaznak, ugyanakkor zsír- és cukortartalmuk minimális, így jól beilleszthetőek akár egy fogyókúrás diétába is.

Egy karcsú, 50 kilogrammos hölgy napi szükséglete fehérjéből 50 gramm

Farkasdi Edina dietetikus elmondta: „Egy jól összeállított, személyre szabott, magas fehérjetartalmú étrend és a rendszeres testmozgás mindenképpen meghozza az eredményt, így mindenkinek érdemes belevágni. A ma érvényes szakmai ajánlások szerint felnőttek esetében a fehérjebevitel optimuma 1 gramm testtömeg kilogrammonként. Tehát egy karcsú, 50 kilogrammos hölgy napi szükséglete 50 gramm, egy megtermett, 90 kilogrammos férfié 90 gramm. Aktív életvitel mellett, betegség esetén, idősek, gyerekek és kismamák számára pedig ennél nagyobb a szervezet igénye.”

Ezek az elsőrendűek

A táplálkozásunk reformjánál érdemes komolyabban tanulmányozni a fehérjék világát. A természetben megtalálható fehérjék 22 aminosavból állnak, és a szervezetünk ezek egyikét sem nélkülözheti. Némelyiket a szervezet képes előállítani, de vannak olyanok, amelyeket táplálékkal kell bevinnünk, ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak. Ha egy fehérje rendelkezik az összes esszenciális aminosavval – mégpedig megfelelő arányban –, akkor azt elsőrendű, komplett, teljes fehérjének nevezzük. Ilyen fehérjeforrások a tojás, a tej és tejtermékek, a halak és a húsfélék.

Halak és tojás

A dietetikus elmondta: „A diéta összeállításánál éppen ezért nagyon fontos, hogy a komplett, teljes értékű fehérjeforrásokat részesítsük előnyben. Ugyanakkor a rendszeres testmozgás miatt is a korábbinál több, teljes értékű fehérjére lesz szüksége a szervezetünknek. A sovány tej és tejtermékek, a húsfélék, a halak és a tojás kiváló választás.”

ÉM

Segítik a regenerálódást

Mivel a fogyókúrák egyik alappillére a rendszeres mozgás, érdemes azzal is foglalkozni, hogy miért jó a plusz protein fogyasztása, ha sportolunk.

Az edzés alatt az izomrostok szerkezetében úgynevezett mikrosérülések (apró „szakadások”) keletkezhetnek, valamint hosszú távú terhelés esetén beindul a fehérjebontás is, mivel ilyenkor a szénhidrátok, zsírok mellett az izomfehérjék is biztosítanak energiát.

Bármilyen sportról is van szó – legyen az futás, úszás, fitnesz –, a fehérjéknek az edzés után rendkívül fontos szerepük van, segítik az izmok regenerálódását.

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei – 20. hét

2018, május 19 - 20:01

Nyerőszámok:

3 (három)
43 (negyvenhárom)
59 (ötvenkilenc)
62 (hatvankettő)
69 (harvankilen)

Joker: 993493

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;
4 találatos szelvényekre egyenként 3 176 815;
3 találatos szelvényekre egyenként 20 105;
2 találatos szelvényekre egyenként 1495 forintot fizetnek.

– MTI –

A Luxor nyerőszámai és nyereményei – 20. hét

2018, május 19 - 20:00

E hétre érvényes határszám: 36

A nyerőszámok húzási sorrendben:

14 48 59 75 10 74 63 29 5 32 57 40 12 51 64
28 73 18 55 36 45 66 31 13 24 61 68 52 60 53
69 71 58 35 4 22 7 6 20 17 50 37 49 44 62

Az Első képet 18 kisorsolt nyerőszám után érték el.
Az Első keretet 37 kisorsolt nyerőszám után érték el.
A Luxort 45 kisorsolt nyerőszám után érték el.

A nyeremények nyerőosztályonkénti darabszáma és nettó nyereményösszege:

Nyerőosztály Nyeremény darab Nettó nyeremény
Luxor telitalálat 2 3 485 935 forint
Első keret 5 199 195 forint
Első kép 7 106 710 forint
Keret 99 20 120 forint
Kép 9901 1 130 forint

A következő heti számsorsolás határszáma: 37

– MTI –

71. Cannes-i Filmfesztivál – Idén is díjazták a magyarokat Cannes-ban

2018, május 19 - 19:31

Szilágyi Zsófia első nagyjátékfilmjét figyelemreméltóan magabiztos bemutatkozásnak találta a kritikusi zsűri, aminek intenzitása, és drámaian feszes hétköznapisága fogta meg leginkább a zsűri tagjait.

A cannes-i FIPRESCI-zsűri idei elnöke a magyar felmenőkkel bíró Michel Ciment volt. Ciment a Cahiers du Cinéma című francia filmmagazin vezető kritikusa és a fesztivál igazi veteránjának számít. Az idei, 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál volt Ciment 50. cannes-i filmfesztiválja. Ciment számtalanszor láthattuk a fesztivál mesterkurzusait vezetni a filmművészet legnagyobb színészeivel és rendezőivel.

Az, hogy kik lesznek a Cate Blanchett vezette zsűri díjazottai, egyelőre rejtély, az viszont biztos, hogy különösen erős volt az idei verseny. A FIPRESCI Lee Chang-dong Burning című filmjét díjazta a hivatalos versenyszekcióból, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a zsűri választása is erre a filmre esik. Köztudott, hogy a kritikusi zsűri és a nagyzsűri ízlése viszonylag ritkán találkozik.

– Váró Kata Anna, Cannes, 2018. május 19. –

Cannes - A magyar versenyfilm elnyerte a kritikusok különdíját Párizs - Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje nyerte el szombaton a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül. A magyar rendezőnő első játékfilmjét a Kritikusok Hete című válogatá... Tovább a cikkhez
71. cannes-i filmfesztivál - Erős ázsiai mezőny Cannes - Erős az idei versenyprogram, és még mindig van hátra belőle. Különösen jól sikerültek a távol-keleti versenyfilmek, amelyik közül bármelyik megkaphatja az Arany Pálmát, és korántsem érdemtelenül. Régi kedvencem, a kínai Jia Zhang-ke Jiang hu er nv/Ash Is Purest White című filmje az önfel... Tovább a cikkhez
71. cannes-i filmfesztivál - A premierek világa Cannes - Megszokott dolog, hogy a világ filmművészetének krémje mellett a szuperprodukciók is helyet kapnak a Croisette-en. Nincs év blockbuster premier nélkül Cannes-ban. Idén Ron Howard Solo: Egy Star Wars-történet című megaprodukciója gondoskodott a kellő felhajtásról. Az, hogy jó néhány bőrt ... Tovább a cikkhez
71. cannes-i filmfesztivál - Szélsőséges megnyilvánulások a vásznon és azon kívül Cannes - 2011-ben „náci vagyok” kijelentése miatt kitiltották Lars von Triert a cannes-i filmfesztiválról. A kontextusból kiragadott mondat hatalmas közfelháborodást váltott ki, ami korábban példa nélküli lépésre késztette a fesztivál vezetőségét. Valószínűleg ennek volt köszönhető, hogy abban a... Tovább a cikkhez
71. cannes-i filmfesztivál - 50 éves remekművet ünnepelt a közönség Cannes-ban Cannes - Annyi új film között ritkán nézek újra klasszikusokat a fesztiválokon, de Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiájának 70mm-es filmen felújított változatát nem lehetett kihagyni. A vetítés előtt Christopher Nolan mondott bevezetőt, aki már a szombati mesterkurzusa alkalmával is részletesen tag... Tovább a cikkhez
71. cannes-i filmfesztivál - Nyolcvankét nő a nőkért Cannes - Szombaton 82 nő vonult fel a palota lépcsőin a női alkotókért. Várható volt, hogy a #MeToo alaposan rányomja bélyegét az idei cannes-i filmfesztiválra. Már a zsűri összeállításánál is kínosan ügyeltek a nemek egyenlőségére, amit a zsűrielnök, Cate Blanchett 5–4 arányban billent a nők jav... Tovább a cikkhez
71. cannes-i filmfesztivál - Ismét magyar siker Cannes-ban Cannes - Sem a hivatalos versenyprogramban, sem az Un certain regard/Egy bizonyos tekintet elnevezésű szekcióban nem versenyez magyar film az idén, de a Semaine de la Critique/Kritikusok Hete szekció versenyébe beválogatták Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét, amelyet minden alkalommal teltház előt... Tovább a cikkhez
71. cannes-i filmfesztivál - Igazi királynői megjelenés Cannes - Ki mivel keltett feltűnést Cannes-ban, a filmfesztivál megnyitóján. Az idei cannes-i nyitófilm az iráni Asghar Farhadi spanyol nyelven, a Penélope Cruz és Javier Bardem házaspár főszereplésével forgatott Todos lo saben/Everybody Knows című filmje volt. Az ünnepélyes megnyitón és az után... Tovább a cikkhez
71. cannes-i filmfesztivál - Új időpontban, új játékszabályok szerint Cannes - A fesztivál vezetősége számos, elsősorban a sajtót érintő változtatást eszközölt az idén a szokásosnál egy nappal korábban induló és végződő, immár 71. alkalommal megrendezésre kerülő Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválra. Évtizedek óta bevett gyakorlat volt, hogy a sajtó képviselői, első... Tovább a cikkhez
Cannes - Megkezdődött a 71. cannes-i filmfesztivál Cannes - Aszgar Farhadi iráni rendező Nyílt titok című filmjének díszbemutatójával kedd este hivatalosan kezdetét vette a 71. cannes-i filmfesztivál. A szemlét Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező és Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő, a zsűri elnöke együtt nyitotta meg. ... Tovább a cikkhez

FŐHE: Engedéllyel és hanghatáron innen

2018, május 19 - 19:24


A hallgatók nagyon várták már a Nyíregyházi Egyetem FŐHE rendezvénysorozatát, főként az esti koncerteket és zenei programokat. A környéken lakók viszont panasszal fordultak szerkesztőségünkhöz, az engedélyezett zajszint túllépését feltételezve. Az olvasói felvetésre dr. Kvancz József, az egyetem kancellárja válaszolt:

„A Nyíregyházi Egyetem hallgatói rendezvényeinek a sorában kiemelkedő jelentőségű a FÖHE fesztivál, amit évente egyszer minden év májusában rendezünk meg. Az előkészületi munkák során kiemelt figyelmet szenteltünk a rendezvény minél szakszerűbb és pontosabb megszervezésére, az előzetes tájékoztatásra, szórólapokon is értesítettük a környéken lakókat a várható eseményről.

Valamennyi engedély birtokában kezdődött meg a FÖHE-2018 eseménysorozata, szigorú kontroll mellett. Az egyetem munkatársai már az első éjszaka is több alkalommal, több helyszínen zajkibocsátási mérést végeztek – ezt az események végéig folytatják –, s a rendezvény egyetlen alkalommal sem lépte át a rendeletben megengedett mértéket.

A felmerült kellemetlenségért kérem minden nyíregyházi lakos türelmét és megértését, törekszünk arra, hogy minél kisebb mértékben zavarjuk meg a környéken lakók éjszakai nyugalmát. Méltó helyszínt és programot biztosítsunk a szórakozni vágyóknak, mindezt kulturált körülmények között, az egyetem felügyelet mellett” – áll a kancellári reagálásban.

KM

Naptár

«  

May

  »
M T W T F S S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz

Hasznos linkek